Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet
 

Beli kristali soli v službi lepote

9. 2. 2016; 04.00
Avtor: Mateja Bevk
Beli kristali soli v službi lepote
Sol je takoj za vodo druga najpomembnejša snov za naš organizem, saj med drugim uravnava celično presnovo, poskrbi pa tudi za lepoto.

Sol je takoj za vodo druga najpomembnejša snov za naš organizem, saj med drugim uravnava celično presnovo. Najpogosteje jo uporabljamo v kuhinji kot dodatek jedem, nepogrešljiva pa je tudi v domači lekarni ali kopalnici. Sol ima, denimo, učinek dezodoranta, saj pod pazduho uniči bakterije, ki povzročajo slab vonj. Med prhanjem se podrgnite s soljo, sperite jo s toplo vodo in dišali boste, kot bi se popršili z najboljšim parfumom. Receptov za lepotičenje s soljo pa je še nešteto. In to za vse vrste soli, odvisno od tega, katera vam je ljubša - kamena, morska ali pa morda himalajska.

Sol je mineral, ki ga večinoma sestavljata natrij in klor, pa tudi magnezij in kalcij. Vse naštete sestavine učinkujejo antiseptično, spodbujajo presnovo in celjenje, zato je sol naravnost idealna za ohranjanje lepote. Preverite, kako vam lahko pomaga očistiti kožo, sprostiti telo in negovati lase.

Morska sol za več volumna v laseh

Morska sol spodbuja prekrvitev, s tem pa tudi hitrejšo obnovo kožnih celic. Še posebej primerna je za problematično aknasto kožo, saj odpre in očisti pore, zgladi kožo in jo pripravil za nadaljnjo nego. Enako nepogrešljiva pa je tudi na laseh, ki jim primanjkuje volumna.

Zato si enkrat na mesec privoščite naslednji lepotni ritual: navadnemu šamponu dodajte pest grobo mlete soli in si umijte lase kot po navadi. Sol bo lase pri koreninah nekoliko dvignila, z lasišča pa odstranila odmrle kožne celice.



Himalajska sol spodbuja obnovo kože

Himalajska sol je kristalna sol, ki jo kopljejo ročno, posušijo na soncu in nato zdrobijo. Ima značilno rožnato barvo in izredno bogato mineralno sestavo, ki vključuje 84 mineralov in elementov, kot so kalcij, magnezij, kalij, baker, železo. Če jo nanašamo na kožo, pomaga pri revmatskih obolenjih, pa tudi pri izpuščajih, luskavici in drugih kožnih nevšečnostih.  

Za obnovo kože damo v pol kozarca vode eno žličko himalajske soli, nato pa raztopino z vato nanesemo na kožo. Pustimo učinkovati čez noč in zjutraj speremo. Koža je kot nova, rožnata in bolj mladostna.

Sol iz Mrtvega morja odpravlja celulit

Sol iz Mrtvega morja vsebuje v primerjavi z običajno morsko soljo več magnezija, natrija, kalcija, kalija in broma. Vsi ti elementi dobro uravnavajo presnovo kože: kalcij učinkovito preprečuje zastajanje vode, pospešuje prekrvitev ter krepi kosti in nohte. Kalij daje telesu energijo, koži pa pomaga povrniti naravno ravnovesje in vlažnost.

Privoščite si kopel s kopalno soljo (v banjo je vsujte približno 1 kg) in pripomogli boste k odpravi celulita. Solna kopel spodbuja telo k izločanju strupov in vpijanju koristnih mineralnih snovi. Čim višja je koncentracija soli v kopeli, tem hitreje in močneje se iz telesa izločajo strupene snovi. Toda pozor, ta proces je za telo zelo naporen, zato si ne privoščite več kot dveh kopeli na teden!

Solni recepti z razvajanje

Čiščenje zob

S soljo si zob ne boste le odlično umili, pač pa jih tudi posvetlili. Dobro zmešajte en del grobo mlete morske soli, ko jo pred tem zdrobite v prah, in dva dela pecilnega praška. Dodajte malo vode in si z mešanico zdrgnite zobe.

Zoper slab zadah

Sol deluje antiseptično in je primerna tudi za pripravo ustne vode. Zoper slab zadah zmešajte sol in pecilni prašek v enakem razmerju. Mešanico grgrajte v ustih skupaj s požirkom vode.

Piling

Sol je idealna za luščilo pri suhi koži. Po kopanju ali prhanju zdrgnite kožo s soljo in tako odstranite z nje odmrle celice in pospešite prekrvitev. Po pilingu se namažite z vlažilno kremo, ki pomaga koži pri regeneraciji.

Obrazna nega

Bi radi spodbudili obnavljanje kože na obrazu? Potem zmešajte sol z nekaj olivnega olja in z dobljeno mešanico v nežnih krožnih gibih natrite kožo od spodaj navzgor in od zunaj proti sredini. Po približno petih minutah sperite mešanico z obraza.

Pri oteklih očeh

Eno čajno žličko soli dajte v kozarec s toplo vodo in počakajte, da se sol razpusti. V tekočino pomočite dva kosma vate in ju položite na zaprte oči za nekaj trenutkov.

Utrujene noge

Če imate utrujene noge, vam bo pomagala kopel z dodatkom soli. V čebriček dajte pest soli in vanj nalijte toplo vodo. Poleg postavite še čebriček z mrzlo vodo. V solni raztopini namakajte noge nekaj minut, po koncu kopeli pa jih za nekaj trenutkov potopite še v mrzlo vodo. Lahko ponovite večkrat.

prejšnji članek
Lekcija iz avtogenega treninga
Svet
Lekcija iz avtogenega treninga
naslednji članek
Slovenska voditeljica o novem šovu povedala tako resnico!
Slovenija
Slovenska voditeljica o novem šovu povedala tako resnico!
Preberite tudi