bolnišnica
Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu lahko pisali le še recepte

Klemen Žibert
Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj pravi Žibert?

njena.si
njena.si njena.si
Svet
 

Pomen beljakovin

8. 2. 2016; 08.23
Avtor: Tina Ambrožič
uvodna

foto: Osebni arhiv

O prehrani športnika smo že pisali, a ker je to področje tako široko in za športnike tudi zelo pomembno, se spet vračamo k prehrani. Tokrat smo pod drobnogled vzeli beljakovine in potrebe tekačev po njih. Kaj sploh so beljakovine, zakaj jih potrebujemo in koliko, pa vam zaupamo v naslednjih vrsticah.

Kaj so beljakovine

Prepričani smo, da ste za beljakovine oziroma proteine že slišali. A da bi razumeli, zakaj so tako pomembne v prehrani, vam jih bomo predstavili nekoliko bolj strokovno. Torej, beljakovine so organske molekule, sestavljene iz aminokislin. Čeprav jih obstaja res veliko, jih je za telo izjemno pomembnih enaindvajset, delimo pa jih na neesencialne in esencialne. Neesencialne so tiste aminokisline, ki jih telo lahko proizvede samo, to so: alanin, asparagin, aspartat, cistein, glutamat, glutamin, glicin, prolin, serin, tirozin in selenocestein. Esencialne pa so tiste, ki jih telo ne more proizvesti samo in mu jih zato moramo zagotoviti s hrano. To so: histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan in valin.

Hrana, ki vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin v zadostnih količinah, se imenuje popolna beljakovina. Popolne beljakovine večinoma najdemo v hrani živalskega izvora, kot so: govedina, svinjina, ribe, mlečni izdelki, kot so sirotka, skuta, jogurt itd. Med popolne beljakovine rastlinskega izvora pa uvrščamo sojo in kvinojo.

Nepopolne beljakovine so tiste, ki ne vsebujejo vseh devet esencialnih aminokislin, zato jih moramo kombinirati z drugimi živili, da bi zadostili potrebam telesa po njih. Kot primer lahko navedemo rdeči fižol in riž. Tako en kot drugi vsebujeta aminokisline, a le skupaj tvorita idealno kombinacijo vseh aminokislin, ki jih telo potrebuje za gradnjo in obnovo tkiva.

Seveda vam tovrstnih živil ni vedno treba uživati skupaj, zadostuje že, če eno in drugo zaužijete čez dan.

Zakaj telo potrebuje beljakovine

Ne le da so beljakovine ključne v prehrani športnika, ampak so ključne tudi v prehrani vsakega posameznika. Beljakovine so namreč pomemben sestavni del vsake celice v telesu. So sestavni del kosti, mišic, hrustanca, kože in krvi ter sodelujejo pri proizvodnji encimov, hormonov in drugih snovi v telesu. Ne nazadnje pa beljakovine telo potrebuje tudi zagradnjo, razvoj in regeneracijo tkiv v telesu.

prejšnji članek
Osebnost se odraža na obrazu
Svet
Osebnost se odraža na obrazu
naslednji članek
Skrb za lase v hladnejših mesecih
Svet
Skrb za lase v hladnejših mesecih
Preberite tudi