profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet
 

Zakaj je alergičnih na pšenico vse več?

6. 2. 2016; 08.24
Avtor: Marijana Mandić
Zakaj je alergičnih na pšenico vse več?
Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki je posledica preobčutljivosti na gluten, osnovno beljakovino zrnja pšenice.

Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki je posledica preobčutljivosti na gluten, osnovno beljakovino zrnja pšenice. Podobne beljakovine najdemo tudi v zrnju ječmena, pire, rži, pa tudi ovsa. Gluten povzroči poškodbo sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico oslabljeno delo tega dela črevesa in motnje v presnovi hrane. Bolniki imajo prebavne motnje, pride do pomanjkanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter naglega padca odpornosti organizma.

Zakaj celiakija?


Zakaj natančno se sluznica v črevesju poškoduje tako, da se hrana ne more več dobro absorbirati, še dandanes ni povsem jasno, menijo pa, da je to posledica nenormalnega imunskega odziva, ob katerem se proizvajajo protitelesa proti glutenu. Celiakija se rada pojavlja v družini. Pri nas jo odkrijejo pri enem od 550 otrok, raziskave pa kažejo, da je najpogostejša oblika preobčutljivosti za hrano in da za njo trpi kar polovica ljudi.


Ali imam celiakijo?
Pri dojenčkih matere pomislijo na celiakijo takoj ob težavah pri uvajanju žit v prehrano. Malček postane utrujen, izgubi tek, zaostane v rasti in izgubi mišično tkivo, pesti ga huda driska. Pri odraslih pa je odkrivanje bolezni že težavnejše, mnogi s pregledom pri zdravniku odlašajo, dokler jih driska oziroma slabost ne prikleneta na posteljo. Zaupajmo se strokovnjaku, ko so naslednji simptomi še v povojih:

obilno, redko, zaudarjajoče blato, ki je videti mastno,
napenjanje in vetrovi,
hujšanje,
šibkost in utrujenost,
včasih na bolezen opozori tudi trdovraten, srbeč izpuščaj na kolenih, zadnjici, komolcih in ramenih,
pomanjkanje vitaminov in mineralov lahko povzroči bolezni, kot sta anemija zaradi pomanjkanja železa in osteomalacija, ki je posledica pomanjkanje vitamina D in kalcija.

Če celiakije ne zdravimo, se zaradi skrajne obremenjenosti organizma precej poveča ogroženost z rakom, predvsem na tankem črevesu.
Bolezen potrdijo krvne preiskave, ki pokažejo na protitelesa in pogosto tudi na slabokrvnost, ter biopsija, odvzem sluznice tankega črevesa.


Na svidenje, pšenica!
Celiakijo je mogoče zdraviti samo tako, da iz prehrane izločimo gluten. Res pa je, da uvajanje nove, priporočene prehrane lahko povzroča nemalo preglavic, zato je pametno, da se posvetujemo z dietetikom in ostanemo potrpežljivi. Izmed žit lahko uživamo samo riž, koruzo, ajdo in kvinojo. Raje se bomo izogibali gorčici, solatnim polivkam in margarinam, saj številne vsebujejo sledi pšenice ali njene izvlečke. Prav tako bo treba pozabiti na pivo. V glavnem se je treba držati zlatega pravila, da pred nakupom živila vedno preverimo, ali izdelek vsebuje gluten ali njegove sledi. Na začetku zdravljenja je treba jemati prehranska dopolnila  z vitamini in minerali.
 
Pozorni moramo biti ob nakupu skoraj vseh predelanih izdelkov, kajti gluten se lahko skriva v tudi gorčici, čipsu, kečapu, instantnih juhah in še kje. Ravno zato, ker gluten dandanes dodajajo tako rekoč vsepovsod, so strokovnjaki prepričani, da občutljivost zanj z leti narašča. Nekoč smo ga zaužili le s kruhom, danes pa ga tudi ob čevapčičih s kečapom. Naše telo se ga je preprosto prenasitilo.
Po odstranitvi glutena iz prehrane se počutje hitro izboljša in čez čas se tudi prizadeta sluznica ne razlikuje več od zdrave.
Je pa res, da celiakija spremlja človeka vse življenje, in če začnemo gluten spet uživati, se lahko naglo povrne, včasih v še hujši obliki.


Če nimamo celiakije, ne pretiravajmo!
V današnji hibridni pšenici, ki daje več pridelka, so strokovnjaki odkrili še eno, povsem novo beljakovino, imenovano gliadin. Beljakovino so množično proučevali tudi zdravniki, ki se ukvarjajo s celiakijo, in brez izjeme so vsi potrdili, da je nova oblika beljakovine vzrok, da je danes bolnikov s celiakijo kar štirikrat več kot leta 1950.
Za gliadin je, žal, značilno še, da aktivira opiatne receptorje v možganih, ki spodbujajo občutek lakote, to pa je razlog, da se žitom tudi mnogi zdravi ljudje raje povsem odpovejo. Vendar se lahko ravno tako zredimo, zaradi uživanja predelanih živil, ki ne vsebujejo pšenice - gre za zlato tržno nišo sodobne prehranske industrije. Pšenica namreč pričara grižljajem sočnost in posebno sladkobo, kar pri izdelkih brez pšenice proizvajalci nadomestijo z več maščobe. Kako torej jesti, da bomo dolgo živeli zdravi? Po malem vse oziroma tako, da dobro poslušamo svoje telo, ki nam daje zelo jasna sporočila, kaj potrebujemo in kaj je le še en odpadek oziroma ponesrečena pogruntavščina sodobne tehnologije.
 

prejšnji članek
Nace Junkar doživel težko izgubo!
Slovenija
Nace Junkar doživel težko izgubo!
naslednji članek
Ukrotite sijaj!
Svet
Ukrotite sijaj!
Preberite tudi