Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Svet
 

Ukrotite sijaj!

6. 2. 2016; 06.00
Avtor: Mateja Bevk
Ukrotite sijaj!
Mastni koži in lasem se zlahka postavite po robu z upoštevanjem Anjinih nasvetov.

Ste ena tistih nesrečnic, ki se dan za dnem bori z maščobo? Ne samo s tisto, ki po kuhanju ostane na štedilniku in napi. In tudi ne samo z ono, ki vztraja na vaših stegnih, zadnjici in morda še kje. Govorimo o maščobi, ki se vam cedi z las in obraza - o mastni koži in pretirano zamaščenih laseh. Ta maščoba je trdovratna kot nobena druga, po umivanju sicer izgine, a že po nekaj urah se zopet pokaže v še večjem sijaju kot prej. Vendar bodite brez skrbi! Zlahka se ji lahko postavite po robu z upoštevanjem Anjinih nasvetov!
 

Lasje

Zjutraj si umijete lase in jih uredite do popolnosti, da bi bili čez dan videti čim bolje. Vendar vam hiter pogled v ogledalo že po nekaj urah razkrije drugačno zgodbo. Lasje so oljnati in zdi se, kot da si jih sploh ne bi umili. Očitno je, da imate masten tip las. Zaradi sebuma na lasišču lasje ostajajo nepoškodovani in lasišče zaščiteno, vendar je zaradi različnih vzrokov te maščobe preveč. Takole jo ukrotite:

1. Umivanje

Lasje si umivajte s primernim šamponom za mastno lasišče. Običajno so takšni šamponi zelo blagi, s pH nad 6,7, zato jih lahko uporabljate vsak dan. Po šamponiranju si lase temeljito sperite. Vsak ostanek šampona na laseh bo privabil še več maščobe in umazanije.

2. Aloe vera

Eno najučinkovitejših domačih sredstev za mastne lase je gel aloe vere. Vzemite skodelico blagega šampona in mu dodajte žlico limoninega soka in čajno žličko gela aloe vere. Zmešajte in shranite v hladilniku. Tak šampon bo zadostoval za približno en teden.

3. Balzam

Balzam za lase uporabljajte izjemno varčno - samo na konicah las, če so te poškodovane ali bolj suhe. Nikakor pa ne ob lasišču. Prav tako las ne razčesavajte prepogosto, saj s krtačo maščobo, ki je na lasišču, razporedite po vsej dolžini las.

4. Puder

Če se vam mudi in nimate časa za umivanje las, jih potresite z malo otroškega pudra. Pustite ga učinkovati pet minut. V tem času bo vsrkal odvečno olje in odišavil lase.

5. Kis in limonin sok

Še ena metoda, kako odstraniti maščobo z las: po umivanju jih sperite s kisom ali limoninim sokom. V ta namen zmešajte dve žlici kisa ali sok ene limone s skodelico vode.

6. Pivo

Vsakršen alkohol učinkuje na lase izsuševalno, kar pomeni, da odstranjuje z njih mastni sloj. Več ko je alkohola v pijači, boljše je. Zmešajte denimo pol skodelice piva in dve skodelici vode in si s tem pripravkom sperite lase po umivanju.

7. Rumenjak

Za zdrav videz las brez odvečnega sijaja poskrbi tudi rumenjak. Dva rumenjaka zmešajte z nekaj kapljicami limoninega soka in mešanico nanesite na mokre lase. Počakajte od pet do sedem minut, nato lase temeljito sperite. Postopek ponovite dvakrat ali trikrat na teden.

8. Soda bikarbona

Soda bikarbona je sovražnica vsega mastnega. Zmešajte tri jedilne žlice sode z litrom vode. Nanesite na lase in pustite učinkovati 20 minut. Lase si nato umijte kot običajno.

Koža

Mastna koža po navadi prinaša še dodatne nevšečnosti. Kopičenje maščobe na zgornji plasti kože vodi tudi k aknam, ogrcem, povečanim poram in podkožnim mozoljem. Je pa po drugi strani prednost mastne kože ta, da se počasneje stara, na njej se razvije manj gub kot na suhi ali normalni koži.

Masten sijaj na koži je najpogosteje povezan z genetskimi vzroki, prehrano, preveč stresa ali hormonskimi spremembami med puberteto. Ženske so bolj nagnjene k mastni koži med menstruacijo, nosečnostjo ali menopavzo, pa tudi kadar jemljejo kontracepcijske tablete.

Mastno kožo je težko negovati, vendar obstajajo nekateri triki, s katerimi lahko matirate kožo. Poskusite z naslednjimi:

1. Beljak

Bogat je z vitaminom A, zato učinkovito izsušuje mozolje in tudi napenja mastno kožo. Iz beljaka stepite čvrst sneg in ga nanesite na obraz. Pustite, da se posuši, nato ga sperite s toplo vodo. Postopek ponovite dvakrat na teden.

2. Jogurt

Jogurt vsebuje mlečno kislino, ki pomaga nežno čistiti kožo in vsrka odvečni sebum. Na obraz nanesite eno jedilno žlico čvrstega jogurta in ga pustite delovati 15 minut. Sperite z mrzlo vodo. Postopek ponovite vsak dan.

3. Paradižniki

Paradižniki so odlični za mastno kožo, saj imajo hladilne, čistilne in sušilne lastnosti. Vsebujejo veliko vitamina C in kislino, ki vsrkava odvečno maščobo. Paradižnik razpolovite in se z njim podrgnite po koži. Pustite, da se paradižnikov sok vpije v kožo (vsaj 15 minut), zatem se umijte z mrzlo vodo in kožo navlažite z brezoljnim fluidom.

4. Jabolka

Jabolka delujejo kot čistilo, saj imajo blage antiseptične lastnosti. Jabolčna kislina pomaga odstranjevati odmrle kožne celice in vsrkava odvečno maščobo s površine kože. Nastrgajte pol jabolka in koščke nanesite na kožo. Po 15 minutah jih odstranite in se umijte z mlačno vodo.

5. Kumare

Kumare so prav tako zelo blagodejne za mastno kožo. Vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, med drugim vitamina A in E, magnezij in kalij. Razrežite kumaro na debelejše rezine in se z njimi temeljito podrgnite po koži. Ne da bi se umivali, pojdite spat in kožo šele zjutraj sperite s toplo vodo. To naredite vsak večer pred spanjem.

6. Mleko

Mleko je odlično čistilo, ki kožo naredi mehko in prožno. Vsebuje alfa hidroksi kislino, ki nežno čisti in pomaga ohranjati koži naravno pH-ravnovesje. Vsak večer zmešajte tri kapljice eteričnega olja sandalovine z dvema žlicama mleka. Z vato nanesite mešanico na obraz. Nežno masirajte kožo nekaj minut, da izboljšate prekrvitev, in pojdite spat. Zjutraj si umijte obraz z mrzlo vodo. 

7. Med

Med čisti pore in varuje pred gubami. Prav tako ima antiseptične in vlažilne lastnosti, hrani kožo, ne da bi jo ob tem zmastil. Na obraz nanesite tanko plast meda in ga pustite učinkovati 15 minut. Umijte se. Postopek ponovite dvakrat na dan.

prejšnji članek
Zakaj je alergičnih na pšenico vse več?
Svet
Zakaj je alergičnih na pšenico vse več?
naslednji članek
Shujšala 36 kg brez diete in telovadbe!
Svet
Shujšala 36 kg brez diete in telovadbe!
Preberite tudi