Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet
 

Nič več kot balon

4. 2. 2016; 08.25
Avtor: R. P.
Nič več kot balon
Telovadba je pravi odgovor zoper napihnjen trebuh

Tisti, ki ste med prazniki pretirano grešili (to pomeni premalo migali in preveč jedli), se najbrž soočate z nadležno težavo: napihnjenostjo. Želodec se vam zdi poln, mučijo vas vetrovi, počutite se kot balon, ki ga bo vsak hip odneslo. Kaj storiti? Telovadba je pravi odgovor!

 
Napihnjenost je lahko posledica različnih dejavnikov, najpogostejši pa so naslednji:
-         Morda vaš prebavni sistem težje razgradi nekatere vrste hrane. Težave običajno povzročajo zelje, stročnice, čebula, česen, mleko, gluten … Zato se jim rajši izognite.
-         Vzrok napihnjenega trebuha je lahko požiranje zraka (na primer med pitjem s slamico, žvečenjem gumija, kajenjem).
-         Slabe prehranjevalne navade prav tako povzročajo napihnjenost. Vsak dan je treba užiti pet zdravih obrokov. Nobenega ne smemo izpustiti ali ga pojesti zelo na hitro.


 
Zmerno intenzivna vadba
Na srečo se v veliki večini napihnjenosti lahko odkrižamo zelo preprosto, s telovadbo. Študija, objavljena leta 2006 v ameriškem Journal of Gastroenterology, ugotavlja, da so telesno aktivni ljudje veliko redkeje napihnjeni kot tisti, ki se ne rekreirajo, zlasti učinkovita je zmerno intenzivna vadba.
 
Joga za hitro olajšanje
Starodavna veščina joga je znana po prijaznih gibih za prebavo. Navzdol obrnjeni pes je le ena od vaj, ki sprošča napihnjenost in pomirja živce. Spustite se na vse štiri. Izdihnite in iztegnite noge, da pride telo v položaj narobe obrnjene črke V. Zadržite položaj eno do tri minute, nato se spustite nazaj na vse štiri. Spet zadržite eno do tri minute. Izmenjaje naredite 10 ponovitev.


 
Zmanjšajte napihnjenost s kardio treningom
Kardio vaje - zdrave za srce in odlične za porabo kalorij - lahko pomagajo tudi zoper napihnjen trebuh. Svetovna zdravstvena organizacija celo vsakemu, ne samo tistim z napihnjenim trebuhom, priporoča, da pospeši srčni utrip za 20 minut od tri- do štirikrat na teden. Kolesarjenje, joga, aerobika, hoja … Že danes preskočite sladico po večerji in se skupaj s prijateljico odpravite raje na hitri sprehod. Vsako uro hoje boste porabili 245 kalorij, če dodate vmes še kakšen interval teka, pa kar 385.
 
Pilates hiti na pomoč
S pilatesom sicer ne boste pokurili veliko kalorij (le 160 na uro), vendar je to najboljša vadba proti napihnjenosti. Vaje pilatesa učvrstijo in raztezajo trebušne mišice in tudi mišice, ki sodelujejo pri prebavi (npr. mišice okoli danke).


Zasuk hrbtenice sede: sedite vzravnano z iztegnjenimi nogami. Roke imejte v bokih. Vdihnite. Ko izdihnete, potegnite trebuh noter in zasukajte trup v desno. Vrnite se v izhodiščni položaj in vdihnite, preden se zasukate še v drugo smer. Ponavljajte, dokler v mišicah ne začutite pekoče bolečine.
 
Okrepite jedro
Vaje za moč običajno izvajamo za mišice rok in nog, pozabimo pa na osrednji del telesa. Pa ravno tu ležijo mišice, ki sodelujejo pri potiskanju odvečnih plinov iz telesa.
Takole gre ena od vaj: lezite na hrbet, nad medenico namestite elastični telovadni trak. Pokrčite kolena in dvignite medenico - pri tem konce traku tesno pritiskajte navzdol, da ustvarite upor. Medenico zopet spustite v začetni položaj. Naredite vsaj 15 ponovitev. 
 


Nasvet
Navadna voda ali čaj sta prav tako zdravili zoper napihnjen trebuh. Zato poleg redne telovadbe pred obrokom in po njem spijte kozarec vode ali toplega metinega čaja. 
 

prejšnji članek
Brez pšenice gre najlažje!
Svet
Brez pšenice gre najlažje!
naslednji članek
Njen mož umrl, slavna pevka pa zdaj ...
Svet
Njen mož umrl, slavna pevka pa zdaj ...
Preberite tudi