mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)
Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Svet
 

Tako spremenjeni, da ju nihče ne prepozna!

17. 12. 2015; 09.19
Avtor: T.P.
Nina in Randa

Ob novi prehrani kar sijeta. foto: You tube

Nina in Randa Nelson sta veliki zvezdi You tubea, ki želita na podlagi lastnih izkušenj pomagati ljudem z aknami.

Zavrnili sta vsa zdravila in se odločila za spremembe v prehrani.

Dvojčici Nina in Randa (22) sta odraščali kot veganki in vse do lani nista imeli težav z aknami. Internetni zvezdi in pevki pravita, da je bilo tisto, kar pa jima je lani izbruhnilo na obrazu, pravi pekel. Boleče cistične akne sta imeli vsepovsod.

Randa septembra in oktobra 2014 foto: You tube

Zaradi tega sta padli v depresijo, nehali sta hoditi ven, na koncu pa jima ni preostalo drugega, kot da sta poiskali zdravniško pomoč. Preizkusili sta najrazličnejše znane kozmetične izdelke za odstranjevanje aken, jemali sta tudi antibiotike, a brez uspeha. Nazadnje sta jemali neke agresivne tablete z veliko količino vitamina A, ki so povzročale sušenje kože in izpadanje las, poškodbo jeter ter depresijo.

Nina septembra in oktobra 2014 foto: You tube

Poskusili sta vse, pomagal je le nov prehranjevalni načrt.

Na predlog njunega očeta sta se dvojčici naposled odločili za drugačen, bolj naraven pristop. Posvetovali sta se z nutricionistom, ki je pomagal že njuni mami pri boju z avtoimunsko boleznijo. Zdravnik John McDougall je zanju pripravil strog prehranjevalni načrt, iz katerega so odstranjene vse maščobe, tudi tiste zdrave. Seveda se njuna koža ni očistila čez noč, a dejstvo je, da že v prvih treh dneh takšne prehrane nista dobili niti ene nove akne, nato pa so se hitro začele brisati tudi preostale akne, rdeči madeži in brazgotine. Da bi njuna koža ostala čista, dekleti še vedno uživata pretežno integralni riž, zelenjavo na pari, krompir, razne smoothieje ter žitarice. Cistične akne se jima doslej še niso vrnile.

Boleče akne je imela po vsem obrazu. foto: You tube

Kje so vzroki?

Tako pri odraslih kot pri najstnikih je za nastanek aken največkrat kriva mastna koža in bakterije na njej, pojasnjujejo dermatologi. Vsaka hormonska sprememba, vključno z ovulacijo in menstruacijo, lahko spodbudi nastajanje lojnic na koži. Okrog 45 odstotkov žensk med 20. in 30. letom ima težave z aknami, nagnjenost k temu pa je genska in se povezuje s hormonskimi motnjami, na katere vpliva tudi prehrana.

Nina in Randa imata danes povsem čisto kožo. foto: You tube

Aken ne stiskamo

Dermatologi nikakor ne priporočajo stiskanja aken, saj se s tem vnetje samo še poglablja in omogoča širjenje bakterij še na druge dele kože. Če si ne nikakor ne morete pomagati, obiščite dobrega dermatologa, lahko pa tudi profesionalno kozmetičarko, ki vam bo znala očistiti obraz tako, da se ne bo dotikala delov, ki se jih ne sme.

prejšnji članek
Philipsovi brivniki serije 7000:  Brezhiben videz kadarkoli
Lepota
Philipsovi brivniki serije 7000: Brezhiben videz kadarkoli
naslednji članek
Nina Osenar zdaj le povedala resnico o Lili Žagar!
Slovenija
Nina Osenar zdaj le povedala resnico o Lili Žagar!
Preberite tudi