zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Smo to, kar jemo

19. 4. 2016; 12.30
Avtor: Mira Ćirović/Bodi zdrava
cooking-1013455_1920
Način življenja narekuje naše počutje in vitalnost.

Fit telo, sproščenost in zadovoljstvo s samim seboj pa so pričakovana posledica zdravega načina življenja. Pri tem zdrava prehrana predstavlja vsaj eno tretjino uspeha, drugo redna telesna dejavnost, tretjo pa sproščanje oziroma uravnavanje stresa.

- Tri četrtine glavnega obroka (na primer kosila in večerje) naj predstavlja zelenjava, ki naj bo, če se le da, biološko pridelana.

- Zelenjavo kombiniramo z zdravimi maščobami in virom beljakovin.

- Priporočljiva beljakovinska živila so stročnice, ribe, jajca iz ekološke reje, pusto meso (ne svinjina!).

- Maščobe so zelo pomembne – vendar prave. To so predvsem nepredelani ali le minimalno predelani viri maščob, kot so oreščki, semena, avokado, olivno olje, olive, kokosovo olje, kakovostno surovo maslo, ghee in mastne globokomorske ribe. Izogibamo se predelanim in hidrogeniranim virom maščob, kot so nekatera rastlinska olja, margarine, izdelki iz teh surovin, in tudi namazom, mesninam ter paštetam.

- Sadje je zdravo, vendar ga je priporočljivo uživati samostojno in v dopoldanskem času ali ob aktivnosti. Prav tako ima veliko razstrupljevalno moč. Najugodnejša izbira je jagodičevje.

- Kot temelj zdrave prehrane omejimo vnos žit, kruha, krompirja in belega riža. Dovoljena so kakovostna polnovredna žita, kot so ajdova in prosena kaša, kvinoja ter občasno polnovredni kosmiči za zajtrk (na primer ovseni).

- Izločimo vso predelano, konzervirano in hitro hrano, belo moko in sladkorje.

- Pijmo dovolj čiste navadne vode, saj ima voda največjo moč razstrupljanja organizma.

- Da spodbudimo razstrupljevalne procese in prebavo, prehrano podprimo s kakovostnimi naravnimi prehranskimi dopolnili, kot so probiotiki, prebiotiki, alga klorela, tekoči klorofil in glukomanan.

- Zlato pravilo: poskušajmo doseči le ¾ sitosti, saj ni potrebe po prenajedanju, prav tako ne jejmo več po 19. uri. Vedno mora biti prostora za še nekaj grižljajev. To je osnova za zdravo prebavo, razstrupljanje in vitalnost.

prejšnji članek
Ljubitelji živali - prisrčni živalski selfiji!!
Njenih 5 minut
Ljubitelji živali - prisrčni živalski selfiji!!
naslednji članek
Slavna igralka spet na tleh
Svet slavnih
Slavna igralka spet na tleh
#nasazenazenska
nasazenazenska