Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Nika Urbas iskreno o demenci

30. 12. 2022; 10.00
Avtor: V.M.
nika-urbas

Nika Urbas foto: POP TV

S to težko degenerativno boleznijo sta se soočala tudi njena pokojna stara starša. Imate demenco tudi pri vas v družini? Preverite, kaj ima Nika za vas …

Nika Ambrožič Urbas sodeluje pri ozaveščanju demence, saj je bila še pred kratkim prisotna tudi v njenem delu družine. »Za njo sta bolehala dva moja, zdaj že pokojna, stara starša,« pojasnjuje modna oblikovalka, ki je spletni publiki predstavila soprogovo babico, ki se z boleznijo še ne sooča, a je vseeno modro, da ji pomagajo krepiti njene spominske sposobnosti.

»Matjaževa stara mama jih šteje 92 in je ena najbolj inteligentnih, prisrčnih in dobrodušnih žensk kar jih poznam. Pred dnevi sem k njej prinesla pobarvanko z zamislijo, da bova imeli en mini likovni kotiček. Bakica je bila takoj za. Pobarvanko sem ustvarila sama, prikazuje pa našo družino. To lahko ustvariš tudi ti, pa še zelo preprosto je! Obišči spletno stran in v posebno okence prenesi svojo izbrano družinsko fotografijo. Ta se bo v trenutku spremenila v črno belo grafiko, pripravljeno za skupno ustvarjanje s starejšimi družinskimi člani. Ta čudoviti način treniranja kognitivnih sposobnosti je za starejše ključen. Preko barvanja se dokazano krepi spomin in z njim zavedanje. Sebe, družine, okolice,« pojasnjuje Nika in dodaja, da je vse to lahko izredno učinkovito pri preprečevanju demence, ki je vse bolj pogosta.

prejšnji članek
Jan Kovačič pokazal mamin talent
Svet slavnih
Jan Kovačič pokazal mamin talent
naslednji članek
Ana Roš in Urban na skrivaj poročena?!
Svet slavnih
Ana Roš in Urban na skrivaj poročena?!