nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zgodba o najmlajši milijarderki je dobila nepričakovan preobrat

9. 12. 2016; 05.12
Avtor: D. B.
elizabeth holmes

foto: Profimedia

Je za velik padec nekdanje revolucionarke krivo to, da se je zamerila konkurenci?

Pred letom dni je bila 32-letna Elizabeth Holmes najmlajša milijarderka na svetu. Obogatela je, ker je odkrila novi postopek jemanja in analize krvi ter s tem povzročila revolucijo v medicini.

Elizabeta je pri 19-ih letih pustila študij na Univerzi Stanford, denar za šolnino pa je namenila za medicinske raziskave. Ko je leta 2003 odkrila novo metodo, je ustanovila medicinski laboratorij Theranos. Njeno odkritje je omogočilo, da so v laboratoriju s pomočjo le ene kapljice krvi naredi številne krvne teste veliko hitreje in ceneje.

Po njenem velikem uspehu je prišlo do preobrata. Po nekaterih ocenah je njen dosežek danes izgubil vso vrednost. Podjetje Theranos je namreč leta 2015 pretresel škandal, po tem ko je The Vall Street Journal objavil zgodbo, da so bili izvidi analiz krvi laboratorija Theranos napačni. Zaradi tega je Holmesova utrpela veliko finančno škodo, izgubila pa je tudi zaupanje pacientov.

Skrivnostna glede postopka

Holmesova je bila precej skrivnostna glede postopka, ki ga je podjetje uporabljalo in se je večinoma izogibala objavam podatkov v strokovnih revijah. Prav tako je imela težave pri pridobivanju dovoljenja za analizo. Podjetje Theranos je imelo le dovoljenje ameriške organizacije za hrano in zdravila (FDA), a sčasoma, ko so raziskave postale bolj kompleksne, to ni bilo dovolj. 

Tako ostaja odprto vprašanje, ali je za velik padec nekdanje revolucionarke krivo to, da se je zamerila konkurenci, ker je s poceni testom ameriške laboratorije prikrajšala za celoletni zaslužek 75-ih milijard dolarjev, ali pa so resnično pretehtali primeri pacientov, ki so zaradi napačnih krvnih izvidov končali z resnimi zdravstvenimi posledicami. Kakorkoli, zgodba o enem največjih uspehov današnjega časa, je doživela popolni polom.

prejšnji članek
To je barva leta 2017!
Moda&Lepota
To je barva leta 2017!
naslednji članek
Zlato mleko: najboljša rešitev za miren spanec
Zdravje
Zlato mleko: najboljša rešitev za miren spanec