nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slovo znane TV-voditeljice: Kaj se dogaja z oddajo Tarča?

4. 10. 2016; 08.44
Avtor: Tina Bernik/Vklop
Jasmina Jamnik

Jasmina Jamnik je bila voditeljica, ki je v zelo kratkem času oddaji vtisnila močan osebni pečat. foto: Arhiv Svet24

Ilinka Todorovski, urednica oddaje Tarča, o odhodu Jasmine Jamnik, nenehnih spremembah in menjavah voditeljev ter negotovi prihodnosti oddaje.

Ob objavi novice, da Tarčo zapušča voditeljica Jasmina Jamnik, in napovedi novih voditeljev je jasno, da ima ena od paradnih oddaj iz informativnega programa TVS problem, s tem pa tudi njena urednica Ilinka Todorovski, ki se iz sezone v sezono spopada z nepričakovanimi spremembami. Po novem naj bi Tarčo vodilo več voditeljev, a kot kaže, ni čisto tako, saj je »izziv sprejela le Vida Petrovčič«.

Kako komentirate odhod Jasmine Jamnik?


Jasmina Jamnik je bila voditeljica, ki je v zelo kratkem času oddaji vtisnila močan osebni pečat. Ni veliko novinarjev mlajše generacije, ki bi se tako pogumno in predano lotili vodenja tako zahtevne oddaje: iz tedna v teden druga tema, poglabljanje v drugo materijo. Zato obžalujem, ker se Jasminina voditeljska rast ne bo nadaljevala v Tarči. In ker bo zdaj oddaja ostala brez prepoznavnega obraza.

Ste pri izbiri voditeljev sodelovali tudi sami?


Prepričana sem, da oddaje v prime timu potrebujejo močne voditeljske osebe s poudarjeno avtorsko noto. Samo personalizirane oddaje z jasnim konceptom bodo gledalce prepričale, da spremljajo prav to oddajo. Tudi delo v ekipi je čisto drugačno, če se njeni člani identificirajo z oddajo, če jo trajno kreirajo. Zato sem se zavzemala, da bi Tarča imela enega voditelja. Voditeljsko kolobarjenje in sprehajanje od oddaje do oddaje me profesionalno in strokovno ne prepriča. Odgovorna urednica Informativnega programa je sestavila nabor potencialnih voditeljev, zaenkrat je izziv sprejela le Vida Petrovčič.

Kako se spopadate z nenehnimi spremembami v Tarči?


Najpomembnejše je vprašanje, ali so spremembe premišljene in strokovno utemeljene, ali so sploh potrebne, ali koristijo programu in predvsem: ali so res najboljše za gledalce. Če imajo pristojni argumente za prepolovitev ekipe ali dolžine, morda celo za ukinitev neke oddaje, s tem nimam nobene težave, navsezadnje to ni le pravica, ampak tudi dolžnost odgovornih urednikov. Nič ni večnega, tudi v našem poklicu ne. Profesionalne težave se začnejo, ko ad hoc odločitve, ki ne temeljijo na analizi in strokovni debati, občutijo gledalci. To načenja zaupanje.

Mislite, da se bodo spremembe v Tarči zdaj nehale?
Rok trajanja Tarče, kakršno poznamo, je omejen: le še do novega leta bo na programu v takšni podobi in zasnovi. Kot razumem, že nastajajo novi koncepti celovečernega bloka, v katerega bo nekako integrirano tudi to, kar bo ostalo od Tarče. Bomo videli, kako bo pozicionirana trenutno osrednja pogovorna oddaja nacionalne televizije.

Kaj je po vašem mnenju glavni razlog za težave Tarče?
Tarča je bila avtorska raziskovalna oddaja Lidije Hren, personaliziran TV-projekt z veliko težo. Težave so se začele, ko je oddaja s tem imenom in s staro podobo zasedla četrtkov termin ukinjenih Pogledov Slovenije in ko so se v Tarčinem studiu izmenjevali različni voditelji. Takšne Tarče nihče ni vzel čisto za svojo. Nov potencial je oddaja pokazala, ko je urejanje sprejela Špela Šipek, vodenje pa Boštjan Anžin, v močni ekipi sta bili tudi močni novinarski imeni: Borut Janc in Jure Brankovič. Vendar so se iz ozadja že takrat in tudi pozneje pojavljale zahteve po spremembah in celo ukinitvi, postopno gremo zdaj nekako v tej smeri: oddaja se krajša, ekipa krni. Nisem prepričana, da je edini razlog v varčevanju – mislim, da je denar velikokrat manjši problem kot pomanjkanje ideje in prioritet.

»Obžalujem, ker je oddaja ostala brez prepoznavnega obraza,« pravi urednica Tarče Ilinka Todorovski. foto: Mediaspeed

Pojasnilo odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik glede odhoda Jasmine Jamnik iz Tarče: »Jasmina Jamnik je v začetku poletja vodstvo RTV, TVS in mene prek e-pošte obvestila, da oddaje Tarča ne bo več vodila. V pismu je opozorila na težke delovne pogoje pri ustvarjanju, kar je povsem razumljivo, saj oddaja za novinarje in voditelje pomeni enega največjih izzivov v Informativnem programu. Oddaja je imela letos na voljo pomoč študentke, ko pa je bila uvedena omejitev študentskega dela, so, žal, ostali brez nje. Poleg novinarja, ki je stalno v ekipi Tarče, se je urednica notranjepolitične redakcije tedensko trudila zagotoviti dodatnega novinarja za prispevke ali vklope. Po pogovoru z Jasmino Jamnik na sestanku pri direktorici TVS in v želji, da bi oddajo še naprej vodila nemoteno, smo ji predlagali, da Tarči pomagata izmenično še dve novinarki Studia City, a je Jamnikova to možnost zavrnila.«​

prejšnji članek
Kariera ji je uničila življenje: "Nimam otrok, nisem poročena"
Svet slavnih
Kariera ji je uničila življenje: "Nimam otrok, nisem poročena"
naslednji članek
Nuša Lesar o tem ne želi govoriti!
Svet slavnih
Nuša Lesar o tem ne želi govoriti!