Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Aleksander Čeferin najprej vpraša svoje punce

27. 9. 2016; 07.30
Avtor: Marjana Vovk/Vklop
Aleksander Čeferin

foto: M24

Še nedolgo tega se je večini Slovencev zdelo več kot neverjetno, da bi lahko kdo iz naše nogometno ne posebej pomembne dežele zasedel položaj predsednika Uefe, a Aleksandru Čeferinu je uspelo prav to. In to v zares velikem slogu.

Kako zelo pomembna je ta funkcija, si v bistvu niti ne predstavljamo. Nogomet je morda res postranska stvar, a hkrati tako zelo vplivna, in to po vsem svetu, da spadajo njegovi vodilni možje med najpomembnejše ljudi na planetu. 

Moč in denar, ki hodita vštric pri tem, večino omenjenih skvarita. Padli so tudi največji, od Seppa Blatterja do Michela Platinija, in nujna potreba, da se tako svetovna kot evropska zveza končno očistita koruptivnosti, je bila voda na mlin odvetnika iz Grosuplja. Predsednik NZS, ki o sebi pravi, da je nogometni fanatik, ni pa bil nikoli prav dober nogometaš, je bil v pravem trenutku na pravem mestu. A brez karizme in več kot prepričljive načelnosti seveda ne bi šlo.

O tem, kakšne vrste človek je Aleksander Čeferin, Slovenci vemo že kar precej. Tudi to, da precej dobro prenaša breme, ki mu je bilo naloženo s tem, da je sin slavnega, skorajda razvpitega očeta, tudi odvetnika, Petra Čeferina. V njem je imel Aleksander zgled, od njega se je učil, tudi službo je dobil pri njem; a s tem, da so stranke dolga leta govorile »Ja, kje je pa ata?«, je moral opraviti sam.

Odvetniška družba Čeferin je znana po zastopanju največjih in tudi medijsko najbolj razvpitih strank. Korektno in neodvisno od pritiskov. Umazanih in zakulisnih iger, teh je bilo tudi v boju za položaj predsednika Uefe kar nekaj, je Aleksander vajen. Redna vadba karateja je eden od načinov, da obvladuje stres. Rad ima naravo, pri tem mu je najljubša pasja družba. Najstarejšemu štirinožcu je dal ime Ronaldo. Po tistem brazilskem Ronaldu, seveda. Odgovoru v dilemi tega trenutka, ali je boljši portugalski Ronaldo ali Messi, se diplomatsko izogne. Čeprav za odtenek bolj navija za Real. Tudi avanture, kot je na primer vožnja z džipi po puščavi, ga tu in tam zamikajo.

Tako se je Aleksander Čeferin – s privolitvijo svojih punc, žene Barbare in treh hčera, ne pozabi povedati – lotil predsednikovanja Uefi. Za dve leti in pol. Sam se je zavzel za omejitev mandata. Zato da te moč in denar nimata časa pokvariti. Slovencem se je zahvalil za nenavadno pozitivnost pri njegovi kandidaturi. In nato po jedrnati zahvali v angleščini na novinarska vprašanja mirno odgovarjal v slovenščini. Naj se ve, kdo je zdaj glavni.

prejšnji članek
Želite živeti v hiši Leonarda di Capria? Zdaj je to mogoče!
Svet slavnih
Želite živeti v hiši Leonarda di Capria? Zdaj je to mogoče!
naslednji članek
Bernarda Žarn se ni znala niti podpisati
Svet slavnih
Bernarda Žarn se ni znala niti podpisati
#obraziavenija
obraziavenija