kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Prav zaradi tega Diana 19 let po smrti še vedno oboževana

31. 8. 2016; 11.58
Avtor: K.A.
Princesa Diana
Nekdanja soproga britanskega prestolonaslednika princa Charlesa, ki je bila med Britanci pa tudi v svetu izjemno priljubljena, je umrla v zgodnjih jutranjih urah 31. avgusta 1997 v pariškem predoru skupaj s spremljevalcem Dodijem al Fayedom.

Ob tem predoru se je ob obletnici Dianine smrti danes zbrala množica njenih oboževalcev z vsega sveta. Predor Alma sicer že vse od Dianine smrti velja za neuradno spominsko obeležje, kjer ljudje vsako leto ob obletnici tragedije polagajo cvetje in spominke, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tragična nesreča se je zgodila, ko so ju zasledovali paparaci, ki so spremljali vsak korak Dianinega življenja. Poleg 36-letne princese, matere princev Williama in Harryja, in 42-letnega Dodija je življenje izgubil še voznik Henri Paul, ki je bil pod vplivom alkohola. Dianin telesni stražar Trevor Rees-Jones je preživel, vendar o dogodku uradno ne govori.

Smrt princese Diane je sprožila izredno čustven odziv britanske javnosti, številni Britanci pa so bili obenem jezni zaradi začetnega odziva kraljeve družine oziroma kraljice Elizabete II.

Sodišče v Londonu je po preiskavi in zaslišanjih številnih prič leta 2008 ovrglo trditev očeta Dodija al Fayeda, da sta bila Diana in Dodi žrtev zarote britanske tajne službe. Ugotovili so, da sta umrla zaradi malomarnosti voznika Henrija Paula in paparacev.

Tudi 19 let po smrti pa princesa ljudskih src še vedno ostaja izjemno priljubljena. Spomino se samo nekaj dejstev o pokojni Diani, zaradi katerih je bila izjemno popularna po celem svetu.

foto: Vir: Profimedia

1. Po tistem ko je zaključila šolanje na Švedskem, je Diana delala kot varuška in čistila po bogatih hišah. Kasneje je bila varuška v vrtcih.

2. Za Charlesovo varanje je izvedela še pred poroko, a se je kljub temu odločila stopiti pred matičarja, ko je videla kako zelo se Britanci veselijo poroke.

3. Med poročnim obredom se je odločila preskočiti eno od pomembnih zaobljub in sicer: poslušnost sporoge svojemu kralju. Enako sta tri desetletja kasneje storila tudi princ William in vojvodinja Kate.

4. Svojim otrokom je skušala omogočiti normalno otroštvo. Peljala jih je v Disney World, velikokrat pa so obiskali tudi znano verigo s hitro prehrano.

5. Bila je prava modna ikona, še posebej jo je oboževal pokojni Gianni Versace in kmalu je postala njegova velika muza.

6. Na dražbi je prodala 79 svojih oblek in ves denar od prodaje namenila v dobrodelne namene.

7. Velikokrat se je družila z obolelimi z virusom HIV in jim izražala javno podporo. Odprla je tudi komuno, ki je bila namenjena mladim, ki so bili okuženi z virusom HIV.

8. V televizijskem intervjuju je priznala, da je njen zakon doživel krizo zaradi Camille Parker Bowles. Dve leti po intervjuju je bilo zakona konec.

9. Veliko časa je namenjala dobrodelnim organizacijam po vsem svetu.

10. Pomagala je beguncem, zapornikom, žrtvam vojn, brezdomcem in odvisnikom.

prejšnji članek
Debeluška, ki se ji klanja Hollywood
Svet slavnih
Debeluška, ki se ji klanja Hollywood
naslednji članek
Tako lahko popestrite svoje spolno življenje
Odnosi
Tako lahko popestrite svoje spolno življenje