Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zvezdniki, ki se borijo z neplodnostjo

24. 9. 2016; 07.00
Avtor: Agata Rakovec Kurent/Avenija
globus_neplodnost_cox_profimedia

foto: Profimedia

Nekdanji vrhunski model, manekenka in voditeljica Ameriškega top modela Tyra Banks je januarja s pomočjo nadomestne matere dobila sina Yorka.

Tyra je ena redkih, ki je o svoji neplodnosti in pritiskih okolice javno spregovorila, toda med zvezdnicami še zdaleč ni edina, ki ni zanosila po naravni poti. Slavnim, ki hrepenijo po naraščaju, je zaradi skoraj neomejenih finančnih sredstev nekoliko lažje, saj so jim dosegljivi vsi čudeži sodobne medicine, kljub temu pa je bila za številne edina pot do otroka posvojitev.

Shelby in Tom Arnold

Igralec Tom Arnold in njegova nekdanja žena Shelby sta se več let neuspešno trudila spočeti otroka. Javno sta spregovorila o petih neuspelih poskusih umetne oploditve in o posledicah, ki jih je imel boleč postopek za njun zakon. V nasprotju s Slovenijo, kjer imamo to področje zdravstva zgledno urejeno, je treba silno drage postopke umetne oploditve v ZDA plačati in tudi zdravstveno zavarovanje zakoncev, ki gotovo ni bilo med najcenejšimi, postopka ni krilo. Njun zakon težke preizkušnje ni prestal in leta 2007 sta krenila vsak na svojo pot.

Courteney Cox in David Arquette

Igralca, ki sta bila poročena med letoma 1999 in 2013, nista nikoli skrivala, da se trudita za naraščaj. Po nekaj spontanih splavih sta se odločila za umetno oploditev in 13. junija 2004 je Courteney rodila hčerko Coco, katere botra je Jennifer Aniston.»Umetna oploditev je čudovita stvar, ki je ljudem danes na voljo, in jaz sem med srečnicami, ki si jo lahko privoščijo,« je Courteney povedala za revijo GoodHousekeeping, David pa je v nekem intervjuju povedal: »Zdelo se mi je grozno, kaj vse mora Courteney prestati.« Po rojstvu hčerke sta si z Davidom s pomočjo umetne oploditve neuspešno prizadevala za še enega otroka. Leta 2010 sta se razšla, zdaj pa je igralka zaročena s članom zasedbe Snow PatrolJohnnyjem McDaidom.

Marcia Cross

Triinpetdesetletna igralka, najbolj znana po vlogi Bree Van de Kamp v nadaljevanki Razočarane gospodinje, se je leta 2006 poročila z borznim posrednikom Tomom Mahoneyjem. Zakonca sta se odpovedala medenim tednom, da bi lahko čim prej začela postopek umetne oploditve in februarja 2007, le malo pred svojim 45. rojstnim dnevom, je Marcia rodila dvojčici Eden in Savannah. »Postopek je zelo drag in terja veliko igel in injekcij,« je bila Marcia odkrita v enem od intervjujev.

Jamie Lee Curtis in Christopher Guest

Hčerka slovitih igralcev Tonyja Curtisa in Janet Leigh se je z možem Christopherjem Guestom odločila za posvojitev, ker ni mogla zanositi po naravni poti. Igralca imata dva otroka, 30-letno Annie in 20-letnega Thomasa. Jamie je napisala knjigo z naslovom Spet mi povej o noči, ko sem se rodil, ki je namenjena posvojenim otrokom, »da bi tudi ti vedeli, da so zgodbe o njihovem rojstvu posebne in razburljive«.

Emma Thompson

Dobitnica oskarja je imela leta 1997 spontani splav, zatem pa so ji diagnosticirali sindrom policističnih jajčnikov. S pomočjo umetne oploditve je leta 1999 pri štiridesetih rodila hčerko Gaio, poznejši poskusi umetne oploditve pa niso uspeli. »Na svetu je na tisoče žensk, ki so takšne kot jaz in ne morejo imeti otrok,« je nekoč dejala igralka, ki je leta 2006 posvojila še najstnico iz Ruande.

Robert De Niro

Slavni igralec je oče šestih otrok. Za tri med njimi je znano, da so na svet privekali s pomočjo nadomestne matere. Z nekdanjo dolgoletno partnerico in modelom Toukie Smith sta si dolgo neuspešno prizadevala za otroka. Nadomestna mati jima je 20. oktobra 1995 rodila dvojčka Aarona Kendricka in Juliana Henryja. Leta 1997 se je De Niro poročil z igralko Grace Hightower. Leto pozneje sta dobila sina Elliota, leta 1999 pa sta se razšla. Ločitev ni bila nikoli uradna in leta 2004 sta obnovila poročne zaobljube. Sedem let pozneje sta s pomočjo nadomestne matere dobila še hčerko Helen Grace.

Angela Bassett in Courtney B. Vance

Zvezdnica Ameriške grozljivke in njen mož, igralec Courtney B. Vance, sta sedem let skušala zanositi po naravni poti. Dvojčka Bronwyna Goldna in Slaterja Josiaha jima je pred desetimi leti rodila nadomestna mati.

Jimmy Fallon

Priljubljeni voditelj pogovornega šova Jimmy Fallon je nekaj tednov po rojstvu prvorojenke Winnie Rose razkril, da se je ta rodila s pomočjo umetne oploditve in da sta se z ženo pet let trudila zanositi. »Dolgo časa sva si prizadevala za otroka. Vsi, ki so poskušali, dobro vedo, kako grozno je. Preizkusila sva veliko različnih stvari, nazadnje pa sva se odločila za nadomestno mati. Vem, da se nekateri trudijo veliko dlje, kot sva se midva. Vsem, ki si želijo otroka, pa so že skoraj obupali, sporočam, naj ne obupajo in naj vztrajajo. Poskusite z vsem, kar je na voljo, in prišli boste do cilja. Na koncu boste imeli družino in vredno bo vsega truda. Družina je vredna največ na svetu,« je povedal za Today.

prejšnji članek
Alkohol in začimbe sprožajo vročinske oblive
Zdravje
Alkohol in začimbe sprožajo vročinske oblive
naslednji članek
Ko se hormoni poigrajo z ženskimi čustvi
Zdravje
Ko se hormoni poigrajo z ženskimi čustvi