stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Slovenija
 

Ljubezen na prvi gib

12. 2. 2016; 06.35
Avtor: Lara Jelen/revija Maja
ksenija zahir1
Ksenija Visket, slovenska avtoriteta orientalskega plesa

Ksenija Visket je priznana orientalska plesalka, ki je v Mariboru zgradila pravi orientalski imperij. V okviru plesnih delavnic Zahir poučuje ples, s katerim se je srečala šele pri tridesetih letih. V orientalskem plesu je začutila svoj smisel, zato se je z njim začela ukvarjati s srcem in profesionalnostjo.

Štiriinštiridesetletna Ksenija je izjemno karizmatična in energična ženska. Prepričana je, da bi morala plesati vsaka ženska, da na ta način spozna svojo ženstvenost, se prebudi in postane samozavestnejša. To spodbuja tudi s svojimi plesnimi delavnicami in ji odlično uspeva. Ne mine namreč dan, ko ne bi poučevala in zraven tudi sama plesala. Ob tem pa redno skrbi tudi za to, da v Slovenijo pripelje svetovno priznane legende orientalskega plesa. Ravno maja letos so tako v Mariboru gostili največji orientalski plesni spektakel na svetu, naslovljen Alice in Wonderland (Alica v čudežni deželi), kjer je nastopil priznan orientalski plesni ansambel Bellydance Evolution iz Los Angelesa. Tudi na mariborskem festivalu Lent so lahko obiskovalci uživali ob spremljevalnem programu odra hiše Zahir. Ker Ksenija od svojega dela ne potrebuje počitka, saj ga naravnost obožuje, tudi poleti v Mariboru ni dolgčas. Pod njenim okriljem namreč v juliju in avgustu poteka plesno poletje. Na tematskih delavnicah lahko uživajo tako popolne začetnice kot tiste, ki jim orientalski ples še zdaleč ni tuj.

Ples nas obogati

Z besedami je težko opisati, kaj vse nam lahko orientalski ples ponudi, a Ksenija vseeno poskusi. »Orientalski ples nas obogati, dela lepše, poveže nas s samim sabo, hkrati pa si razgibamo celotno telo, se ga bolje zavedamo in se v svoji koži počutimo samozavestnejše.« Vseeno pa je orientalski ples umetnost in zahteva kar precej dovršenosti. »Moti me, da se ljudem predstavlja kot nekaj cenenega, saj gre v resnici za umetnost na visoki ravni. Moj glavni cilj, ko smo v maju gostili svetovno priznani orientalski ansambel Bellydance Evolution, je bil prikazati ljudem, kako velika je razlika med vrhunsko umetnostjo in pogosto poniževalnim plesanjem orientalskega plesa na rojstnih dnevih in drugih zabavah. Vsak, ki je kdaj poskusil zaplesati po orientalsko, dobro ve, da to ni kar neko tresenje, miganje in gibanje ter da je v dobro predstavo treba vložiti ogromno truda in vadbe. Le tako lahko dosežemo orientalski ples na najvišji ravni, ki pa je definitivno nekaj mističnega, skrivnostnega, vsekakor zapeljivega in te preprosto omami. Žensko, ki je bila prej morda siva miška, povzdigne v samozavestno princeso Jasmino,« z nasmeškom na ustnicah karikira sogovornica.

Preklop

Ksenija s svojo zgodbo dokazuje, da ni nikoli prepozno slediti tistemu, kar nas veseli. Sama je na svojo pot stopila pred štirinajstimi leti, pri svojih tridesetih letih, ko je nekega dne preprosto začutila, da je čas za spremembo. »Verjetno vsak človek pride do točke, ko si želi narediti nekaj zase. Moja je bila takrat. Sicer sem že prej plesala jazz balet in sodobni ples, a vmes je minilo deset let, ko sem na ples malo pozabila. Potem pa sem začutila, da bi morala ponovno začeti migati. Ženska pri tridesetih letih namreč nima več postave najstnice, za lepo telo se je treba odpovedovati, in da bi ostala v formi, sem v Mariboru začela iskati plesno skupino, kjer plešejo orientalske plese, da bi se jim pridružila.« Takšnih plesnih skupin tam takrat še ni bilo, zato se je štiri leta vsako nedeljo vozila v Ljubljano na treninge. Vzporedno pa je že prevzemala svojo prvo skupino plesalk orientalskega plesa v Rogaški Slatini. Tako se je vse skupaj počasi začelo razvijati, sledile so plesne delavnice in zdelo se ji je, da se ji odpirajo nova vrata, vedno novi stili orientalskih plesov, ki jih je odkrivala drugega za drugim. Leta 2007 je nastalo društvo Zahir, ki vse do danes deluje izjemno uspešno. Poleg tega, da nad orientalskim plesom navdušuje vedno nove obraze in popolne začetnike, k njej na delavnice prihajajo tudi že izkušene plesalke iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Avstrije in drugod. Ksenija namreč v Mariboru pogosto gosti učiteljice orientalskega plesa, ki se uvrščajo med najboljših pet na svetu.   


Naj se pleše!

Čeprav Ksenija spoštuje in ceni vse vrste plesa, pravi, da orientalskega ne bi zamenjala za nobenega drugega. »Orientalski ples je bil zame ljubezen na prvi gib. Ko sem prišla v dvorano in naredila prvo gibanje rok, njihovo valovanje, sem začutila energijo, ki jo ženska s tem dobi, in to je bilo zame tisto, kar sem iskala.« Takrat je spoznala, da bo orientalski ples njena pot v življenju. Mimogrede je za sabo »potegnila« še svojega moža, ki je ravno tako pomemben del zgodbe hiše Zahir, saj skrbi za celotno organizacijo v okviru plesnih delavnic. »Vsa moja družina živi orientalski ples. Z njim želimo osrečiti ljudi in jaz sem vesela čisto vsakega iskrenega nasmeška, ki nam ga uspe pričarati s pomočjo plesa. Ta v sebi skriva toliko pozitivnih vibracij, ki se jih morda še zavedamo ne. S šimi (orientalski plesni gib) oziroma s tresenjem telesa v naših organih sprožamo vibracije, preko katerih se poveže celo telo. A kaj bi govorila, naj se samo pleše!«

prejšnji članek
Dolgo seksal z ženo, potem pa šok!
Slovenija
Dolgo seksal z ženo, potem pa šok!
naslednji članek
5 učinkovitih vadb prve dame ZDA
Svet
5 učinkovitih vadb prve dame ZDA
Preberite tudi