stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Slovenija
 

Zakaj ženske jočejo več kot moški?

7. 10. 2015; 07.10
Avtor: A.K.
jok
Ste se kdaj spraševali, zakaj vas vsaka malenkost spravi v solze, vaš moški pa nima nikoli niti motnih oči, kaj šele, da bi točil solze z vami?

Niste krivi vi, temveč je razlog v biologiji.

Nedavna raziskava izvedena v Kanadi se je posvetila večnemu vprašanju – zakaj so ženske čustveno občutljivejše kot moški.

Duševno zdravim moškim in ženskam so raziskovalci pokazali različne fotografije pozitivnih in negativnih stvari in merili raven hormonov ter delovanja možganov.

Seveda, ženske so bile veliko bolj dovzetne za sprejemanje žalostnih in pretresljivih fotografij, medtem ko se moški niso pretirano poistovetili s prizori na prikazanih fotografijah.

Izkazalo se je, da s porastom estrogena, osebe delujejo bolj čustveno v določenih situacijah in se bolj poistovetijo s tujimi težavami. Točno iz tega naslova ženske tudi več zbolevajo za duševnimi boleznimi kot moški.

Ko pa je bilo v vprašanju delovanje možganov, pa so raziskovalci odkrili, da so fotografije pri moških sprožile 'racionalni sprožilec' (torej, razumski sprožilec), zaradi česar so moški čutili manj emocij.

Vendar ne pozabite – zmožnost izražanja empatije in čustev ni slaba! Ženske tako lažje izločijo vsa neprijetna čustva, ki jih tiščijo v sebi, kar pa jim pomaga, da se ubranijo pred različnimi boleznimi. Tako ženske toliko lažje sodelujejo z drugimi, obdržijo družino skupaj in rešujejo razne življenjske situacije.

prejšnji članek
Mit o spanju
Slovenija
Mit o spanju
naslednji članek
Najboljša ponudba letošnje jeseni
Ekskluzivno
Najboljša ponudba letošnje jeseni
Preberite tudi
#obraziavenija
obraziavenija