Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Stiska bralke: Ko notranji glas deloholike prižene na rob prepada …

19. 6. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
RAČUNALNIK

Tamara se je znašla v začaranem krogu. (fotografija je simbolična) foto: profimedia

Tamara se je znašla v peklenskem krogu, v katerega se je pravzaprav ovila sama. Po naravi je deloholik, njen notranji glas jo nenehno priganja in ji šepeta, da mora narediti še več, da ni dovolj dobra …

Bralko, ki želi ostati anonimna, zato jo bomo poimenovali Tamara, je kruto izčrpavanje z delom in nalogami, ki si jih zadaja v okviru celotnega dne, pripeljalo na rob obupa. Ve, da so pritiski, ki jih izvaja sama nase, povem nesmiselni, a si ne zna pomagati. Tisti notranji glasek namreč postaja vse glasnejši. Vam je njena stiska znana?

V nadaljevanju delimo z vami pismo bralke Tamare, v katerem podrobno opisuje svojo stisko in prosi za  nasvet psihologinje dr. Tjaše M., ki na njena.si pomaga našim bralkam in bralcem pri razjasnjevanju vsakodnevnih težav s katerimi se srečujejo.

'Spoštovani. Pišem, ker imam težave sama s seboj in ker si ne znam pomagati. Zakaj gre? Sem zelo marljiva, na kar sem sicer ponosna, to je vrednota, ki ima pri meni zelo visoko mesto. S tem seveda ne bi bilo nič narobe, če ne bi pri delu pretiravala. Moj notranji jaz mi nenehno šepeče, da moram storiti še več. Dan je lahko pokvarjen, če ne bom dosegla ali celo presegla zastavljenih ciljev. Pa ne le službenih. Na čisto vseh področjih v življenju. Sprostim se lahko šele, če opravim vse točke, če ne, sem jezna sama nase, zelo se žrem in si ne dovolim, da bi umirjeno zadihala. Moj dan tako zgleda tako, da opravim službeno delo iz treh ali več področij, hiša je snažna, kosilo vedno skuhano, perilo vedno takoj zlikano. Otrokom pomagam tudi pri šolskih obveznostih, precej veliko, bi rekla, pa na moža tudi ne pozabim. Veliko si pomagava, zvečer pa se tudi posvetiva drug drugemu, čeprav bi od utrujenosti že rahlo omedlela. No, tako. Kaj pravite na opisano? Težava je v meni, kajne? V mojih pričakovanjih, ki jih gojim do sebe. Vem, kaj bi me vprašali, če to izvira od doma? Ne bi rekla, doma nisem zaznala pretirane delovne vneme. Takšna sem postala kasneje, tekom odraščanja. Kaj bi mi torej svetovali? Bom vesela vašega mnenja.'

foto: Thinkstock

Bralki odgovarja psihologinja in doktorica psihoterapevtske znanosti  Tjaša M. Kos, ki v okviru samostojne prakse že vrsto let uspešno svetuje posameznikom in parom v stiski.

Pozdravljeni!
Ja, stiska, ki jo opisujete, je resnično velika. Izčrpavate se z delom, še bolj pa z vašim krutim, priganjalskim notranjim glasom … To je res peklenska kombinacija. Najbolj neugodno pri vsem skupaj pa je to, da takšno stanje predstavlja izjemno visoko tveganje za razvoj psihosomatskih bolezni. Telo se bo nekako pač skušalo ustaviti. Vaš organizem je ves čas v pogonu, nenehno imate visoko aktivirano simpatično vejo avtonomnega živčnega sistema, ki se aktivira, kadar zaznamo nevarnost … vaše telo je konstantno pod adrenalinom. To pa so orjaške obremenitve. Ne samo, da nimate neke življenjske kvalitete, ki bi jo lahko imeli, temveč si tudi za prihodnost dobesedno 'kopljete jamo'. Ne bi vas rada strašila, a posledice takšnih vzorcev so res lahko zelo neugodne za vaše zdravje. Najbolj zahrbtno pa je, ker je za vsem tem – vrednota, kot sami pravite.

In kaj zdaj? Saj že sami slutite, da tole ni v redu, kajne? Zato ste se tudi obrnili name. In to je zelo, zelo dobro. V tem, da si poiščete pomoč, je vaše upanje! To niso težave, ki jih bova odpravile z enim odgovorom v e-medijih. Potrebno bo nekoliko več. Toplo vam priporočam, da si poiščete pomoč usposobljenega terapevta. Ta vam bo pomagal razumeti, od kod prihajajo ti vaši vzorci. Kakšna je njihova funkcija za vas in skupaj bosta oblikovala načine, kako boste te vaše vzorce lahko modificirali do te mere, da bodo še vedno v skladu z vašimi vrednotami, hkrati pa se ne boste več izčrpavali. Usposobljen terapevt vam bo pomagal bolje razumeti sebe ter zaživeti bolj svobodno, sproščeno in.. izpolnjujoče življenje. O tovrstnih težavah in o tem, kako pomagati, vemo v stroki precej. Tako da se vam res izplača stopiti korak iz tega peklenskega kroga. Življenje je lepo in vredno ga je živeti! Vse dobro vam iskreno želim,  dr. Tjaša M. Kos, univ. dipl. psih.

Se tudi vi srečujete s psihološkimi stiskami ali pa ste se znašli v situaciji, iz katere si ne znate pomagati? Pišite nam, vaše težave vam bodo z nasvetom pomagali rešiti naši strokovnjaki. Sporočilo pošljite na elektronski naslov: njena@svet24.si, s pripisom bralka/bralec v stiski.

Preberite si še: Stiska bralke: 'Lahko je biti super mama vodljivemu otroku!'

Psihologinja in doktorica psihoterapevtske znanosti  Tjaša M. Kos, ki v okviru samostojne prakse že vrsto let uspešno svetuje posameznikom in parom v stiski.

Psihologinja in doktorica psihoterapevtske znanosti Tjaša M. Kos, ki v okviru samostojne prakse že vrsto let uspešno svetuje posameznikom in parom v stiski. foto: Osebni arhiv

prejšnji članek
Domač pripravek za zlato zagorelo polt
Moda&Lepota
Domač pripravek za zlato zagorelo polt
naslednji članek
Tanja Žagar zdaj vse povedala ...
Svet slavnih
Tanja Žagar zdaj vse povedala ...