atene saharski pesek
Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske prašne nevihte

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ne bom pozabila besed: Rodili ste dve deklici s posebnimi potrebami

21. 3. 2017; 03.01
Avtor: D. B.
downov sindrom

Fotografija je simbolna. foto: Profimedia

Sara Bero je rodila deklici z Downovim sindromom. Čeprav je bilo včasih zelo težko, sta ji dali tudi veliko neprecenljivih trenutkov.

Življenje Sare Bero, pogumne mame čudovitih dvojčic, se je v trenutku podrlo kot hišica iz kart. Zdravniki ji niso bili ravno v pomoč, saj so ji brezčutno povedali najslabšo možno diagnozo: "Nikoli ne bom pozabila besed: ’Rodili ste dve deklici s posebnimi potrebami,'" se spominja Sara. Rodila jih je na svoj 20. rojstni dan in zanjo črne napovedi ne obstajajo. Borila se bo do konca!

"Tretji dan po porodu sem bila veliko močnejša in razumnejša. Deklici sem po določenem času celo kar na lastno pest odpeljala domov z neonatologije. Njihovi prvi dnevi doma so bili čudoviti. Kot da sta v hiši dva angela. Dom je bil poln posebne energije, nežnosti in ljubezni. Spomnim se, da sem jima neprestano nekaj govorila, kot da sta že odrasli dekleti. V največjo podporo v teh trenutkih so mi bili moji starši," je povedala Sara.

Kmalu pa sta Irma in Ilda naleteli na prve prepreke. Tistega leta so umaknili iz prodaje mleko za dojenčke Aptamil, deklici pa sta morali preiti na drugo adaptirano mleko. Imeli sta hudo diarejo, vrtoglavo sta izgubljali težo ter dehidrirali. Bolnišnica je za dva meseca postala njun dom.

Dnevi so minevali in dvojčici sta si počasi opomogli in napredovali. Danes, osem let po njunem rojstvu, pogumno stopata po svoji življenjski poti, njuna mama pa jima daje moč in jima nudi največjo oporo.

Trudi se po najboljših močeh

"Njuni dnevi so izjemno aktivni. Od rojstva sem v njun napredek vlagala veliko truda. Obiskovali sta vrtec, zdaj obiskujeta običajno šolo … Z njima neprestano sodelujeta defektolog in logoped. Vedno sta v stiku s svetom. Veliko se sprehajamo in družimo, trudim se po najboljših močeh. Vsak dan želim čim bolje organizirati njun čas," pravi Sara.

Z nasmehom na obrazu pripoveduje o svojih deklicah, o tem, kako je Irma v "svojem filmu" in ne mara priganjanja in maltretiranja. Rada se igra sama in gleda televizijo. Ilda pa je zaljubljena v slikanje in modo. Zaljubljena je v ličila, rada se preoblači in si lakira nohte ter poseda kot odrasla s Saro in njenimi prijateljicami. Zanima jo vse.

"Njun napredek je počasen in težaven - trije koraki nazaj in eden naprej. Vse je tako. To, kar smo dosegle, se najbolj opazi pri tem, da se same hranijo, gredo na stranišče, si očistijo zobe, roke … Pospravijo svojo sobo in svoje igrače. So izjemno samostojne, čeprav jima ob njunem rojstvu tega nihče ni napovedoval," pravi Sara. Imata veliko prijateljev. Mama Sara pravi, da so bili vedno tu za njuni deklici. 

"Zelo sem srečna in ponosna. Ne v vrtcu ne v šoli nisem občutila, da bi bili zavrnjeni ali ogroženi. Vključevanje teh otrok v družbo bi moralo obstajati vedno. Otroci se počutijo več vredni ob svojih prijateljih," še pravi Sara in dodaja, kako ni mogla ubežati niti negativnim komentarjem ljudi, kot sta na primer: "To je tista z bolnimi otroki" ali "Ojoj, ti otroci so videti, kot da so z drugega planeta".

Sara je danes stara 28 let ima dve službi, ter svoji deklici vzgaja sama.

"Moje življenje je enako kot življenje ostalih mamic. Prioritete so, kot pri vseh ostalih, enake. Ne mislim nase, ampak nanju. In to je velika sreča. Vse je povrnjeno, ko občutim njun spokoj in vidim njun nasmeh,” pravi mlada in pogumna mama.

Za vse, ki prehajajo skozi iste ali podobne situacije, imajo Sara, Irma in Ilda zelo pomembno sporočilo: "Bodite ponosni na tisto, kar imate. Smejte se, bodite pozitivni in razmišljajte le o lepih stvareh. Najtežje bitke namreč dobijo najmočnejši borci," piše Lola magazin.

Preberite tudi pretresljivo zgodbo o mami, ki je rodila 14 otrok in postala striptizeta. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Jernej Tozon svoji partnerki: A si malo razočarana?
Resničnostni šovi
Jernej Tozon svoji partnerki: A si malo razočarana?
naslednji članek
Neverjetno: To se zgodi z vašim telesom, če se odrečete seksu!
Zdravje
Neverjetno: To se zgodi z vašim telesom, če se odrečete seksu!