favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

3 stvari, ki jih morate vedeti o dnevu žena!

7. 3. 2017; 10.50
Avtor: D. B.
ženska nagelj

foto: Profimedia

V sredo, 8. marca, praznujemo dan žena.

Mestne ulice na ta dan, pa tudi nekaj dni prej, preplavijo velike količine cvetja, med katerimi je tudi rdeč nagelj, simbol dneva žena. Danes se sicer pogosto podarjajo tudi druge cvetlice, kot so rdeče vrtnice in mimoze.

Dan žena ima velik pomen pri spolni enakopravnosti, njegovi začetki pa segajo v konec devetnajstega in začetek dvajstega stoletja. To je čas razcveta industrije, ki je prinesel tudi večje povpraševanje po delavcih v industriji. Delalo se je veliko, pogosto na nevarnih in zdravju škodljivih delovnih mestih, pri tem pa so mnogi celo izgubili življenja. Da bi privarčevali denar, so nekateri delodajalci zaposlovali ženske in otroke, saj so jim lahko izplačevali nižje plače kot moškim.

Kako se je rodila ideja za dan žena?

Da bi si izborile višjo plačo in boljše delovne pogoje, so delavke organizirale niz protestov. Najbolj znan je bil leta 1908, ko je 15 tisoč žensk marširalo po New Yorku in zahtevalo krajši delovni čas, boljše plače in volilno pravico. Leta 1910 je Kopenhagen gostil mednarodno konferenco žensk, na kateri so na predlog  Clare Zetkin, članice nemške socialdemokratske stranske in borke za ženske pravice, razglasili mednarodni dan žena.  

Kdaj se je praznoval prvi dan žena?

V skladu z odločitvijo, sprejeto v  Kopenhagnu, so prvo proslavo za dan žena organizirali v Avstriji, Danski, Nemčiji in Švici, in sicer 19. marca. A le teden dni po proslavi, ki jo je praznovalo več kot milijon ljudi, je izbruhnil požar v tovarni Triangle Shirtwaist v New Yorku in na delovnem mestu je zaradi neustrezne varnosti umrlo več kot 140 žensk. Leta 1913 so ženske v Rusiji obeležile prvi mednarodni dan žena, in to v zadnjem tednu februarja. Po večih razpravah pa so se na koncu odločili, da se bo dan žena praznoval 8. marca.  

Kaj praznujemo na dan žena?

Tisto, kar se je začelo s številnimi poskusi žensk, ki so se borile za boljše delovne pogoje in volilno pravico, je postalo dan, ko se slavijo vsi dosežki žensk, tako na ekonomskem, političnem in družbenem področju. To je dan, ko želimo ozavestiti javnost o napredku, ki so ga ženske dosegle na tem prodročju v nepretrgani borbi za enake pravice. V več kot 25 svetovnih državah je 8. marec tudi državni praznik.  



Preberite tudi, katere ženske moški takoj odpeljejo pred oltar. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Kate in William tega ne bosta nikoli izgovorila
Svet slavnih
Kate in William tega ne bosta nikoli izgovorila
naslednji članek
Vzhajajoča zvezda slovenskega filma
Svet slavnih
Vzhajajoča zvezda slovenskega filma