Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hipnoza Boštjana Romiha nima veliko skupnega s terapevtsko hipnozo

21. 2. 2017; 04.00
Avtor: K.A.
Mia Bone

foto: Osebni arhiv

V zadnjih tednih je zaradi oddaje Hipnoza: dobra zabava, ki jo vodita Boštjan Romih in hipnotizer Božidar Grilc v javnosti nastala nekoliko drugačna predstava o tem, kaj hipnoza v resnici je. Z mag. Mio Bone, uni.dipl.psi., coach in hipnoterapevtko nam je pojasnila, da je hipnoza veliko več od tega kar trenutno vidimo na televiziji, predvsem pa hitro reši številne tegobe, ki jih ma posameznik.

V zadnjih tednih spremljamo izjemno popularno oddajo Hipnoza in v javnosti je nastal vtis o tem, da je hipnoza pravzaprav zabava za množice. Nam lahko na kratko predstavite pomen terapevtske hipnoze in kako se razlikuje od odrske hipnoze?

Terapevtska hipnoza je usmerjena v odpravljanje težav, stisk in izzivov, s katerimi se srečujemo skoraj vsi. To pomeni, da jo uporabljamo v terapevtske namene, kjer sledimo cilju pozitivne spremembe. Hipnozo sprožimo namenoma, zato ima oseba popoln nadzor nad procesom, zelo pa se poveča tudi njena osredotočenost. To pomeni, da se v globoki sproščenosti, kar hipnoza v osnovi je, lahko intenzivno osredotoči na spomin, misel ali predstavo oziroma pozitivno sugestijo. Ko hipnoterapevt doseže, da je oseba globoko sproščena, se poveča tudi odzivnost na predloge. Prav zaradi tega je pomembno, da zaupate izkušenemu hipnoterapevtu, ki zna sugestije oblikovati izključno pozitivno. Primer sugestije, ki je izključno pozitivna: čutite, kako pridobivate nadzor nad svojih strahom, ki postaja vedno manjši. Primer sugestije, ki želi povedati enako, vendar je oblikovana malo nerodno, ker vsebuje nikalnice: čutite, kako vas ni več strah. Pri terapevtski hipnozi je uporaba jezika ključna, saj je glavno orodje, s katerim nagovarjamo našo podzavest. Pri odrski hipnozi se uporablja orodje vplivanja in prepričevanja v nekaj, kar ljudje že zelo dobro poznajo (npr. skoči na mizo), vendar zelo učinkovito uporabijo pritisk in pričakovanja množice. Namen odrske hipnoze je izključno zabavati in skoraj nima nič skupnega s terapevtsko hipnozo. No, razen tega, da je eno izmed orodij spremenjeno stanje zavesti oziroma globoka sproščenost. 

Hipnoza je v primerjavi s klasično psihoanalizo precej hitrejša in uspešnejša. Je tako? Kako hitro se pojavijo rezultati?

Hipnoza je med vsemi terapevtskimi pristopi najhitrejša, najučinkovitejša in najuspešnejša. Članek v American Health Magazine je v raziskavi primerjal različne terapevtske metode. Ugotovili so, da lahko pri klasični psihoanalizi pričakujemo 38% izboljšanje po 600. srečanjih, pri vedenjski terapiji 72% izboljšanje po 22. srečanjih in pri hipnozi kar 93% izboljšanje že po 6. srečanjih. Moje izkušnje kažejo, da se prva izboljšanja pokažejo že po prvem srečanju, pozitivni trend pa se nadaljuje tudi po zaključeni terapiji. 

Kaj vse lahko rešimo s hipnozo? Hujšanje, odvajanje od kajenja, tesnobo, fobije?

Seznam je skoraj tako dolg, kot je težav in čustvenih stisk, s katerimi se v določenem življenjskem obdobju srečujemo skoraj vsi. S hipnozo lahko pomagamo pri porodu s čim manj bolečinami, zelo učinkovita je pri odpravljanju strahu pred letenjem ali javnim nastopanjem (tj. tremo), hitro odpravi zardevanje in okrepi našo samozavest. Hipnozo pa lahko zelo uspešno uporabljamo pri zmanjševanju tesnobe, paničnih napadov in izboljšanju razpoloženja pri depresiji. Zadnje čase se za hipnozo odloča vedno več ljudi, ki potrebujejo podporo pri hujšanju in prenehanju kajenja, pa tudi pri boljši koncentraciji. Če bi pogledala svoj seznam, s kakšnimi težavami in stiskami ljudje zaidejo k meni, potem prevladujejo predvsem tesnoba, depresija in odpravljanje številnih strahov. Pa tudi pretekle travme razrešujemo, učimo se postaviti zase in živeti bolj polno življenje. Dragoceno je spoznanje, da smo si ljudje – ne glede na težave in stiske – zelo podobni. Vsi si želimo zadovoljnega, uspešnega in mirnega življenja. Hipnoza nam omogoči, da se tega naučimo. Hipnoza pa je dobrodošla tudi kot del psihološke priprave za športnike, saj jim pomaga premagati ovire na poti do zmage, ki so skoraj vedno v glavi. 

Koliko hipnoz potrebujemo, da se pokažejo prvi rezultati?

Ker je učinek terapevtske hipnoze zelo hiter, se prva izboljšanja pokažejo že po prvem srečanju oziroma terapiji. Potem pa se seveda še stopnjujejo do te mere, da posameznik svojo težavo zelo zmanjša ali pa ta povsem izgine. Glavno orodje terapevtske hipnoze je, da s pozitivnimi sugestijami ustvarja nove povezave v vaših možganih (tj. v naši podzavesti, iz katere izvirajo vse naše moči in strahovi). Te nove povezave nam omogočijo, da pridobimo nadzor nad svojo težavo in stiskami, kar predstavlja zelo pomemben psihološki korak: možnost odločitve. Tako lahko začnemo odpravljati vedenja, ki nas dušijo. Spomnim se klientke, ki je k meni prišla zaradi strahu pred javnim nastopanjem, kar jo je omejevalo in dušilo do te mere, da se je v službi vedno izognila skupinskim sestankom. Takrat je namreč vedno imela službeno pot ali pa je šla na dopustu. Ta strategija reševanja seveda dolgoročno ni bila uspešna, zato se je odločila, da neha bežati. Njen strah sva zelo omejili, zdaj lahko suvereno in samozavestno nadzoruje svoj nastop. Lahko bi vam nanizala kopico uspešnih primerov, kjer so ljudje zaživeli brez zardevanja, premagali so panične napade in odločno – brez slabe vesti – začeli postavljati meje. 

Je vse ljudi mogoče hipnotizirati?

Skoraj vse, so pa seveda tudi omejitve. Sposobnost hipnoze ima vsak, ki ima razvito domišljijo in inteligenčni kvocient (IQ) nad 90, kar nakazuje, da so določene možganske funkcije primerno razvite. Ker se v hipnozi uporablja veliko predstav in prispodob, je zmožnost predstave nujna. V tej skupini ljudi, ki jih je mogoče hipnotizirati, seveda obstajajo razlike med posamezniki, ki so zelo sugestibilni (kar pomeni, da hitro sprejmejo hipnotične sugestije in jih lahko hitro hipnotiziramo) in tistimi, ki so malo manj. To samo pomeni, da je pri slednjih potrebno uporabiti malo več vztrajnosti oziroma kombinacijo različnih pristopov, da se sprostijo. Sama vedno rečem, da jih je na začetku samo treba prepričati, da so sugestibilni. In to je lahko doseči: velikokrat uporabim primer limone, ki lepo diši in je sočna, tak zelo sočna, da komaj čakamo na kislo in osvežujočo limono... Ko to pripovedujem, v določenem trenutku povprašam, če se vam je v ustih že nabrala slina. Verjetno se je. In to je dokaz, da ste sugestibilni, četudi se temu upirate ali pa se vam zdi, da vas ni mogoče hipnotizirati. Če govorimo o ljudeh, kjer hipnoza ni primerna oziroma niti varna, pa je potrebno izpostaviti določene duševne motnje (npr. psihoza, shizofrenija). 

Kaj pa otroci? V hipnozi so vse do sedmega leta, kajne? Je mogoče s hipnozo doseči, da se starši izognejo večini otroških in kasneje najstniških "travm"?

Otroci so najbolj čudoviti, saj je delo z njimi res preprosto. Že njihovo naravno stanje je v osnovi hipnotično, kar pomeni, da so zaradi razvoja možganov resnično dojemljivi za vse zunanje vplive. Do sedmega leta se človeški možgani intenzivno razvijajo in zato nimajo tiste racionalne obrambe, ki bi določene stvari puščala izven naše podazavesti. V hipnozi namreč nagovarjamo našo podzavest in odrasli potrebujemo izkušenega hipnoterapevta, da lahko nagovori našo podzavest. Pri otrokih pa se do zaključka razvoja višjih možganskih funkcij to dogaja vsak dan, povsem spontano. Ker ni racionalne obrambe, še ni strahov in ovir, zato se otroci tako hitro učijo..., ker srkajo izkušnje, so radovedni in svojo domišljijo uporabljajo brez meja. V tem trenutku so lahko dinozavri, potem pa gusarji ali princeske. Zato je hipnoza pri otrokih zelo preprosta, vendar spet poudarjam, da je potrebno imeti izkušnje. Pri svojem delu se vedno bolj srečujem tudi z otroci, kjer jim s hipnozo pomagam premagati določene težave. Seveda tudi travme, ki so jih lahko skozi odraščanje doživeli. Morda je pomembno razumeti, da je vsak izmed nas drugačen, zato je lahko za nekoga travmatična tema, za drugega pa nasilje. Če težav ne odpravimo, potem se seveda krepijo in pridobivajo na moči. Prav zaradi tega v odrasli dobi govorimo o travmah iz otroštva ali mladostništva, ker jih takrat nismo zaznali ali odpravili. Ker je hipnoza že v osnovi naravno stanje, ki je prijetno, je zelo primerna tudi za otroke. Je pa treba z otroki znati delati in pristop mora biti drugačen kot pri odraslih. 

Za konec. Nam lahko opišete kaj nas čaka, ko se prvič odpravimo na hipnozo? Kako poteka in kaj lahko pričakujemo?

Prvo srečanje – vsaj v moji praksi – je po strukturi povsem drugačno od ostalih. Uvodno srečanje je namreč namenjeno temu, da podrobno raziščem težavo in stisko, s katero se srečuje oseba. Ko razumem vzorce in vzroke, lahko izdelam pristop, ki je pisan na kožo posamezniku. V uvodnem srečanju odgovorim tudi na vsa vprašanja in podrobno razložim, kako hipnoza deluje (nekaj podobnega, kot sva to počeli v tem intervjuju), s klientom pa dogovorim tudi pravila sodelovanja. Potem pa oba zavihava rokave, kar za klienta pomeni čas, ko se udobno namesti in uživa v globoki sproščenosti, kjer sprejema pozitivne sugestije. To pomeni, da lahko slišimo in spremljamo, kaj nam hipnoterapevt govori – morda ves čas, morda samo na določenih delih. Vedno pa se vrnemo v povsem budno stanje zavesti, ko hipnoterapevt zaključi s terapijo. Na splošno lahko pričakujete zelo prijetno izkušnjo, sploh ker sama uporabljam kombinacijo zelo direktno usmerjenih sugestij (npr. vedno znova premagate potrebo po sladkarijah) in posrednih sugestij, ki jih naša podzavest že posebej ljubi. Verjetno najbolj znan in uspešen hipnoterapevt Milton Erickson je zelo rad uporabljal analogije, metafore in zgodbice. Če je še dodatno želel zmesti obstoječe vedenjske vzorce svojih klientov, pa je začel nekako takole: predstavljajte si, da ste pomaranča! To je res dobra osnova, da lahko opustimo stare vedenjske vzorce in ustvarimo nove – boljše.

Na uvodnem srečanju vedno povem, da stanje hipnoze vsi zelo dobro poznamo: vsak dan smo v tem stanju vsaj dvakrat dnevno. Pri terapevtski hipnozi pa to stanje sprožimo namenoma in hitro odpravljamo težave, ki nam grenijo življenje. Za vsa individualna vprašanja o hipnozi je mag. Mio Bone, uni.dipl.psi., coach in hipnoterapevtko, na voljo na hipnoooza@gmail.com.

foto: Osebni arhiv

prejšnji članek
FOTO: Trumpova bivša je danes takšna
Svet slavnih
FOTO: Trumpova bivša je danes takšna
naslednji članek
Penélope Cruz: Kostim za majhne ali velike prsi
Moda&Lepota
Penélope Cruz: Kostim za majhne ali velike prsi