Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Osebno ime: Vam ni všeč? Lahko ga spremenite!

1. 2. 2017; 07.30
Avtor: L. P.
ime, podpis, dokument, osebno ime

Če vam vaše osebno ime ni všeč, ga lahko spremenite. foto: Profimedia

Ali ste vedeli, da lahko svoje osebno ime kadar koli spremenite? Ali veste, koliko imen lahko daste svojemu otroku? Preverite!

Nenavadna imena
Starši imajo mnogokrat zagato, kako poimenovati svojega, komaj rojenega otroka. Nekatera imena so tudi pri nas nenavadna. Povsem normalno je, da imajo starši različne okuse tudi glede imen svojih otrok, vseeno pa obstajajo omejitve.

»Nekateri starši svoje otroke poimenujejo z nenavadnimi imeni. To je dovoljeno, pravica do svobodne izbire osebnega imena se sme omejiti le, če je to nujno za zavarovanje javne varnosti, morale ali pravic in svoboščin drugih ljudi,« so pojasnili na Upravni enoti Ljubljana. To pomeni, da se osebno ime v matični register in javne listine listine vpisuje z naborom črk in znakov, ki so določeni z zakonom, ki ureja matični register in podzakonskimi akti, izdanimi na njegovi podlagi. Nabor črk in znakov za zapis osebnih imen je določen v Pravilniku o izvrševanju zakona o matičnem registru. To pa pomeni, da lahko otroku izberete ime, ki vsebuje tudi črke, ki jih v naši abecedi ni. Ne morete pa ga poimenovati s številko, prav tako pa ni dovoljen zapis imena v drugačni pisavi, arabski, cirilici …

Imate 30 dni časa, da svojemu novorojenčku določite ime
Če starša ne prijavita otrokovega osebnega imena, ker se o tem ne moreta sporazumeti, jima pri sporazumni odločitvi pomaga center za socialno delo, ki pri tem upošteva varstvo otrokovih pravic, otrokov osebnostni razvoj in varovanje njegovih koristi. Če se starša tudi ob pomoči centra za socialno delo ne sporazumeta o otrokovem osebnem imenu, o sporu med roditeljema odloči sodišče v nepravdnem postopku na predlog enega ali obeh staršev. A takšnega primera, da starša otroka ne bi poimenovala niti v določenem roku, torej v 30 dneh od rojstva, pri nas ne beležimo.

Po podatkih Statističnega urada RS je leta 2015 največ fantkov dobilo ime Luka, deklice pa so največkrat poimenovali Ema. Še vedno pa sta na prvem mestu najpogostejših imen pri nas Marija in Franc.

Vam vaše ime ni všeč?
V lanskem letu je pri Upravni enoti Ljubljana vlogo za spremembo osebnega imena vložilo 536 strank.

Če vam ime otroka po določenem času ni več všeč, ga lahko spremenite. Če je otrok dopolnil devet let in je glede na osebnostni razvoj sposoben izraziti svojo voljo, je potrebno tudi njegovo soglasje.

Osebno ime pa lahko spremenite tudi sebi. Spremenite ga lahko celo večkrat. Za vsako naslednjo odločbo o spremembi osebnega imena, izdano na zahtevo stranke, se plača dvakratna vrednost takse za spremembo osebnega imena.

Želite imeti več imen?
Osebno ime je sestavljeno iz imena in priimka. Ime in priimek sta vsak zase lahko sestavljena iz več besed, ki tvorijo celoto. Za pravni promet izbrani priimek in ime sta lahko sestavljena vsak iz največ dveh besed oziroma dveh nedeljivih celot. Državljan, ki ima ime in priimek ali ime ali priimek sestavljen iz več kakor dveh besed oziroma nedeljivih celot, mora podati izjavo o izbiri osebnega imena za pravni promet in izbrano osebno ime v pravnem prometu tudi uporabljati.

prejšnji članek
Boštjan Romih: "Jaz sem tisti, iz katerega se ves čas norčujejo"
Svet slavnih
Boštjan Romih: "Jaz sem tisti, iz katerega se ves čas norčujejo"
naslednji članek
Znana igralka ljubi poročenega komika
Svet slavnih
Znana igralka ljubi poročenega komika