atene saharski pesek
Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske prašne nevihte

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

14 nenavadnih, a zelo učinkovitih metod, ki odpravljajo stres

25. 6. 2023; 04.00
Avtor: Njena.si
ples, narava, ženska

Ples sprošča in pomirja. foto: profimedia

Današnji tempo prinaša s sabo veliko stresa. Ta vpliva tako na psihično kot tudi na fizično počutje in zdravje. Z metodami v prispevku pa ga boste lahko hitro odpravili!

Obstaja mnogo metod, nasvetov, ki zmanjšujejo stres. Mi smo jih zbrali 14, preizkusite jih. Morda kateri od nasvet za vas ne bo pravi in ne bo deloval, ampak skoraj zagotovo pa boste našli tistega, ki bo pomagal tudi vam!

Počešite se
Sliši se zelo nenavadno, toda masaža lasišča, ki jo izvajate s pomočjo krtače za lase, je lahko zelo sproščujoča. Česanje odpravlja stres, zato si po napornem dnevu vzemite deset minut in češite svoje lase. Umirilo se bo bitje srca, vaše telo se bo sprostilo.

Omega 3 maščobne kisline
Dokazano je, da omega 3 maščobne kisline zmanjšujejo stres in ščitijo pred depresijo. Vsak večer popijte eno kapsulo omega 3 maščobnih kislin s kozarcem tople vode. Podoben učinek imajo tudi banane in sladoled.

Masirajte obraz


Na obrazu imamo ljudje točke, ki pomagajo, da se umirimo. Vzemite si deset minut časa in vedno, ko ste pod stresom, s krožnimi gibi masirajte obraz. Masirajte točko med očmi in točko na sredini brade.

Podrgnite dlani in jih prislonite na obraz
Zelo učinkovita metoda se izvaja tudi pri jogi. Če se želite umiriti, potem dobro podrgnite dlani. Drgnite toliko časa, da čutite toploto. Nato tople dlani položite za nekaj sekund na obraz. Ponovite večkrat na dan, oziroma takrat, ko začutite, da ste brez volje ali pod stresom.

Oprhajte se
Topla prha vas bo pomirila in sprostila. Če pa boste svojemu milu za telo dodali še par kapljic eteričnega olja sivke, boste zagotovo premagali stres.

Prestavljajte pohištvo
Ste že slišali za nenavadno metodo prestavljanja pohištva in predmetov po stanovanju? Stari nasvet pravi, da morate prestaviti 27 predmetov v vašem stanovanju in slaba volja ter stres bosta takoj izginila.

Uporabljajte stopnice


Če ste napeti, slabe volje, tik pred izbruhom kričanja, potem je tek po stopnicah prava rešitev. Pol minute tekajte po stopnicah gor in dol. Vaše telo se bo napolnilo s kisikom, stres se bo zmanjšal.

foto: Profimedia

Slikajte
Psihologi so dokazali, da slikanje in barvanje močno zmanjšata stres in izboljšata razpoloženje. Lotite se risanja, obstajajo pa tudi pobarvanke za odrasle, ki zelo dobro vplivajo na naše počutje in na zdravje možganov.

Hibiskusov čaj
Tudi hibiskusov čaj dokazano pomirja in odpravlja stres. Zato si privoščite eno skodelico tega toplega napitka vsak dan.

Razmigajte roke


Stres povzroči, da zgornji del telesa ni sproščen. Drža je trda, zgornji del telesa je v nekakšnem krču, kar lahko povzroča tudi glavobole in s časoma nepravilno, krivo držo. Zato je zelo pomembno, da vsak dan naredite nekaj vaj za roke in za zgornji del trupa. S tem boste pospešili krvni obtok, posledično se bo zmanjšal stres.

Pospravljajte
Ste že kdaj videli koga, ki je pričel jezno pospravljati? Počel je pravo stvar. Medtem ko pospravljate, podlagate stvari nazaj na svoje mesto, čistite stanovanje nečistoč, enako počnejo tudi vaši možgani. Pospravljanje je lahko zelo dobra proti stresna terapija.

Poslušajte tišino
Če je le mogoče, si vzemite vsak dan nekaj minut in uživajte v tišini. Najbolje je, če to lahko naredite nekje v naravi. Pojdite na sprehod, poiščite samotno mesto, zaprite oči in samo poslušajte tišino. To je vaja, ki takoj sprosti celo telo.

Aromaterapija
Vonj je tesno povezan s spominom. Aromaterapija vam lahko zelo pomaga pri zmanjševanju stresa. Vzemite olje sivke, če vas spominja na lepe dni na morju in ga kanite v izparilnik. Poiščite svojo dišavo, ki vas spominja na lepe trenutke in jo uporabljajte.

Plešite


Ples deluje sproščujoče. Če ste slabe volje, potem prižgite radio, zaplešite na vso moč in se sprostite. Ples dela čudeže.

prejšnji članek
Klara Japelj je velika ljubiteljica adrenalina
Resničnostni šovi
Klara Japelj je velika ljubiteljica adrenalina
naslednji članek
Žensko srce po petdesetem: Prepoznajte znake za alarm
Zdravje
Žensko srce po petdesetem: Prepoznajte znake za alarm