900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Puhovke: 10 nasvetov za pravilno pranje in sušenje

24. 1. 2017; 03.01
Avtor: D. B.
puhovka

foto: Profimedia

Da ne bi uničili svoje priljubljene zimske jakne, preberite nasvete, kako pravilno oprati puhovko.

Na oznakah za vzdrževanje tekstila imajo številne puhovke oznako, ki prepoveduje pranje v pralnem stroju.

Nekateri proizvajalci priporočajo le ročno pranje, spet drugi pranje v pralnem stroju pri nizkih temperaturah. Kakorkoli, nakup puhovke ni poceni investicija, zato bodite previdni pri pranju tega priljubljenega zimskega oblačila.

Pranje 

1. Ne perite več oblačil hkrat. Puhovka se bo namreč med pranjem v pralnem stroju napihnila in zavzela večino prostora v bobnu pralnega stroja.

2. Ne uporabljajte klasičnega pralnega praška. Puhovko operite s tekočim pralnim sredstvom za občutljivo perilo.

3. Pred pranjem v pralnem stroju v boben dodajte žogice. Silikonsko ali teniško – izberite sami, a je nikar ne pozabite dodati, saj bo preprečila sprijemanje perja med pranjem. 

4. Puhovko operite s programom za občutljivo perilo. Vsak pralni stroj ima sicer drugačen program, zato vedno izberite tistega, pri katerem temperatura vode ne presega 30 ali 40 stopinj Celzija.

5. Ne perite prepogosto in se izogibajte centrifugi. Puhovko operite največ enkrat ali dvakrat na leto.

Sušenje

1. Če boste puhovko sušili na zraku, počakajte na vetroven dan. Pranje puhovke načrtujte in obvezno preverite vremensko napoved. Veter bo namreč pripomogel k hitrejšemu in lažjemu sušenju.

2. Zimsko jakno pred sušenjem stresite. Lahko jo sušite na vrvici za perilo ali na stojalu za sušenje perila, a ne pozabite oblačilo stresti z zgornje ali spodnje strani, da boste razporedili perje. Primite za ovratnik oziroma zgornji del in stresite, nato še za spodnji del oblačila in ponovite postopek.

3. Bodite pozorni na grudice perja. Puhovka potrebuje veliko časa, da se posuši, včasih več dni, če jo sušite v vlažnem in hladnem vremenu brez vetra. Dokler imate težave z grudicami perja, je zimska jakna znotraj še vedno vlažna. 

4. Bodite previdni s sušenjem v sušilcu. Če boste puhovko sušili v sušilcu, naj bodo temperature za sušenje nizke. Hitro sušenje na visoki temperaturi jo bo namreč posušilo le od zunaj, znotraj pa bo ostala vlažna. V sušilec ne pozabite dodati silikonsko ali teniško žogico, enako kot pri pranju.

5. Centrifuga je zadnja rešitev proti sprijemanju perja. Pranje in sušenje puhovke je vedno tvegano početje. Da oblačila ne bi poškodovali ne priporočamo uporabe centrifuge.

Vendar, ko je puhovka povsem posušena in niste zadovoljni z načinoma, kako se je perje znotraj oblačila razporedilo, uporabite centrifugo na najšibkejši jakosti. To lahko pomaga pri sprijetem perju v oblačilu, a naj bo to zadnja rešitev, poroča Zadovoljna.hr.

prejšnji članek
VIDEO: Ivanka Trump delila prisrčen družinski trenutek
Svet slavnih
VIDEO: Ivanka Trump delila prisrčen družinski trenutek
naslednji članek
Dejstva, ki jih mora poznati vsaka ženska, ki je rodila
Zdravje
Dejstva, ki jih mora poznati vsaka ženska, ki je rodila