900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Opravljaje pozitivno vpliva na vaše zdravje

20. 1. 2017; 10.30
Avtor: K.M.
opravljanje

foto: Profimedia

Moški in ženske obožujejo dobre govorice. So res pozitivne za vaše zdravje?

Italijanska univerza je analizirala vpliv opravljanja na 22 ženskah (moških niso vključili, saj niso želeli vpliva spolne raznolikosti) in prišla do zanimivih rezultatov. 

Opravljanje naj bi v možganih sprožilo več hormona sreče, ki pozitivno vpliva na samo delovanje vsakega posameznika. Isti hormon se recimo pri ženskah sproži med porodom in se zaradi njega lažje povežejo z otrokom, med seksom in izkazovanjem naklonjenosti. Na nek način ta hormon sreče, oksitocin, je na grobo kriv za združevanje ljudi.

Torej, če se sprošča med opravljanjem, to pomeni, da se z osebo, s katero opravljaš, lažje povežeš. Raziskava je pokazala, da se ga sproži občutno več kot med splošnimi pogovori, kot je recimo pogovor o kvaliteti kave, posledica pa je bila ravno večja povezanost s službenimi sodelavkami in sošolkami. To povezujejo tudi s tem, da v družbi dobrih prijateljev ljudje lažje in raje opravljajo, kot v družbi neznancev ali ljudi, s katerimi nimajo globljega odnosa. 

Občutek zaželenosti pozitivno vpliva tako na mentalno kot tudi fizično zdravje človeka in lahko s seboj povleče številne pozitivne vidike. Mentalna stabilnost prepreči marsikatera obolenja in omogoči hitrejše okrevanje. 

prejšnji članek
Preveč grde za Hollywood?
Svet slavnih
Preveč grde za Hollywood?
naslednji članek
FOTO: Vsiljiva oboževalka napadla znani manekenki
Svet slavnih
FOTO: Vsiljiva oboževalka napadla znani manekenki