Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Resnica o carskem rezu, ki bi jo morala poznati vsaka ženska

11. 1. 2017; 11.00
Avtor: L. P.
mati, dojenček, porod

Brezpogojna ljubezen se rodi skupaj z malim dojenčkom. foto: profimedia

Najbrž se bo vsaka ženska, ki je izkusila materinstvo, strinjala, da je to ena najtežjih in hkrati najlepših poslanstev na svetu. Ta se začne že z nosečnostjo in porodom.

Materinstvo prinaša mnogo lepega v vseh obdobjih odraščanja otroka. Z njim rase tudi vsaka mati. To ime pa ji pripada že od prvega dne, ko je nosečnost potrjena. Nekatere matere imajo zelo težke porode, druge rodijo brez težav, spet tretje pa imajo carski rez. In mnogi se niti ne zavedajo, kako zahtevna je ta operacija.

Za carski rez se porodničarji največkrat odločijo takrat, ko sta v življenjski nevarnosti mati ali otrok. Nevarnost pa se s carskim rezom ne zaključi, saj je to za mater zelo zahtevna operacija. Tako kot vsaka druga, tudi pri tej lahko pride do raznih komplikacij tudi takrat, ko je otrok že rojen. Vse dokler anestezija ne popusti, zdravniki niso prepričani, ali je operacija potekala brez zapletov. Mati bolečin takrat ne čuti, a kljub temu ta poseg ni prijeten. Materi lahko pusti tako fizične kot tudi psihične posledice. A kljub temu ga vsaka prenese junaško, saj dobro ve, kako čudovita je nagrada – dojenček, ki ga je tako dolgo čakala.

Tudi pri nas se bodoče mamice in ginekologi vse pogosteje odločajo za spinalni carski rez, kar pomeni, da je porodnica med posegom budna. To ji omogoča, da svojega dojenčka zagleda tisti hip, ko se rodi. Pogosto so pri carskem rezu prisotni tudi očetje, a vendar vedno ni tako. Nekateri operacije enostavno ne morejo gledati. V takšnem primeru pa je bodoča mamica sama. A kljub temu dovolj močna, da premaga vse strahove, pogumno se sooči z operacijo in jo tudi prestane.

Ko se dojenček rodi, postane prioriteta vsake družine. Za mamico, ki je imela carski rez, pa se okrevanje šele dobro pričenja. Porod s carskim rezom zahteva več počitka in dolgotrajnejše okrevanje. Zato mamice ostanejo v porodnišnici nekaj dni dlje. A kljub temu že zelo hitro prevzamejo skrb za svojega dojenčka. Stisnejo zobe in prevzamejo svojo novo vlogo. Ob pogledu na mali zakladek pa je tudi bolečina manjša.

Carski rez pusti dve trajni stvari. Prva je otrok, druga pa brazgotina, ki ostane za vse življenje. Ta vsako mamico spominja, kako pogumna je bila, kako zahtevno operacijo je prestala. In vsaka mamica to brazgotino nosi s ponosom in ljubeznijo. Res je, da njena postava ni več popolna, kot je bila pred porodom, a to ne pomeni, da ni več lepa. Brazgotina je znak moči, žrtvovanja in brezpogojne ljubezni, ki jo čudi vsaka mati do svojega otroka.

prejšnji članek
FOTO: Modni kiks zvezdnika šokiral oboževalce
Svet slavnih
FOTO: Modni kiks zvezdnika šokiral oboževalce
naslednji članek
Na dan prišla drugačna fotografija Kate Middleton
Svet slavnih
Na dan prišla drugačna fotografija Kate Middleton