Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Živela je za ljubezen in tvegala do zadnjega diha

19. 12. 2016; 11.04
Avtor: D. B.
zsa zsa gabor 3

foto: Profimedia

Igralko Zsa Zsa Gabor je v nedeljo izdalo srce. V svojem življenju je kar devetkrat dahnila usodni da.

Hollywoodska igralka, 99-letna Zsa Zsa Gabor, je v nedeljo na svojem domu doživela infarkt. Takoj so jo prepeljali v bolnišnico, a ji zdravniki niso mogli rešiti življenja.

Madžarska igralka se je z zdravstvenimi težavami začela spopadati leta 2002, ko je po avtomobilski nesreči ostala prikovana na invalidski voziček. Stoti rojstni dan bi imela 6. februarja. Zadnja leta je bila tako šibkega zdravja in slabega počutja, da niti povabljenci na njenih rojstnodnevnih zabavah, ki jih je prirejal njen zadnji mož Princ Frederic von Anhalt, niso smeli vstopiti v sobo, kjer je ležala.

Utelešenje starlete

Rodila se je kot Sari Gabor in leta 1936 postala mis Madžarske. V Ameriko je prišla leta 1941 in bila zaradi svojega evropskega šarma izjemno iskana igralka. "Biti ljubljen je prednost, ljubiti je znak šibkosti," je bilo eno izmed njenih slovitih načel. Zaradi svojih številnih zakonov, pojavljanja v filmih, kjer je upodabljala samo sebe, fraze "dahling", njenih dejanj, polnjenja tabloidov in citatov o moških je postala Zsa Zsa utelešenje vsega tistega, kar se pojmuje kot "starleta". "Ne zapomnim si nobenega imena. Zakaj pa mislite, da sem začela vse klicati 'dahling'?" je le eden izmed njenih citatov, ki so se vtisnili v spomin njenih oboževalcev. 

"Biti ljubljen je prednost, ljubiti je znak šibkosti," je bilo eno izmed njenih slovitih načel. foto: Profimedia

Bogata filmska kariera 

Igrala je v več kot 30 hollywoodskih filmih, tudi v filmu Moulin Rouge režiserja Johna Hustona iz leta 1952. Snemanje filma je bilo za igralko izjemno naporno, saj naj bi ji režiser povzročal veliko preglavic in sivih las. Med drugim je leta 1958 zaigrala tudi v filmu Dotik zla znanega režireja Orsona Wellesa. Pred koncem filmske poti je igrala sebe v filmu Gola pištola 2. Ameriške naslovnice tabloidov je preplavila leta 1989, ko je udarila policista na Beverly Hillsu, zaradi česar je tri dni preživela za rešetkami. 

Poročila se je devetkrat

Madžarska igralka se je devetkrat poročila. Prvič leta 1937 z Burhanom Asafom Belgom, turškim intelektualcem, s katerim je bila v zakonu štiri leta. Leto kasneje se je poročila s hotelskim magnatom Conradom Hiltonom, dedkom bogate dedinje Paris Hilton, ki je umrl lani. Z njim je bila do leta 1947, že naslednje leto pa se je poročila z britanskim igralcem Georgeom Sandersom, s katerim je bila v zakonu do leta 1954, kasneje se je oženil z igralkino sestro Magdu. V zakon je ponovno skočila leta 1962, ko se je poročila s Herbatom Hatnerjem, ki je bil kasneje svetovalec predsednika Ronalda Reagana in Georgea Busha. Ločila sta se leta 1966, igralka pa se je še istega leta poročila s petim možem, zakon pa je trajal leto dni.

Po petih neuspelih zakonih, se je za deset let umaknila iz javnosti. Potem se je leta 1975 poročila z Jackom Ryanom, zakon pa je trajal nekaj več kot leto dni. Istega leta je spoznala sedmega soproga, s katerim se je poročila leta 1976, v zakonu pa je zdržala sedem let. Njen predzadnji zakon z grofom Felipeom de Albom je bil razveljavljen. "Če se ločiš samo zato, ker ne ljubiš moža, je skoraj tako noro, kot če se poročiš, ker ga ljubiš," je nekoč izjavila Zsa Zsa.

Moški, ki jo je spremljal zadnja leta življenja je bil Frédéric Prinz von Anhalt. "Verjamem v velike družine: vsaka ženska bi morala imeti vsaj tri može," je trdila Zsa Zsa.

"Če se ločiš samo zato, ker ne ljubiš moža, je skoraj tako noro, kot če se poročiš, ker ga ljubiš," je nekoč izjavila Zsa Zsa. foto: Profimedia

Bila je borka

»Ona je borka in se ne bo kar tako predala. Ko so prišli bolničarji po igralko, je čvrsto prijela soprogovo roko in ga pogledala v oči. To je bil jasen znak, da še ni pripravljena umreti,« je dejal 9. oktobra 2011 John Blanchette, ko je igralko prepeljal v bolnišnico.

Večje igralkine zdravstvene težave so se namreč začele julija 2010, ko je padla s postelje, medtem ko je skušala prijeti telefon, in si zlomila kolk. Po nekajtedenskem okrevanju se je vrnila v bolnišnico, da so ji odstranili krvna strdka. V bolnišnico je morala spet 2. januarja 2011 zaradi okužbe na nogi. Da so zdravniki rešili njeno življenje, so morali, le nekaj dni pred njenim 94. rojstnim dnem, amputirati njeno desno nogo tik pod kolenom. Na njej so se namreč pojavile rakave tvorbe. Težavam z desno nogo so sledile še nevšečnosti z levo nogo. Zdravniki so ji predlagali, da bi jo amputirali, a se s tem ni strinjala. Z zavrnitvijo operacije so ji napovedali le 50-odstotno možnost, da preživi še eno leto. Zsa Zsa pa je bila odločna: "Tvegala bom!" In tvegala je vse do konca.

Zsa Zsa je tvegala vse do konca. foto: Profimedia

prejšnji članek
Prehlad pozdravi hitreje od vsakega sirupa!
Zdravje
Prehlad pozdravi hitreje od vsakega sirupa!
naslednji članek
Bi se jim pridružili v postelji?
Svet slavnih
Bi se jim pridružili v postelji?