Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

''V modi so netradicionalna drevesca''

15. 12. 2016; 10.00
Avtor: K.M.
smrecica drugacna

V majhnih stanovanjih uporabite drugačno, ne tradicionalno smrečico.

Preverili smo, kakšni trendi so letos v modi pri okraševanju božično-novoletnih smrečic in notranjosti doma.

Ena izmed najlepših božičnih tradicij je zagotovo okraševanje doma in postavljanje božičnega drevesca. Uporaba zimzelenih vencev, venčkov in drevesc naj bi segala vse do časov antičnih Egipčanov, Hebrejcev in romanskih narodov. Zgodovina sodobnega božičnega drevesca pa sega v čase renesančne Nemčije sredi 16. stoletja in reformatorja Martina Lutra, za katerega pravijo, da je na zimzeleno drevo prvi dodal prižgane sveče. Prva zabeležena upodobitev je skulptura najdena v enem izmed domovanj v Franciji in naj bi prav tako segala v sredino 16. stoletja.

Božično drevo je po letu 1935 postalo posvetna ikona božično-novoletnih praznikov, ki se je obdržala vse do danes.

Tako kot na vseh področjih, se tudi pri božično-novoletnem okraševanju in samem drevescu trendi iz leta v leto spreminjajo. Včasih so na zimzelena drevesa obešali jabolka, peciva in cvetje. V zadnjem času pa so najbolj priljubljeni okraski narejeni iz umetnih ali naravnih materialov. O letošnjih trendih prazničnega okraševanja in trendih božično-novoletnih smrečic smo se pogovarjali z Nino Štajner, arhitektko in avtorico bloga Kitchy World.

Nina je za letošnjo dekoracijo uporabila stare steklenice, zimzelene vejice in majhne lučke, ki jih je napeljala preko vej in v steklenice. Lahko, poceni in lepo. foto: Nina Štajner

Nina izpostavlja, da so predvsem pri manjših stanovanjih v modi netradicionalna božična drevesca. ''Predvsem drevesca, ki morda niso v 3D, ampak v 2D oblikah. Recimo natisnjena smrečica na plakat, ki se obesi na steno, ali pa lučke obešene na silhueto. Te moderne oblike so tudi lažje za vzdrževanje''. Kot pravi Nina, pa se letos vračamo k bolj trajnostnemu razmišljanju, kar se kaže v trendu naravnih božično-novoletnih drevesc. Kar naj bi bil drug najbolj pomemben letošnji trend. ''Ne posekane, temveč manjše smrečice, ki so s koreninami dane v prozorne vaze, ali posejane v kakšne lepe okrasne lonce, nato pa se jih okrasi.'' K temu še dodaja, da takšno smrečico po praznikih posadite na vrt ali v gozd, lahko pa jo tudi v loncu postavite na balkon, kjer raste do prihodnjega leta.

Zelo v trendu so okraski v toplih barvah kovin. foto: Profimedia

Naša sogovornica se je dotaknila tudi barvnih shem, ki jim morate slediti v letošnjem okraševanju. Vse bolj so v trendu tople barve kovin, kot sta medenina in baker. Predvsem slednji je zelo priljubljen in lep v kombinaciji z belo barvo. Še vedno je priljubljena tudi zelo klasična zlata, ki lepo deluje v kombinaciji z rdečo in zeleno, torej s tradicionalno božično barvno shemo.

Kaj pa divje barve? Sama pri okraševanju in dekoraciji ni ljubiteljica divjih barv, poudarja pa, da je pomembno, da se novoletno okrasje ujema s splošno podobo interjerja. ''Če imate zelo moderno stanovanje, bo klasična jelka videti izven konteksta. So pa še vedno priljubljeni geometrični vzorci, ki izpadejo zelo sodobno v kombinaciji s črno ali belo jelko, odlično za minimalistično in sodobno opremljena domovanja,'' temo o barvnih izbirah zaključuje Nina. 

prejšnji članek
Jure Košir o tem, za koliko je po ločitvi prodal hišo
Svet slavnih
Jure Košir o tem, za koliko je po ločitvi prodal hišo
naslednji članek
Le dve sestavini in vaše leseno pohištvo bo spet kot novo
Zdravje
Le dve sestavini in vaše leseno pohištvo bo spet kot novo
#nasazenazenska
nasazenazenska