gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo
Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača semena, kaj bo z avtohtonimi sortami?

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ko se hormoni poigrajo z ženskimi čustvi

24. 9. 2016; 06.00
Avtor: ud
ženska

foto: facebook

Menopavza pri nekaterih ženskah pride povsem neopazno, druge pa trpijo za težavnimi simptomi, ki trajajo mesece in vplivajo na vsakdanje življenje in njegovo kakovost.

Ime menopavza izvira iz stare grščine, in sicer iz besed menos, ki pomeni mesec, in pausos, ki pomeni konec. Pomeni čas od zadnje menstrualne krvavitve in nastopi, ko jajčnika dokončno prenehata delovati. Ženska takrat prestopi iz rodnega v nerodno obdobje. Je stanje, ki se lahko vzpostavi že več let pred dejansko menopavzo. Ni bolezen, ampak je popolnoma normalen proces staranja, hkrati pa je tudi obdobje, ko se hormoni poigravajo z ženskimi čustvi.

Simptomi

Znake menopavze delimo na zgodnje, ko potekajo motnje menstrualnega cikla, navali vročine, močno znojenje in spremembe razpoloženja. Kasnejši simptomi pa so lahko osteoporoza ter suhost in občutljivost vagine. Pojavi se tudi večje tveganje za razvoj srčno-žilnih obolenj.

Vročina

Navali vročine se poslabšajo v vročem in vlažnem vremenu ter ob uživanju alkohola, kave in začinjenih jedi. foto: Thinkstock

Navali vročine so najpogostejša težava v obdobju menopavze in tudi velikokrat vzrok za obisk ginekologa. Problem je namreč, ker se občutek toplote širi v vse dele telesa, najpogosteje proti glavi in prsnemu košu, kar povzroča znojenje in zardevanje, hitri srčni utrip in celo občutek tesnobe.

prejšnji članek
Zvezdniki, ki se borijo z neplodnostjo
Svet slavnih
Zvezdniki, ki se borijo z neplodnostjo
naslednji članek
Linda nekoč izjemna lepotica, danes močno postarana!
Svet slavnih
Linda nekoč izjemna lepotica, danes močno postarana!