reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Otrok naj pospravlja sam

21. 6. 2016; 11.30
Avtor: mv
otrok
Razmetana otroška soba, perilo ob košu in velik kup za likanje.

Na mizi so še vedno pogrinjki, pomivalni stroj je poln in v koritu čaka nepomita posoda, v spalnico rajši ne vstopite … Pa tako redoljubni ste bili, dokler niste dobili otrok. Vam preprosto zmanjka rok oziroma sta dva para rok pač premalo? Čas je, da aktivirate tudi otroke.

Začetek je najtežji

Začeti je treba seveda z majhnimi koraki in zelo potrpežljivo. Najmlajšim je razmetavanje pravzaprav igra, njihova prva zabava je »jaz vržem, ti pobereš« in pomembno je, da jih od začetka vključimo v pospravljanje. Vi pospravljate, otrok vam pomaga. Tako boste otroku pokazali, kako pravilno pospravljati, da se igrače med pospravljanjem ne bodo uničile.

Posebno pozornost namenite knjigam, tako listanju knjig z zunanjega kota kot pospravljanju oziroma odlaganju na police.

Postopoma otroka navajajte, da začne pospravljati sam, preden se začne igrati z nečim novim, naj staro pospravi na svoje mesto. Nekoliko lažje bo zagotovo staršem, ki imajo otroke vključene v vrtec, saj so tam velikokrat vzgojiteljice glede pospravljanja precej stroge in dosledne.

Korak za korakom

Prav neverjetno je, kako so manjši otroci pridni in dosledni pri pospravljanju, našli in prinesli bodo sleherno smet, ki jo bodo našli na preprogi ali parketu, vas na kakšnem obisku spravili v zadrego, ko bodo s prstom obrisali prah s kakšne police in se glasno pritožili, kako nepospravljeno imajo vaši gostitelji.

Zato je zelo pomembno, da jih v tem času pravilno usmerite, zdaj že znajo sami lepo pospraviti svojo sobo. Čas je za naslednji korak, naj vam pomagajo brisati prah s polic, sesati, pospravljati posodo (seveda bodite previdni pri kozarcih, keramiki in nožih) in mizo po obroku ter zlagati preproste kose perila (nogavice, spodnjice, brisače) ter ga odnašati na svoje mesto.

Tako kot vedno ste seveda tudi tu starši največji zgled in zato ne smete biti presenečeni, če vam bo otrok želel pomagati. Včasih so celo preveč zagreti za pospravljanje in bo kakšna stvar tudi izginila; še hujše pa bo, če jim ne boste dovolili pomagati, saj bo otrok to razumel kot očitno zavrnitev, in se naslednjič ne bo več ponudil.

prejšnji članek
Slavna igralka čez noč močno postarana!
Svet slavnih
Slavna igralka čez noč močno postarana!
naslednji članek
V boju z rakom se je treba opreti na naravo
Zdravje
V boju z rakom se je treba opreti na naravo