klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Ko je čas za konec prijateljstva

30. 5. 2016; 09.30
Avtor: Lea Pufek/Fatalna
ThinkstockPhotos-481505064

foto: Thinkstock

Po mnenju psihologov je s prijateljstvi sčasoma tako kot z zakonom – po več letih se na prijatelja navadimo in ga sprejmemo z vsemi šibkostmi in napakami.

Vztrajamo v odnosu z njim, ne glede na to, da že dolgo ni več tako, kot je bilo na začetku, ker nas veže neka nenapisana družbena pogodba. A čeprav si prijatelje tako kot partnerje izbiramo sami, prijateljstva niso odnosi, v katerih bi morali vztrajati za vsako ceno, če nas nič več ne osrečujejo in izpolnjujejo.

Odnosi so pomembni za človekov blagor. Raziskave kažejo, da stresni odnosi prej ali slej načnejo naše zdravje. Zvišujejo naš krvni pritisk in povečujejo tveganje za razvoj depresije. To velja tako za odnose s partnerji in družinskimi člani kot za odnose s prijatelji. Če so naši odnosi s temi ljudmi v naših življenjih zadovoljivi in nas osrečujejo, živimo kakovostnejše življenje in, da, živimo dlje, je dokazano. Da bi torej živeli bolj kakovostno življenje, moramo skrbeti za svoje odnose. To med drugim pomeni, da moramo znati tudi prepoznati, kdaj nas kateri od odnosov več ne osrečuje, kdaj smo ga prerasli in kdaj je čas, da ga pustimo za seboj. Čeprav se zdi še tako nenavadno, na tak način najtežje razmišljamo, kadar govorimo o prijateljih. Najnovejše smernice kažejo, da so v naših življenjih prijateljstva postala ene najpomembnejših vezi. Mnogi jih po pomembnosti postavljajo na prvo mesto – pred partnerstva in sorodstvene vezi. Nekatera naša prijateljstva vendarle lahko trajajo dlje kot naše ključno partnerstvo in nekatere sorodstvene vezi. Poleg tega prijateljstvo nosi tudi neko precej močno moralno obveznost. Medtem ko je partnerstvo urejeno formalno in legalno (poroka, zunajzakonska skupnost), sorodstvo pa genetsko, je prijateljstvo odnos, ki je prepuščen zgolj naši moralni odgovornosti, zaradi česar smo morda še toliko bolj nagnjeni k temu, da ohranjamo njegov obstoj. A če nas prijateljstvo nič več ne izpolnjuje, ni nič narobe s tem, da ga pač razdremo, pravijo psihologi. S prijateljstvi bi moralo biti tako kot z oblekami – vsake toliko bi morali prevetriti omaro svojih prijateljstev in se posloviti od tistih, ki nam več ne služijo. Ki nas spravljajo v obup in iz nas delajo slabše ljudi.

KAKO PREPOZNATI TAKŠNA PRIJATELJSTVA?

Nenehno ste razočarani

Vsakemu od nas se kdaj zgodi, da mora zaradi tehtnih razlogov odpovedati druženje s prijatelji, kdaj nanj zamudi ali pa kljub obljubi pozabi poklicati prijatelja. Vendarle živimo v odraslem svetu, v katerem ima vsak od nas svoje obveznosti. Če se to zgodi vsake toliko, še razumemo, če pa vas prijateljica nenehno razočara s takšnim vedenjem, svetujemo, da precenite vajin odnos. Če ste v prijateljskem odnosu nenehno razočarani, ker vas prijateljica vedno postavlja na stranski tir oziroma pozablja na vas, potem verjetno ne gre za pristno prijateljstvo. Psihologi namreč pravijo, da se v takšni prijateljski dinamiki lahko kaj hitro zgodi, da boste prej ali slej razočarani tudi pri kakšni pomembnejši zadevi – ko boste resnično potrebovali čustveno podporo, denimo. Take vrste prijatelji so namreč nagnjeni k temu, da vas težje poslušajo in vas med pripovedovanjem nenehno prekinjajo. Kadar imate torej v prijateljstvu občutek, da se vse vrti zgolj okrog vaše prijateljice, niste v zdravem prijateljstvu. Zato ga lahko brez slabe vesti prekinete.

Bili ste izdani

Izdajstva so ne glede na vrsto odnosa skoraj vedno eden najmočnejših razdiralcev. Izdajstva namreč povzročijo izgubo zaupanja, zaupanje pa je eden od temeljev trdnega odnosa, zlasti prijateljstva. Kadar prijateljica izda vaše zaupanje, boste tega težko znova zgradili, pravijo psihologi. Nobenega zagotovila namreč ni, da prijateljica tega ne bo naredila še kdaj. In ker takšnih stvari, kot so izdaja skrivnosti, govorjenje in delovanje za vašim hrbtom in podobno, preprosto ne morete spregledati, vajin odnos ne bo nikoli več enak. V takšnih primerih si je jalovo metati pesek v oči in se prepričevati, da sta še naprej prijateljici. In nič ni narobe, če po takšnem dejanju ne bosta več. Takšnega ravnanja si prav gotovo ne zaslužite.

Ste žrtev glavobolov

Včasih za to, da nas prijateljstvo ne izpolnjuje, ni nobenih jasnih dokazov, kot so omenjeni zgoraj. Včasih se na prvi pogled zdi, da z našim prijateljstvom ni nič narobe, a vendarle se v njem ne počutimo dobro. Telo je pri tem zelo zgovoren dokaz. Kadar se z druženj s prijateljico ali od njenih pogovorov vračamo z glavoboli, tesnobnim občutkom, depresivni, pod stresom in nesrečni, potem je to dokaz, da neko prijateljstvo na vas ne vpliva najbolje. Ljudje, ki jim laično pravimo energetski vampirji, so ljudje, ki so na prvi pogled izjemni in všečni, zato niti ne pomislimo, da so ljudje, ki na nas lahko slabo vplivajo. A nas znajo na svoje subtilne načine energetsko povsem izčrpati. Takšna prijateljstva škodujejo našemu zdravju, zato jih je treba prekiniti, če si hočemo dobro.

Nerodno vam je

Tako kot v partnerstvih tudi v prijateljstvih velja, da ne gre za pravega, če vas ves čas spravlja v zadrego in vam ga je nerodno predstaviti družini in prijateljem. Seveda imamo vsi trenutke, ko s svojim vedenjem ali besedami nehote poskrbimo za to, da je našim bližnjim nerodno, a gre za povsem drugo pesem, kadar so to občutki, ki nas ob nekom prevevajo ves čas. Če vas prijateljica ves čas spravlja v zadrego, je to navadno zato, ker poseduje lastnosti, ki za vas niso nič kaj privlačne in prijetne. Značajsko je torej človek, ki vas odbija, zato je na mestu vprašanje, zakaj sploh prijateljujete s takšnim človekom. Če je sicer v vseh pogledih odlična prijateljica, ki pa ima to nesrečo, da je karakterno povsem vaše nasprotje, potem vajino prijateljevanje ima smisel. Če pa vas predvsem spravlja v zadrego in se z njo ne želite kazati v javnosti in pred drugimi prijatelji, potem vajino prijateljstvo nima smisla. Karakterno se pač ne ujameta in zakaj bi potemtakem ohranjali odnos, ki ne deluje.

Dolgočasite se

Imate med prijateljicami kakšno tako, s katero med kosilom tiho sedita in žvečita vsaka svojo solato, včasih pripomnita kakšno o vremenu ali deset let stari anekdoti, vmes pa si ves čas želite, da bi bili kje drugje? Če jo imate, je ona ena tistih, ki se jih morate pri naslednji prevetritvi odnosov znebiti. Ker zares ni vaša prijateljica. Je zgolj nekdo, s komer občasno 'zabijate' čas. Pravo prijateljstvo namreč temelji na vzajemnem zaupanju in čustveni podpori, kar pomeni, da se s prijateljem pogovarjate še o čem drugem kot zgolj samo o vremenu. Morda ste včasih lahko s to prijateljico govorili o več stvareh, a ste jo z leti prerasli. Zanimanja so se spremenila, življenja so vsakemu od nas naložila drugačne izkušnje in obveznosti, zaradi česar lahko z ljudmi iz preteklosti več ne najdemo skupnega jezika. Zakaj bi potemtakem še vztrajali?

Čas je naredil svoje

Če še vedno zares prijateljujete s kom iz vrtca ali osnovne šole, potem ste ena redkih. Raziskave kažejo, da ljudje večinoma prijateljstva menjamo na sedem let. Da je sedem let tista najdaljša doba prijateljevanja. Potem se navadno zgodi, da se prijatelji odtujijo. A zavoljo sedmih prijateljskih let smo ljudje pripravljeni prijateljstva še kar vzdrževati, četudi nič več ne delujejo. Vztrajamo, čeprav smo se tako mi kot prijatelji spremenili. Postali smo drugačni. Življenje nas je spremenilo. Ni več tistega, kar nas je družilo nekoč. A tista moralna odgovornost, ki dela prijateljstva tako prestižna, še kar ostaja. A takšno ohranjanje prijateljstva zgolj zaradi imena ali statusa utegne biti sčasoma precej naporno in izčrpavajoče. Razumeti je treba, da je to naravni potek stvari. Da imajo vse stvari svoj konec. Da se ljudje oddaljijo in spremenijo. In četudi se prijateljstva enkrat končajo, to ne pomeni, da niso bila resnična. Na neki točki v življenju je bila vaša prijateljica natančno tisti človek, ki ste ga potrebovali, da ste postali to, kar ste. Cenite in spoštujte to še naprej, ne glede na to, kako se je vajino prijateljstvo razpletlo.


prejšnji članek
Pripravite kuskus s popečeno zelenjavo
Kulinarika
Pripravite kuskus s popečeno zelenjavo
naslednji članek
"Ne tepe žensk", trdita bivši partnerici
Svet slavnih
"Ne tepe žensk", trdita bivši partnerici
#obraziavenija
obraziavenija