900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V zvezi z veliko mlajšim

10. 6. 2018; 03.00
Avtor: Lea Pufek/Fatalna
V zvezi z mlajšim

foto: thinkstock

Nenapisano pravilo pravi, da si moramo partnerje izbirati znotraj starostne skupine oziroma da mora biti moški vedno starejši od ženske. Zaradi razlike v spolni dozorelosti, verjetno. A danes tudi tista razmerja, v katerih je ženska starejša, ne živijo za zaprtimi vrati. Leta so navsezadnje samo številke, v postelji pa je lahko še slajše. Kaj pa, ko gre za več kot posteljne aktivnosti?

Kaj je navadno tisto, kar med prvim vprašate vsakega novega moškega? Koliko si star, verjetno. In če reče, da je mlajši od vas, kakšno leto do dve razlike še dopuščate, vse ostalo preprosto ne gre. Pa naj gre še za tako super primerek. Razmerja z mlajšimi moškimi so v družbi še vedno razumljena kot 'nenaravna', zato so takšen tabu. Čeprav ne gre za nič zares naravnega, ampak zgolj družbeno pravilo, to izhaja že iz davnih časov. Zato se ga verjetno tako zelo držimo, ker smo ga sprejeli za resnico. Že od biblične zgodbe o stvaritvi človeka je moški starejši od ženske, saj je bil ustvarjen pred njo, od takrat pa poznamo zgodovinsko pogojene združitve moških in žensk, v katerih so bili moški vselej veliko starejši od svojih (pogosto še mladoletnih) partneric. Zaradi ukoreninjenosti te norme v družbo se še danes dogaja, da se pare, kjer je moški mlajši od svoje partnerice, gleda neodobravajoče.

Rušenje stereotipa

Zadnje čase se je trend vendarle nekoliko spremenil. Zlasti medijske osebnosti so s svojim zgledom pokazale, da so tudi takšna razmerja mogoča, povsem naravna in pogosto trajajoča. Ker smo ženske močno emancipirane, samostojne, v stiku s svojo pravo naravo in željami ter navsezadnje tudi s svojimi telesi in spolnostjo, smo se že nehale ozirati na to, kaj na naše odločitve porečejo ostali. Če imamo mlajšega, imamo pač mlajšega. Navadno zato, ker tako naš vrhunec spolne moči sovpade z vrhuncem našega moškega, ki navadno nastopi kakšno desetletje prej. Grobo gledano torej mlajši moški lahko ponudi bolj zadovoljivo spolno izkušnjo brez posledičnih ovir in zavor na poti naše osebne rasti in življenjskih dosežkov. Nekoliko pa se stvari lahko vendarle zapletejo, če je v našem življenjskem načrtu trenutno čas za ustalitev, resno zvezo in družino. Je takšen načrt še vedno mogoč, če je na drugi strani od nas veliko mlajši partner? Je resna zveza z njim sploh mogoča? Si ženska pri tridesetih lahko ustvari življenje z moškim v dvajsetih?

Zakaj so razmerja z mlajšimi moškimi vse pogostejša?

Velja neko prepričanje, da moški, ki si izbirajo starejše ženske, to počnejo predvsem iz dveh razlogov: ker so te bolj izkušene na spolnem področju ali pa zato, ker v njih iščejo nadomestno mamo. »Napačno je sklepati, da gre pri razliki v letih med partnerjema nujno za nekakšno izkoriščanje ali psihološki problem,« opozarja Alja Fabjan, integrativna psihoterapevtka s certifikatom Mednarodne zveze za integrativno psihoterapijo in doktorandka zakonske in družinske terapije. Čeprav so včasih razlogi lahko tudi takšni, pa raziskave kažejo, da so večinoma naslednji:
- starejše ženske so veliko bolj intelektualne in izkušene,
- zaradi napredka v razvoju in miselnosti so ženske dandanes videti vse bolje, vse mlajše, so vse bolj fit in živijo vse dlje,
- ker se življenjska doba daljša, veča pa se tudi število ločitev in samskih, je število 'starejših' samskih žensk vse večje,
- tradicionalne vrednote, kot so otroci, dom in družina, niso več osrednje vrednote žensk, te so zamenjale vrednote, kot so zabava, druženje, potovanja, brezskrbnost, širjenje obzorij …,
- ženske si vse pogosteje želijo moških, ki še nimajo razvitih karier in življenjskih načrtov ter tako veliko lažje sledijo svojim partnericam,
- mlajši moški si starejših žensk želijo zato, ker so zanimivejše, zabavnejše in lažje sogovornice, so finančno stabilnejše in spolno bolj izkušene.

Pozabite na pravila

Pogosto zvez z mlajšimi moškimi ne odobravamo, ker v življenju sledimo nekim družbenim pravilom o tem, kako bi moralo potekati. Koliko bi morali tehtati, koliko zaslužiti, kdaj in s kom se poročiti, kdaj imeti otroke in navsezadnje tudi, koliko naj bi bil star naš partner. A pravila partnerstva nimajo nič opraviti z leti, zato na njih kar pozabite, pravi ameriška psihologinja z Univerze v Louisiani Kathryn Elliott, ki se v svoji karieri precej ukvarja s pari, kjer so ženske starejše od moških. Pri izbiranju ustreznega partnerja je veliko bolj pomembno, da si izberemo nekoga, ki nam je energično podoben, ima enako življenjsko energijo, enako strast, pravi. Ta življenjska energija pa nima nič opraviti z leti. Dva sta lahko energično združljiva ne glede na leta. Seveda pa je vprašanje, ali je ta življenjska energija dovolj za trajno razmerje. Kadar namreč govorimo o tovrstnih razmerjih, imamo večinoma v mislih lahkotnejše romance, ki nimajo namena ostati trajne. Kaj pa resnejša razmerja z mlajšimi moškimi?

Lahko z mlajšim sploh uspe?

»Dalj časa trajajoča razmerja med starejšo žensko in mlajšim moškim so seveda mogoča, res pa je, da so precej redkejša kot razmerja med starejšim moškim in mlajšo žensko, ki jih tudi družba bolj sprejema, zveze med starejšimi ženskami in mlajšimi moškimi pa včasih celo obsoja – morda jih je tudi zato manj in težje uspejo,« pojasnjuje Fabjanova. Za trajno razmerje so namreč bolj kot leta pomembne skupne vrednote. »Ali bo neka partnerska zveza uspešna in dolgotrajna, je odvisno od posameznikov, ki oblikujeta zvezo – kakšne so njune želje, cilji in vrednote, kakšna je njuna čustvena zrelost, kako se karakterno in nasploh medsebojno ujemata, kakšna so pričakovanja glede zveze, kako uspešno medsebojno komunicirata …« Kolikšna je starost partnerjev in kakšna je razlika v letih, ni toliko pomembno, res pa je, pravi Fabjanova, da so primeri, ko bi se moški v dvajsetih želel ustaliti z žensko pri tridesetih in imel pri teh letih podobne vrednote, predvsem izjeme. Ne nemogoči primeri, a precej redki. Znova je vse odvisno od skupnih vrednost in pričakovanj.

Kdaj je razlika v letih lahko usodna?

Čeprav sama razlika v letih ni tisto, kar drži razmerje skupaj, pa je lahko v določenih obdobjih v življenju precej moteča. »Najbolj po mojem mnenju in izkušnjah pri delu s posamezniki in pari postane razlika v letih moteča v poznejših življenjskih obdobjih. Takrat denimo več kot desetletna razlika v letih partnerja lahko začne ločevati. Mlajši partner denimo želi uživati življenje, biti športno aktiven, hoditi na izlete, starejši pa tega fizično ali psihično več ne zmore ali pa ima preprosto druge prioritete. Ali pa če je eden od partnerjev študent, drugi pa že v službi,« pripoveduje Fabjanova. Dejstvo, da dva na poti ljubezni preprosto nista na isti točki, je prav tako lahko usodno. Čeprav se ljubita, morata biti usklajena tudi na drugih področjih življenja. V mladosti namreč ljubimo drugače kot v zrelejših obdobjih, ko imamo od ljubezni drugačna pričakovanja, pravi Kathryn Elliott.

Same sebi sovražnik

Prepogosto pa smo ženske v takšnih razmerjih lahko za slab razplet krive kar same. Ker smo preveč pod družbenim vplivom. Razliko v letih pogosto tudi same postavimo za oviro in na podlagi tega ves čas živimo v negotovosti, da bo nekoč napočil čas, ko nas bo zapustil zaradi mlajše. Nenehno ljubosumje in negotovost ter zahtevanje potrditve, da smo dovolj lepe in mlade zanj, lahko razmerje vodi v prepad, čeprav si tega ne želimo. Pomembno je tudi, da se značilno žensko preveč ne obremenjujete s tem, kako je vaše razmerje videti navzven. Mnenja drugih za razmerje, ki je tisto, kar se dogaja med dvema, ni pomembno. Ne smete torej pustiti, da bi zunanje stereotipne predstave o razmerju uničile vaše nekonvencionalno. Prav tako pa je pomembno, da se kot ženska z določenimi pričakovanji do moškega sveta zavedate, koga ste si izbrale. Kot starejša in bolj izkušena imate namreč navado in nagon voditi, hkrati pa pričakujete, da bo vaš partner vendarle alfa samec. V takšnih razmerjih je tovrstna vzpostavitev moči težje dosegljiva in zahteva veliko prilagoditev.

Pravilo treh let?

Čeprav so leta zgolj številke, pa so v nekaterih življenjskih obdobjih razlike v letih lahko past za razmerja, zato nas verjetno vse zanima tisto ključno vprašanje: kolikšna razlika v letih med partnerjema je najprimernejša?

»Takšnega pravila ni,« pojasnjuje Fabjanova. »Obstaja pa večja možnost za nekatera ujemanja – in s tem boljše možnosti za uspeh zveze – pri manjši razliki v letih med partnerjema. Takšna partnerja imata družbo enakih let, podobne konjičke, podobna doživetja v preteklosti in življenjske izkušnje, podobne poglede na partnerstvo, večje možnosti za strinjanje pri vzgoji otrok ipd. Statistično je sicer dokazano, da bo večina med nami partnerski odnos razvila z nekom, ki je do tri leta mlajši ali starejši, vendar je vse več tistih, ki od tega normativa bolj ali manj odstopajo. Sama bi rekla, da do deset let razlika ni moteča.«

prejšnji članek
Pri katerih lepotnih izdelkih ne smete varčevati
Moda&Lepota
Pri katerih lepotnih izdelkih ne smete varčevati
naslednji članek
Katere barve morate nositi na svojih nohtih?
Moda&Lepota
Katere barve morate nositi na svojih nohtih?
#nasazenazenska
nasazenazenska