favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Intimna nega v nosečnosti

14. 11. 2020; 04.00
Avtor: M. Ć./revija Bodi zdrava
noseča
V nosečnosti ženske zaradi spremenjenega hormonskega ravnovesja pogosto pesti srbeč in pekoč izcedek iz nožnice. Zato je v tem obdobju pravilna intimna higiena zelo pomembna.

Neprijetna nadloga

Intimna nega je temelj zdravja, nosečnice bi ji morale posvečati posebno pozornost. Na povišanje pH-vrednosti vagine lahko vplivajo hormonske spremembe med nosečnostjo, v tem obdobju sta srbeč in pekoč izcedek iz nožnice zelo pogosta. Poleg tega pa številne nosečnice pesti še ena neprijetna nadloga, pogosteje morajo na vodo. Zaradi naštetega so intimni predeli v tem obdobju še bolj občutljivi kot običajno, zato potrebujejo skrbno in blago nego, da se preprečijo okužbe, ki bi lahko škodile nosečnici ali plodu.

Pravilna nega je nujna

Z vsakim umivanjem se koža in sluznica izsušujeta, zato morajo biti izdelki prilagojeni delu telesa, ki ga umivamo. Intimni predeli se pred okužbami ščitijo z nizko vrednostjo pH vaginalne flore, ki zavira razvoj škodljivih bakterij in glivic. Te namreč v kislem okolju težko preživijo. Pri porušenem ravnovesju je sluznica dovzetnejša za škodljive zunanje vplive in lahko pride do draženja in okužb. Če pri negi uporabljate neustrezna mila ali če z nego pretiravate, se lahko to ravnovesje poruši, nožnična sluznica pa postane dovzetnejša za škodljive zunanje vplive. Da bi to preprečili, strokovnjaki priporočajo uporabo intimnih mil s pH-vrednostjo med 3,5 in 4,5.

Neprimerno spodnje perilo

Zelo pomembno je sluznico obvarovati pred dražilnimi snovmi. V tem obdobju se raje odpovejte seksi čipkastim spodnjicam, saj lahko povzročijo vnetje. Raje izberite spodnje perilo iz naravnih materialov, ki omogoča dihanje kože.

Pomembna tudi prehrana

Med živila, ki dokazano pomagajo v boju proti vnetjem, spadajo stročnice, zelena zelenjava, agrumi, sirotka in fermentirani mlečni izdelki. Priporočljivo je uživanje začimb, kot so origano, bazilika, zelena, majaron, peteršilj, ingver, česen in čebula.

Zlata pravila nege:

- Pri uporabi stranišča skrbite za čistočo.
- Spodnje perilo naj bo zračno in izdelano iz naravnih materialov.
- Zunanje spolovilo je treba umivati zjutraj in zvečer z nevtralnim milom, ki ga dobro izperite.
- Pri kopelih, zlasti masažnih, lahko voda prodre v nožnico, spere iz nje zaščitno sluz in uniči kislost ter s tem oslabi njeno naravno obrambo, zato je priporočljivejše prhanje ali umivanje v bideju.
- Umivajte se samo zunaj. Izpiranje nožnice je škodljivo, ne glede na to, kakšne pripomočke uporabite.
- Vsakič se osušite s svežo papirnato brisačo, ki jo nato zavrzite.
- Odišavljeni robčki, ki vsebujejo alkohol, dražijo občutljivo sluznico, zato niso priporočljivi.

prejšnji članek
Marko Miladinović sanja o svoji kuharski oddaji
Svet slavnih
Marko Miladinović sanja o svoji kuharski oddaji
naslednji članek
Umrl Slovenec, ki je izumil razpršilec za parfum
Svet slavnih
Umrl Slovenec, ki je izumil razpršilec za parfum