evropski parlament
Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do številnih ugodnosti

robert fico
Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno začne z besedami

njena.si
njena.si njena.si
Novice
 

Današnji dan stavke v kleti morda tudi zadnji

26. 4. 2016; 08.02
Avtor: P.K.
Kdo bo dobavljal grozdje?

Bodo cisterne v Agroindu po letošnji trgatvi ostale prazne, če vipavski kmetje ne bodo več dobavljali grozdja? foto: STA

Današnji dan lahko prinese preobrat v nesrečni zgodbi kleti. Sindikat delavcev je postavil pogoje, zdaj je na potezi vodstvo, ki pa nakazuje, da si bodo morda le prišli naproti.

Delavci Agroinda so šele prejšnji teden na svoje bančne račune prejeli nakazila, in sicer vsoto, ki predstavlja preostanek decembrske plače ter tudi plačo za januar, vendar brez plačanih prispevkov, stroškov za prevoz in prehrano.

Bojan Kramar, sindikalist na severnem Primorskem. foto: STA

Dogovor ali stečaj

Če se to ne bi zgodilo, bi bilo zelo verjetno, da bi se v Vipavi nadaljnje dogajanje odvijalo v zelo negativni smeri; najverjetnejši scenarij bi bil stečaj, ki pa si ga ne želi nihče. Je pa sicerpredlog za stečaj s strani delavcev na sodišču že vložen. 

21 dni že teče stavka v vipavskem Agroindu. foto: P.K.

Če bo dogovor z lastniki sprejet, naj bi delavci predlog umaknili. Kaj več o tem ne želijo povedati, pojasnijo namreč, da dokler dogovor ne bo dosežen in tudi podpisan, izjav ne bodo dajali. Razkrijejo pa, kakšni so njihovi pogoji. 

»Pripravili smo predlog dogovora o plačilu preostalih obveznosti – zapadlih terjatev delavcev – in o ohranitvi delovnih mest. Papirje smo že izročili Olegu Medvedjevu, kriznemu menedžerju, zdaj čakamo, da nam posreduje odgovor, kako se je na to, kar so naši predlogi, pravzaprav zahteve, odzvalo vodstvo Agroinda,« v imenu zaposlenih pove ena od delavk.

Prvi odzivi dobri

Dodajo, da imajo nov sestanek s kriznim menedžerjem danes. Pričakujejo, da bo na njem Medvedjev sporočil odločitev vodstva glede njihovih zahtev in da bo povedal, da nanje pristajajo. Na podlagi tega bo sindikat delavcev razmišljal naprej. 

Javnost se sprašuje, kakšna bo po vsem tem prihodnost kleti. foto: P.K.

Kot je medijem povedal Bojan Kramar, predstavnik območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov za Primorsko in Notranjsko, naj Oleg Medvedjev na predlagani dogovor ne bi imel pomembnejših pripomb, kar je dober znak.

Kako naprej

Ostaja pa še kar nekaj odprtih vprašanj. Najpomembnejši sta, kako bo klet delala naprej, kakšni so njeni načrti – vizija, predvsem pa, koliko grozdja bo odkupila od lokalnih kmetov. Ti so precej naveličani zdrah v Agroindu in plačilne nediscipline, zato bodo dobro razmislili, ali bodo kleti sploh še dobavljali grozdje.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi vodstvo razmišljalo o krčenju števila zaposlenih. O tem delavci ne vedo nič, so se pa glede tega že vnaprej zaščitili, saj del dogovora v sprejetju pravi tudi, da v dosedanji kadrovski garnituri ne sme priti do sprememb.




prejšnji članek
Kangler: "Sem vedel, začel sem z novo politiko, in pokasiral novo ovadbo in obtožnico"
Novice
Kangler: "Sem vedel, začel sem z novo politiko, in pokasiral novo ovadbo in obtožnico"
naslednji članek
Obglavili ugrabljenega turista
Novice
Obglavili ugrabljenega turista