Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Obstaja moški heroj menstruacije

25. 5. 2016; 10.37
Avtor: C. P.
o-MENSTRUATION-facebook

Menstruacija ni več tabu. foto: Pixabay

Norec, ženskar in čarovnik, tako so označili moškega, ki je pomagal milijonom žensk.

V preteklosti se niti ženske med seboj niso pogovarjale o menstruaciji. Znanje o tem naravnem telesnem procesu je bilo precej slabo. Z bojem za pravice žensk, razvojem ginekologije in skrbi za zdravje, so se razmere na srečo izboljšale, vsaj za dobršen del sveta. Vendar ne za vse, nekatere deklice v Aziji in Afriki še vedno ne upajo v šolo zaradi menstruacije, ker nimajo higienskih pripomočkov ali pa se tega procesa sramujejo. Odpravi tabujev v povezavi z menstruacijo se posvečajo številni aktivisti, ki želijo pomagati ženskam.

Heroj menstruacije

Preprost indijski soprog Arunachalam Muruganantham je zaradi svoje plemenitosti, da bi ženskam zagotovil varen in čim bolj udoben čas menstruacije, skoraj izgubil svojo družino. Žena ga je namreč pustila! Ne le to, zapustila ga je tudi mama, ostal je popolnoma sam. Sestre so z njim pretrgale stike in vsa vas mu je obrnila hrbet. Moški, ki se ukvarja s tem, da bi izumil čimbolj vpojne in kakovostne vložke, je bil za podeželsko indijsko okolje nekaj nezaslišanega, so zapisali tudi na spletni strani BBC.  Sovaščani so ga obtožili, da ima afere z drugimi ženskami, ko je preučeval menstruacijske vložke, da bi odkril iz česa so.

Skromni heroj milijonov žensk. foto: npr.org

Pogumni mož je uspel tako, da je sam nosil menstruacijske vložke in si naredil balon iz katerega je puščala kri, da bi se prepričal o kakovosti svojega izdelka. V Indiji so namreč vložki za ženske predragi. Preproste ženske se morajo odločati med nakupom hrane in nakupom vložkov, jasno je, da ima hrana za otroke prednost. Zato namesto higienskih pripomočkov uporabljajo krpe, kar vodi v številne ginekološke bolezni. Zato je bil izum indijskega genija še veliko bolj pomemben.

Štiri leta je životari in raziskoval, skupaj s prijaznim profesorjem, ki mu je pomagal pri kontaktih. Njegovo pomoč je odplačeval s fizičnem delom, saj ni imel niti za telefonski klic. Kljub predsodkom in oviram je s podporo indijske tovarne uspel sestaviti enostavno napravo za izdelovanje vložkov. Za svoj inovativni izum je dobil prvo nagrado "izum leta" in predsednik Indije ga je osebno pohvalil.

Če bi bil menedžer bi služil na račun žensk. Ampak tega ne bom storil, ker vem, kaj pomeni biti reven

Ostaja skromen in srčen



O njegovem delu so posneli celo film in obetal se mu je bajen zaslužek. Preprost mož, pa je patent dal na razpolago vsem in ostaja skromen in povsem predan reševanju revnih žensk. On je zares heroj. Vesel je, da lahko zaradi njegove predanosti in nesebičnosti tudi revna indijska šolarka uporablja higienske vložke made in India. Še posebej mu je namreč šlo v nos, da bi Indijke potrebovale ameriške izdelke. To pa ne! Še posebej je ponosen, da je to dosegel brez univerzitetne izobrazbe. Moral je namreč delati, ker je njegov oče kmalu umrl. Povedal je tudi žalostno statistiko, ko je spoznal, da si le 7% žensk v Indiji lahko kupi najnovejše vložke. Z njegovim izumom lahko tudi finančno skromno podeželsko okolje izdeluje vložke in vrača moč ženskam.

Če si zelo izobražen se ustaviš, jaz se nenehno učim.

O njem so posneli tudi film. foto: arhiv






prejšnji članek
Lepe noge in čvrsta zadnjica
Moda&Lepota
Lepe noge in čvrsta zadnjica
naslednji članek
Razpad družbe - varanje partnerjev
Njenih 5 minut
Razpad družbe - varanje partnerjev