pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Najdražji so Lennonovi, najlepši Berenikini

23. 5. 2016; 06.32
Avtor: jz/Zarja
lasje pravljica
Prva naloga las je, da nas grejejo. A časi, ko so bili lasje namenjeni predvsem temu, so že davno minili.

Lasje nam povedo veliko o značaju človeka, ki ga krasijo. Nikoli dokazano in nikoli ovrženo ljudsko verovanje trdi, da so ženske z lepimi tankimi lasmi zelo skrbne in so zmeraj pripravljene pomagati, iz tistih, ki jim je narava podarila močne in debele lase, pa izžareva obilica življenjske energije. Ženska z dolgimi lasmi velja za čutno, kratkolaska za prijateljsko in odrto osebo. Blondinke so hladne in nedolžne, črnolaske eksotične in strastne, rdečelaske neukrotljive in samosvoje. Seveda lahko o teh »večnih resnicah« v času pestre ponudbe barv za lase, lasnih vložkov in možnosti podaljševanja las nekoliko dvomimo. Kaj pa o laseh uči preteklost?

Kako so si gospe barvale lase v antiki?

Med antičnimi bogovi je Venera slovela po čudovitih zlatih laseh, zaradi katerih se je vanjo nesmrtno zaljubil vsakdo, ki jih je ugledal. Mit je imel zanimive posledice, saj so v tistem času moški po tem božanskem zgledu še zlasti čislali svetlolase sužnje. A ženske so bile že takrat tako domiselne in so se brž spomnile trika: dale so postriči svetlolase sužnje in njihove svetle lase vpletle med lastne.

Berenika je podarila lase nebu

Posebno lepa zgodba o laseh se je ohranila iz časov starega Egipta. Čudoviti lasje kraljice Berenike so sloveli daleč onkraj meje njene dežele. Ko je moral njen mož kmalu po poroki v vojno, je boginji, ki naj ji varno pripelje moža domov, darovala svoje lepe lase. Mož se je vrnil nepoškodovan, Berenikini zlati lasje pa so izginili iz svetišča. A, glej, pojavili so se na nebu in kot ozvezdje z imenom Berenikini kodri še zdaj krasijo zgodnje spomladansko nebo.

Zlobna nimfa Lorelai

Če so Berenikini lasje rešili življenje, je povsem drugače z lasmi čudovite nimfe Lorelai, ki je, kakor pravi stara nemška legenda, rada posedala na bregu Rena in si dolge lase česala z zlatim glavnikom. Ubogi mornarji si niso mogli pomagati: čudoviti prizor jih je prikoval, zato so na razburkani vodi potonili.

Princi plezajo po laseh

Lasje so tudi v pravljičnem svetu bratov Grimm odigrali pomembno vlogo. V stolpu ujeta deklica se reši ujetništva tako, da pusti rasti bujne lase. Ko so zrasli do tal, je lahko njen princ po njih splezal do nje in jo odpeljal s seboj.

Moški lasje – moč in čast, svoboda in oblast

Ja, navajeni smo poveličevati predvsem lepoto ženskih las. A tudi moškim so lasje v okras in še več, dajejo jim moč. 

V starem Egiptu, pred približno 5000 leti, so lepi lasje veljali za znamenje vladarjeve božanskosti, zato so si svečeniki in faraoni barvali lase z zlatim prahom.

Splošno znana je starozavezna zgodba o Samsonu, možu izjemne moči, ki se je skrivala prav v dolgih laseh. Sovražniki so nahujskali lepo Dalilo, da jim ga pomaga ujeti. Nesrečni Samson se je vanjo zaljubil in ji lahkomiselno izdal skrivnost. Zvijačna Dalila ga je med spanjem ostrigla in ga s tem oropala vse moči ter pahnila v suženjstvo.

Čim višja pričeska, tem višji stan

V rokokoju, pred približno 280 leti, pa so si tudi dame visoko dvigovale pričeske, s čimer so poudarjale svoj visoki stan. Čisto drugače pa so možje tega časa prisegali na lasulje. In še zdaj nosijo sodniki angleških sodišč belo napudrano lasuljo kot simbol uglednega položaja.

Ludvik XIII. je vzkliknil: »Kraljestvo za lase!«

Francoski kralj Ludvik XIII., ki je živel in vladal med letoma 1601 in 1643, naj bi ponujal kraljestvo za lase. Razlog? Bil je plešast in svojega ljudstva nikakor ni hotel nagovoriti »zgoraj brez«. Najzvestejši in najbolj domiselni podaniki so staknili glave in se brž domislili rešitve: na hitro so iz belih kodrastih štren navozlali lasuljo in gospodar je bil srečen, bela lasulja je zaradi kronane glave, na katero je bila poveznjena, kaj kmalu postala simbol moči in denarja.

prejšnji članek
Skrivnost oljčnih listov
Zdravje
Skrivnost oljčnih listov
naslednji članek
Manekenka se spreneveda glede lepotnih popravkov
Svet slavnih
Manekenka se spreneveda glede lepotnih popravkov