pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Kitajska ponev z eliksirjem mladosti

14. 5. 2016; 02.24
Avtor: Sonja Grizila/Zarja
hladilnik

foto: Profimedia

Naj kar takoj na začetku priznam, da naš hladilnik ni najbolj pospravljena zadeva na svetu.

Krivdo valim na dejstvo, da je nanj priklopljenih preveč uporabnikov, ki si prostora nikakor niso razdelili s pametnim dogovorom, ampak z grobim nasiljem. Cenjeni soprog je recimo izpulil srednjo polico in tja namestil mrežo za steklenice. Babica si je prisvojila zgornjo polico, kjer hrani zbirko zelenjavnih paštet in eliksirjev mladosti, ki so uporabni tudi za napade kašlja. Otroka pa s svojimi energijskimi pijačami, smutiji in likerji iz eksotičnih krajev tavata povsod po hladilniku in zavzemata območja, kjer je še kaj prostora.

In kje je prostor zame, za glavno družinsko kuharico? Kjer si ga pač izborim. Včasih čez steklenice dam dolga stebla pora, ker ga nimam pod milim bogom kam dati, in potem se po vsej ulici sliši kričanje najdražjega, ki ne more do svoje pijače. Mimogrede, če so steklenice bolj majhne ali če gre za konzerve piva, skozi tisto mrežo včasih padajo v posode s hrano od prejšnjega dne – no, in potem vreščim jaz. Nakar se znova razkuri cenjeni soprog, ker mora vleči svoj pir iz jote ali obare. Pa zakaj ne pospravi svojih flaš na polico, pritrjeno na hladilniška vrata? Zato, porkamadona, ker je tam že nekaj sort mleka, sojina omaka in zbirka prelivov za solato!

 Včasih čez steklenice dam dolga stebla pora, ker ga nimam pod milim bogom kam dati, in potem se po vsej ulici sliši kričanje najdražjega, ki ne more do svoje pijače.

Zadnjič je bila na obisku sestra, cenjeni soprog ji je ponudil rdeče vino in ona je prasnila v smeh. Kar nekaj časa je minilo, preden je razjarjenemu gostitelju pojasnila, da se ne posmehuje njemu, ampak se ob tej barvi zmeraj znova spominja nekega vročega poletja, ko smo ženske skuhale šipkov čaj, ga nalile v steklenice in spravile v hladilnik, da bi se lahko odžejali z zdravo pijačo, ki ne redi, ima pa menda kar veliko vitaminov. Zvečer je prišel precej nabrkljan oče, menda je bil na neki zabavi, in pogledal v hladilnik, ali imamo kaj primernega za žejo. Ko je zagledal šipkov čaj, so se mu zasvetile oči. Natočil si je pol kozarca, drugo polovico je napolnil z mineralno vodo, in se zadovoljno zleknil pred televizor. Kar nekajkrat si je napravil ta nenavadni špricer, preden se je, precej bolj trezen, spravil v posteljo. No, a vidiš, kaj vse lahko takšnim bučmanom podtaknejo natakarice, je vzdihnila mama. Šipkov čaj je cenejši od vina, pa še večkrat ga lahko prekuhaš.

Tu in tam je naš ubogi hladilnik že tako nepregleden, da ga je treba izprazniti, kakšne reči (bogpomagaj) je treba zavreči, iz še užitnih živil pa običajno skuham kakšno nenavadno jed, ki se ji reče "pospravljanje po hladilniku". Pred veliko nočjo smo imeli čistko, ker sicer ne bi bilo kam stlačiti šunke in klobas, in zato smo imeli za večerjo velikansko kitajsko ponev, polno različne zelenjave, mesnih izdelkov in eksotičnih omak, vsi družinski člani so priznali, da ima zares izviren okus. Pa tudi vonj. Žal pa potem nisem bila pohvaljena za bleščeče očiščen in skoraj prazen hladilnik, ker je hči pogrešala strašansko drago masko za obraz, ki je v nekakšni steklenički tičala zraven sojine omake, babica je rjovela, da ji manjkata zelen in rdeč eliksir mladosti, ljubljeni sin pa je zaman iskal želatinaste beljakovine za učvrstitev trebušnih mišic. Sem te dragocene reči zavrgla ali smo jih celo pojedli?

prejšnji članek
Igralko po ločitvi od tretjega moža tolaži njen kuža
Svet slavnih
Igralko po ločitvi od tretjega moža tolaži njen kuža
naslednji članek
Ekološka hrana ni samo za bogate!
Zdravje
Ekološka hrana ni samo za bogate!