pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Njenih 5 minut
 

Spanec na trebuhu povzroči sanje z žgečkljivo vsebino

11. 5. 2016; 06.30
Avtor: A.P.
Spanje

foto: Thinkstock

Prenehanje s kajenjem, antidepresivi in neprijetni vonj so krivci za nočne more, medtem ko vitamin B6 povzroči lucidne sanje.

Vonj deluje na sanje. Vonj rož se povezuje z lepimi sanjami, medtem ko vonj žvepla povzroči nočne more; lahko rečemo, da so sanje povezane s podzavestjo.

Enako kot vonj tudi zvok vpliva na sanje. Toni morajo biti dovolj nizki, da vas ne prebudijo in dovolj visoki, da jih zaznate. Lahko vas pomirijo in rešijo iz nočnih mor.

Če boste jedli začinjeno hrano dve uri pred spanjem, bo rizika nočnih mor večja. Taka hrana povišuje telesno temperaturo in posledično je tudi metabolizem hitrejši.

Spanje na trebuhu se povezuje s seksi sanjami, erotičnimi fantazijami s slavnimi osebami. Znanstveniki verjamejo, da se to zgodi zaradi načina dihanja, ki je prisoten v tem spalnem položaju.

Vitamin B6 povzroči, da se aminokisline, ki jih jemo pretvorijo v nevrotransmitorje, ki vplivajo na naše sanje. Povišan vnos aminokislin lahko povzroči lucidne sanje. Enako velja za antidepresive. Čeprav bi morali delovati pomirjujoče, lahko rečemo, da so velikokrat vzrok naših nočnih mor.

Če odidemo v posteljo lačni, se bomo svojih sanj lažje spominjali. Nizka raven sladkorja v krvi je povezana s pogostejšim bujenjem, vendar se ljudje spomnijo svojih sanj. Zanimivo je, da anoreksični pacienti najpogosteje sanjajo hrano.

prejšnji članek
Carski rez za vsako ceno
Zdravje
Carski rez za vsako ceno
naslednji članek
"Počutim se kot velika napaka"
Svet slavnih
"Počutim se kot velika napaka"