favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Recept za božanske macaronse

29. 5. 2016; 10.35
Avtor: Š. K.
macarons
Vas zanima, kako jih najlažje naredite?

Sestavine:
110 g mandljev (mletih)
200 g sladkorja v prahu
90 g jajčnega beljaka (pribl. 3 jajca - natančno tehtanje!)
1 ščepec soli
30 g kristalnega sladkorja
hrana za živila (v prahu, po želji)

Recept za nadev
Za ganache:
beli:
200 g bele čokolade
1 dl sladke smetane

črni:
200 g temne čokolade (70% kakava)
1 dl sladke smetane

Priprava


Za macarons najprej ločimo jajca. Beljake s soljo stepemo s čistim paličnim mešalnikom v povsem nemastni skledi. Ko se beljak obarva, postopoma vsujemo kristalni sladkor in stepemo v čvrst sneg.

Mandlje in sladkor v prahu zmeljemo v mlinčku in ga pretlačimo skozi sito. Beljakovo zmes previdno pomešamo z mešanico mandljev in sladkorja. Zmes nadevamo v brizgalno vrečko in nanesemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Uporabimo lahko ustrezne modelčke za macarons, ki so ravno prav veliki. Če jih nimamo, potem na papir narišemo enako velike kroge, za podlago. Krogi morajo imeti pribl. 3 cm premera.

Zmes za macarons enakomerno nabrizgamo na kroge. Zelo pomembno: macarons morajo nato počivati pribl. 15-20 minut. Pri tem se oblikuje skorja, ki zadržuje vlago v pecivu in preprečuje, da bi se na površini pojavili rezi.

Pečico segrejemo na 160°C in pečemo pribl. 15 minut, z ogrevanjem spodaj. Ko se na dnu oblikuje t.i. "podnožje", so gotovi.

Macarons vzamemo iz pečice in jih skupaj s papirjem za peko položimo na vlažno delovno površino. Macarons vsrkajo tekočino, zato jih bo lažje odstraniti s papirja, ko se ohladijo.

Nato lahko macarons še nadevamo.

Črni ganache naredimo tako, da smetano segrejemo pred vretjem in nato koščke čokolade prelijemo. Pustimo 30 sekund, potem mešamo, dokler se čokolada ne stopi.

Za beli ganache naj temperatura smetane ne bo več kot 40 stopinj, saj se vam lahko čokolada sesiri. Če se vam ne stopi popolnoma, jo raje previdno do konca stopite nad paro ali v stekleni posodi na štedilniku nizke temperature. Beli ganache lahko tudi obarvate po želji.
Ganace je najboljši naslednji dan. Prav tako tudi za mazanje, saj se rahlo strdi in je enkraten za nadevanje z vrečko za okraševanje.



prejšnji članek
Darja Švajger zjutraj nikoli!
Svet slavnih
Darja Švajger zjutraj nikoli!
naslednji članek
Ne kupujte ga, ampak ga naredite sami!
Kulinarika
Ne kupujte ga, ampak ga naredite sami!