Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Čiščenje = boljše počutje

24. 6. 2016; 08.30
Avtor: Barbara Sršen
uvodna

foto: Dreamstime

Obstaja nekaj preskušenih metod za čiščenje nereda.

V prejšnji številki Anje smo pisali o tem, kaj vse je nered in kako vpliva na nas. Ni namreč vseeno, ali imamo stanovanje polno navlake ali doma vlada red. Zato si poglejmo nekaj preskušenih metod za vzpostavljanje reda.

 
Obstaja nekaj preskušenih metod za čiščenje nereda:

1.     metoda: Naj narava opravi svoje (znana tudi kot tehnika »Izogibanje sprejemanja odločitev«).
Neželeni predmet, ki se ga ne morete kar tako znebiti, postavite nekam, da se bo razkrojil, pokvaril oziroma kako drugače propadel, da ga boste morali zavreči. Kramo na primer postavite na vrt za hišo, naj narava z dežjem, vetrom, vlago in soncem opravi svoje. Ko bodo stvari postale dovolj neuporabne, jih vrzite v smeti.
2.     metoda: Počakaj do smrti, potem pa naj se svojci ukvarjajo s tem.
Lahko celo sestavite oporoko z natančnimi navodili, kaj naj storijo z vašo zapuščino!
3.     metoda: Prevzemite odgovornost za svoje stvari in jih pospravite sami.
Ta metoda je najboljša in vam jo edino priporočamo. Dala vam bo večji občutek lastne moči in vam omogočila, da nemudoma zadihate s polnimi pljuči.
 


Kako se lotiti pospravljanja?
Najprej se sprehodite po stanovanju in si zapišite območja nereda v vsakem prostoru. Označite si majhna, srednja in večja žarišča nereda. Majhna so na primer: za vrati, posamezni predali, kopalniška omarica, majhne omare, ročne torbice, škatle z orodjem ... Srednje velika območja so: garderobne omare, kuhinjske omarice, omara s perilom, pisalne mize ... Velika območja pa so: ropotarnice, kleti, podstrešja, drvarnice, vrtne lope, garaže ... Označite si tista območja, ki vam gredo najbolj na živce, s temi bo namreč treba začeti.
Začnite z manjšimi območji, nadaljujte z večjimi. Najprej si privoščite kakšno majhno zmago (na primer: pospravite nekaj predalov, v katerih vlada zmešnjava), ki vas bo navdihnila in opogumila za spopad z večjimi in velikimi območji.
Pripravite si vreče za smeti in/ali kartonske škatle, to bodo vaši pomočniki.  Potrebovali boste:
Škatlo ali vrečo za odpadke - za popolnoma nerabno kramo, ki jo boste zavrgli.
Škatlo ali vrečo za popravila - za stvari, ki so potrebne popravila, spreminjanja ... Sem spravite samo predmete, ki jih res želite in potrebujete. Postavite si datum, do katerega jih boste popravili, drugače romajo v smeti.
Prehodno škatlo ali vrečo - za stvari, ki jih hočete dati v kak prostor v vašem stanovanju, ki pa trenutno še ni urejen, ker ga morate najprej počistiti.
- Škatlo ali vrečo za primere, ko ste v zadregi - sem boste odložili stvari, za katere še niste povsem prepričani, ali jih želite obdržati ali bi se jih raje znebili.
Pametno je imeti pri roki še nekaj škatel, na primer:
Škatlo za darila - za stvari, za katere ste se odločili, da jih boste podarili prijateljem ali znancem.
Škatlo za dobrodelne namene - za stvari, ki jih lahko podarite Karitasu, Rdečemu križu, knjižnici ali kakšni drugi dobrodelni organizaciji.


Škatlo za vračanje - za stvari, ki jih je treba vrniti njihovim lastnikom.
Škatlo za prodajo - za stvari, ki jih lahko prodate ali zamenjate za nekaj, kar si želite ali potrebujete.
 
Preizkus navlake
Če se ne morete odločiti, ali bi predmet obdržali ali ga zavrgli (natančno pa veste, da vsega ne morete obdržati), primite predmet v roko, ga poglejte in se vprašajte:
Ali mi ta predmet dviguje energijo, ko pomislim nanj?
- Ali mi je brezpogojno všeč?
- Ali je resnično uporaben?
Če vaš odgovor na prvo, drugo ali tretje vprašanje ni odločen da, stvar zavrzite.
 
1. Ali mi ta predmet dviguje energijo, ko pomislim nanj?


Energijski preizkus je najzanesljivejši del celotnega preizkusa navlake. Vaše misli in čustva se lahko poigravajo z vami in si izmišljujejo vse mogoče izgovore, zakaj kakšnega predmeta ne morete zavreči, toda vaše telo pozna resnico in nikoli ne laže.
2. Ali mi je brezpogojno všeč?
Če mi je všeč, ali me navdihuje ali je samo lep? Ali imam za svoje potrebe že dovolj tovrstnih predmetov?
3. Ali je resnično uporaben?
Če je, kdaj sem ga nazadnje uporabila? Kdaj ga bom, realno gledano, spet uporabila?
 
Varno je, če popustimo prijem
Medtem ko pregledujete svoje stvari, si recite: »Varno je, če jih pustim oditi.« Čiščenje nereda pomeni popuščati prijemu in zaupati življenju, da vam bo ob ravno pravem času prineslo tisto, kar potrebujete ali si želite. Vse, kar hranite za vsak primer, hranite iz strahu.
Če se za nekaj stvari resnično ne morete odločiti, ali bi jih zavrgli ali obdržali, ker se sprašujete, ali jih boste morda še kdaj potrebovali, lahko naredite tole: zložite jih v kartonsko škatlo ali vrečo za smeti.
Škatlo/vrečo postavite v garažo ali klet ali na podstrešje in jo pustite tam tri mesece. Če v tem času stvari iz vreče ne boste uporabili ali se morda sploh ne boste spomnili nanjo, potem vam bo jasno, da ta predmet nima več domovinske pravice v vašem stanovanju. Zavrzite ga, če pa je še uporaben, ga komu podarite.
 


 
 
 

prejšnji članek
Kateri prehranski dodatek izbrati?
Zdravje
Kateri prehranski dodatek izbrati?
naslednji članek
Črv, ki gloda in gloda
Zdravje
Črv, ki gloda in gloda