Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Izdelajte čistila sami

29. 5. 2016; 04.01
Avtor: Maša Rener
uvodna

foto: Promocijsko gradivo

Doma narejena čistila so prijazna do narave in zabavna za izdelavo, z njimi pa lahko tudi veliko privarčujete, saj so njihove sestavine cenejše od toksičnih čistil in detergentov.

Mehčalec za perilo


Potrebujete: 100 gramov sode bikarbone, 600 mililitrov nearomatiziranega alkoholnega kisa, 700 mililitrov destilirane vode, eterično olje, če želite.
V veliko, vsaj 4-litrsko vedro nasujte sodo bikarbono in ji dodajte 100 mililitrov destilirane vode, da se začne topiti. Nato začnite počasi in previdno dolivati manjše količine kisa, saj bo pri tem prišlo do penjenja, kar je povsem normalna reakcija med kisom in sodo bikarbono. Ko dodate ves kis, počakajte, da se soda bikarbona raztopi, in nato dodajte še preostanek destilirane vode, ki bo dokončno ustavila penjenje. Mehčalec dobro premešajte, vanj pa lahko dodate tudi 10–15 kapljic eteričnega olja po svoji izbiri. Tako, mehčalec je pripravljen, da ga prelijete v plastično posodo s pokrovčkom in uporabljate kot vsakega drugega.


Detergent za pomivalni stroj
Potrebujete: skodelico sode bikarbone, ¼ skodelice citronske kisline, ¼ skodelice grobo mlete soli, 10 kapljic eteričnega olja po svoji izbiri, lahko tudi model za ledene kocke.
V večji posodi zmešajte sodo bikarbono, citronsko kislino in grobo mleto sol. Mešanici lahko po želji dodate še eterično olje in jo po žlicah dodajajte v predalček za pomivalni prašek oziroma tablete ali uporabite za ročno pomivanje posode. Namesto sredstva za sijaj posode temu namenjen predalček raje napolnite z alkoholnim kisom za vlaganje brez arome. Če želite (recimo zaradi lažjega shranjevanja ali boljšega občutka) detergent v obliki tablet, modelček za ledene kocke najprej poškropite z vodo in ga trdno napolnite s prej pripravljeno mešanico detergenta. V vsako odprtino naj bi šla približno ena žlica, odvisno od velikosti modela. Ko je model napolnjen, mešanico še enkrat dobro utrdite in po vrhu malo poškropite z vodo. Pri tem se utegne detergent malce speniti, vendar to ni nič hudega. Kocke nekaj ur pustite, da se strdijo, saj bodo tako lažje popadale iz modelčka. Takrat jih le še preložite v posodo s pokrovom in uporabljajte kot tiste, ki ste jih kupili v trgovini.

prejšnji članek
Kaj obraz pove o vaši osebnosti?
Moda&Lepota
Kaj obraz pove o vaši osebnosti?
naslednji članek
Je to najcenejša rešitev za vaše gubice?!
Moda&Lepota
Je to najcenejša rešitev za vaše gubice?!