nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako so se s podočnjaki 'borile' naše babice?

29. 12. 2023; 02.00
Avtor: Liza/Maja
dekle, čajne vrečke, podočnjaki

dekle, čajne vrečke, podočnjaki foto: Dreamstime

Huda noč, jutro po veliki zabavi, ste sinoči jedli slano hrano, imate težave z nespečnostjo ali pa ste preprosto slabo spali? Zbuditi se z zabuhlimi očmi ni ravno veselje. K sreči je vsak od svoje ali tuje babice slišal vsaj kakšen pameten lepotni nasvet, ki največkrat temelji na domačih pripravkih.

To so nasveti, ki smo jih izvedeli od naših babic, nanašajo pa se na jutranjo zabuhlost, podočnjake in druge nadloge, ki se pojavljajo okoli oči. Preden torej izpraznite vse možne kreme proti podočnjakom, preizkusite te lepotne nasvete.

Čajna žlička iz hladilnika - klasika

Kovina dobro prevaja mraz, mraz pa ima dekongestivne lastnosti (torej sposobnost odstraniti nabiranje vode). Kaj je treba narediti? Dve kovinski žlici najprej za nekaj minut postavite v zamrzovalnik (ali pa ju prejšnji večer postavite v navaden hladilnik, da se ohladita čez noč). Nato tako hladne čajne žličke položite na otekel predel okoli oči in držite nekaj minut.

Kumara proti oteklinam

Preprosto. Kumaro narežite na rezine in jih za 15-20 minut položite na veke. Vemo, na prvi pogled se zdi kot že milijonkrat slišan kliše, a pri nas (in naših babicah) deluje! Ker imajo kumare dekongestivne in adstringentne lastnosti, so odlične zaveznice pri hidraciji, proti zabuhlosti in proti draženju v predelu okoli oči.

Čaj proti zabuhlosti

Ja, tudi to obstaja. Namreč, naše babice morda niso imele ali si niso mogle privoščiti krem za oči z retinolom, kofeinom, hialuronom in drugimi pametnimi sestavinami, ki jih danes najdemo v sodobnih formulah, ima pa zato vsak v kuhinji vsaj eno vrečko kamiličnega čaja! Vzemite torej 2 vrečki kamiličnega čaja, ju kuhajte v vodi približno 10 minut, nato ju vzemite iz vode in postavite v hladilnik. Zeleni čaji, tudi kamilični, namreč delujejo protivnetno, medtem ko kamilica blaži razdraženost in rdečico. Čajne vrečke, ki ste jih predhodno ohladili v hladilniku, potem prilepite na veke z rahlo dvignjeno glavo. Obstaja možnost, da čaj izteče, v tem primeru na veke najprej položite vatno blazinico, nanjo pa vrečke čaja.

Spanje z dvignjeno glavo

Izogibajte se spanju na trebuhu, saj ta položaj spodbuja otekanje in pojav podočnjakov. Idealno bi bilo spati na hrbtu z rahlo dvignjeno glavo (na blazini), saj ta položaj spodbuja limfno drenažo in zmanjšuje nabiranje tekočine okoli oči.

Mleko in sol proti podočnjakom

Ste se zbudili z zabuhlimi očmi, ker ste sinoči morali pogledati celotno Netflixovo serijo? Na blazinico vlijete malo osoljenega hladnega mleka (ne preveč, le malo!) in jo položite na oči.

In za konec še en babičin nasvet: »Če bi se zbudila s temnimi kolobarji pod očmi, bi si ustnice takoj namazala z rdečo šminko - saj veste, rdeča privlači!«

prejšnji članek
Triki za pripravo popolnih palačink
Kulinarika
Triki za pripravo popolnih palačink
naslednji članek
Zavrti kolo sreče in prejmi darilo!
Moda&Lepota
Zavrti kolo sreče in prejmi darilo!
#nasazenazenska
nasazenazenska