pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Do lepših las z rožmarinovim oljem

20. 11. 2023; 04.00
Avtor: Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
shutterstock_2168891051

Nega las z rožmarinovim oljem. foto: Shutterstock

Vsi si želimo gostih in sijočih las, do želenega rezultata pa nam lahko pomaga tudi sredozemsko zelišče. Govorimo o rožmarinu, ki je zelo zdravilna sredozemska rastlina, nepogrešljiva je tako v prehrani kot tudi zdravilstvu. Poleg mnogih zdravilnih lastnosti pomaga tudi pri zdravljenju lasišča.

Rožmarin se je menda že več stoletij uporabljal za naravno nego las, predvsem za preprečevanje njihovega čezmernega izpadanja. Rožmarinovo olje pa je zadnji lepotni hit, ki ga mnogi ne morejo prehvaliti.

Naravne danosti rožmarina namreč dokazano spodbujajo prekrvitev v lasnih foliklih in tako spodbujajo lasišče k bolj zdravemu delovanju. Lasje ob uporabi rožmarinovega olja tako izpadajo manj, hitreje rastejo na novo in so celo močnejši. Rožmarinove vejice vsebujejo čudovito naravno zalogo antioksidantov in zdravih kislin, ki preprečujejo vnetja kože in spodbujajo zdravje lasnih mešičkov. Dodajanje antioksidantov že pregovorno pomaga k normalnemu delovanju kože, naše lasišče pa seveda ni nič drugega kot to. Dragocenosti rožmarina bodo preprečile, da bi lasje izpadali in da bi na lasišču imeli občutek zategovanja ali suhe kože. Rožmarin pa deluje tudi preventivo, saj zavira hormone, ki povzročajo izpadanje las.

RAZLIČNE UPORABE ROŽMARINOVEGA OLJA

Eden izmed najlažjih in seveda najpogostejših načinov uporabe je ta, da se odločite za tiste izdelke, ki že vsebujejo zadostno količino rožmarinovega olja. Te najdete v različnih drogerijah, med njimi pa so različni šamponi, balzami in maske za lase.

Lahko pa šampon z rožmarinovim oljem naredite sami: dodajte približno deset kapljic rožmarinovega olja in si z njim umijte lase kot običajno. Druga možnost je, da pred umivanjem las nekaj kapljic vtrete v lasišče in si nato kot običajno umijete lase. Ne glede na to, za katero različico uporabe se boste odločili, na koncu lase temeljito sperite s čisto vodo. Rožmarinovo olje bo negovalno vplivalo tudi na vaše lasišče, saj ima številne negovalne lastnosti za kožo in lase. Že stoletja se uporablja tudi za nego močno mastnega lasišča ali prhljaja. Sestavine tega aromatičnega olja namreč spodbujajo prekrvitev lasišča in s tem obnovo celic. To uravnava nastanek sebuma – lasje postanejo sijoči in voljni, na njih pa ne nastaja prhljaj.

Obstaja pa tudi način, da uporabite tudi rožmarinovo vodo, ki bo poskrbela za lesk vaših las. Ta se uporablja za izpiranje las po nanosu šampona ali balzama. Zanjo potrebujete zgolj eno žlico rožmarinovih listov ali približno 10 kapljic eteričnega olja rožmarina. Če boste uporabili liste, po njih prelijte 2 decilitra vrele vode in počakajte 10 minut, preden mešanico precedite. Če pa se boste odločili za eterično olje, ga preprosto zmešajte z vodo. Tekočino prelijte v stekleničko z razpršilnikom, nato pa rožmarinovo vodo popršite po laseh po umivanju, dokler so še mokri.

rožmarin foto: Dreamstime

Izdelajte rožmarinovo olje za lase sami

Sestavine:

Za doma izdelano rožmarinovo olje za lase potrebujete:

• 3–4 posušene vejice rožmarina

• 100 ml oljčnega olja

• kozarec za vlaganje (pribl. 200 ml)

• filter za čaj ali kavo

• temno stekleničko (npr. odmernik za milo) za shranjevanje

Priprava

* Izperite kozarec za vlaganje z vrelo vodo in ga posušite. Suhe vejice rožmarina sesekljajte in z njimi napolnite sterilni kozarec za vlaganje.

* Rožmarin prelijte z oljčnim oljem, nato pa kozarec neprepustno zaprite.

* Kozarec za vlaganje vsaj za eno uro postavite v segreto vodno kopel. Pazite, da temperatura vode ne bo presegla 60 °C.

* Pripravljeno rožmarinovo olje precedite skozi filter za čaj ali kavo in ga nalijte v temno stekleničko oz. odmernik.

Prednosti rožmarinovega olja:

• Spodbuja rast las – intenzivnost delovanja je sicer odvisna od vsakega posameznika, največje rezultate pa navadno opazijo tisti, ki jim lasje izpadajo in se tanjšajo zaradi hormonskih sprememb in staranja.

• Deluje protimikrobno – uspešno pomiri razdraženo lasišče. S tem preprečuje tudi prhljaj in akne na lasišču.

• Preprečuje lomljenje las – njegova uporaba se še posebej priporoča ljudem s tankimi in redkimi lasmi.

• Varen je za vse tipe las.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Tilen Lotrič navdušil v srbski oddaji Zvezde Granda
Svet slavnih
Tilen Lotrič navdušil v srbski oddaji Zvezde Granda
naslednji članek
Blaž Švab potrdil odhod, RTV Slovenija molči
Svet slavnih
Blaž Švab potrdil odhod, RTV Slovenija molči