pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Sijoči lasje v vseh življenjskih obdobjih

28. 6. 2016; 11.30
Avtor: Mateja Bevk
uvodna

Naj bodo lasje čim bolj igrivi.

Nekateri se z lepimi lasmi rodijo, drugi pa poznajo dobrega frizerja. Če za vas ne velja ne prvo ne drugo, je tu še tretja možnost: ravnajte se po najboljših nasvetih za oblikovanje pričeske in nego las, da bodo kot iz škatlice.

In vaš najnovejši moto? Naj bo naglavna griva čim bolj igriva!

Trideseta
V tridesetih letih se struktura las začne postopoma spreminjati. Lasje dobesedno izgubljajo težo, kar pomeni, da postajajo tanjši in bolj fini, pa tudi bolj suhi.
Striženje: Ne zadovoljite se z brezizrazno pričesko, svetujejo frizerji. Večinoma niso naklonjeni mokremu striženju, kajti to ni najbolje za teksturo las. Zlasti če so lasje suhi, puhasti ali valoviti, jih mokro striženje ne more ukrotiti, zato imate doma težave z oblikovanjem frizure. Tehnično napornejše suho striženje daje veliko boljše rezultate. 


Stilski nasvet: Najboljša oblika pričeske je tista, ki je preprosta za vzdrževanje, še posebno, če ste zaposlena mama. Priporoča se stil, ki sledi naravni obliki padanja las. Tako jih boste lahko posušili na zraku ali s sušilnikom z nastavkom za spodbujanje naravnega videza skodranosti. 
Dodatna nega: Čeprav z lasmi in lasiščem nimate nobenih težav, morate v teh letih že poskrbeti za nekaj dodatne nege. Lasje so morebiti postali tanjši in zaradi nosečnosti tudi redkejši, poleg tega se mnogo žensk v tem obdobju že barva, kar še dodatno izsuši in poškoduje lase. Priporoča se masaža lasišča pred vsakim umivanjem za izboljšanje prekrvitve, spodbujanje rasti in odstranjevanje odmrlih kožnih celic. Vsak teden si privoščite tudi intenzivno masko za lase, ki poskrbi za boljšo elastičnost in sijaj. 

Štirideseta


Naj imam dolge ali kratke? V štiridesetih postane to vprašanje zelo pomembno. Poleg tega na »prizorišče« vstopijo tudi sivi lasje. 
Ste našli siv las? Gre za posledico tega, da so pigmentni mešički v korenini las postali neaktivni. Lasje, ki so že zrasli, ne posivijo, temveč sivijo samo tisti, ki rastejo na novo. To je postopen proces – le po nekaj tisoč pigmentnih foliklov postane neaktivnih hkrati, na glavi pa jih imamo seveda na milijone. 
Za naravne blondinke ali tiste, ki imate svetlo rjave lase, se priporoča uporaba ene nianse temnejše barve za prekrivanje sivine, uporaba šampona z izvlečkom kamilice pa prepreči »porumenitev« las. Nasprotno velja za rjavolaske in črnolaske. Za prekrivanje sivih las uporabite čim bolj naravnim podobne odtenke barv, pri katerih bo narastek še najmanj viden. 
Dolžina: Če mislite, da pri štiridesetih ne morete imeti dolgih las, se krepko motite. Vaša naglavna griva je lahko kakršne koli dolžine, zavedati se morate le tega, da lasje, daljši od ramen, ne bodo tako vitalni. Predvsem se v tem primeru svetuje uporaba izdelkov za večjo bujnost, ki lasem daje videz razigranosti in mladosti.


Stilski nasvet: Čeprav ste zelo zaposleni v službi in z otroki ter imate hektično družabno življenje, dolge in srednje dolge lase lahko spremenite v čudovito pričesko, ki deluje glamurozno. Morda jih nakodrate ali pa polikate z ravnalcem las.   

Petdeseta
Čas je za spremembo. Ko zaplujete v petdeseta leta, naj vas ne bo strah biti pustolovski, drzni in v koraku z modnimi trendi. 


Novi videz: Najpogostejša napaka, ki jo ženska lahko naredi v svojih petdesetih letih, je ta, da vztraja pri pričeski, ki jo je imela že zadnji dve desetletji, ali pa si omisli takšno, ki ni primerna za njeno starost. Enake frizure preprosto ne morete imeti vse življenje, saj se z leti kakovost vaših las spreminja, menijo frizerji. Dodajajo, da naj bo pri teh letih poudarek na kratki frizuri, z ostrimi linijami, vendar vseeno ženstvenim sijajem. Tudi z živimi barvami in močnim ličenjem ne gre pretiravati, da ne boste videti kot ptičje strašilo.
Tanki lasje: V nego las gre nujno vključiti masažo lasišča, izdelke zoper tanjšanje las, nekateri strokovnjaki celo priporočajo uživanje proteinskih dodatkov, ki pospešijo njihovo rast. Če imate težave z izpadanjem las, pa obiščite dermatologa ali trihologa, ki vam bo predpisal hormonsko zdravljenje.   
Investicija v lase: Odstotek sivih las se še poveča in doseže številko 50. To pomeni, da bo pričeska bolj mršava, saj so sivi lasje tanjši in jih je teže oblikovati. Investirajte v kozmetične izdelke, ki hranijo lase, prodirajo globoko v roževino ter izboljšujejo njeno strukturo. Vsebujejo naj olje kamelije, ki se hitro vpija, bogati lase, jim daje sijaj in še lepo diši.

prejšnji članek
Slavna pevka zelo bolna in brez denarja
Zdravje
Slavna pevka zelo bolna in brez denarja
naslednji članek
Kako si pravilno umijete roke?
Zdravje
Kako si pravilno umijete roke?