pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

33 skrivnosti lepotne kirurgije

12. 4. 2016; 04.15
Avtor: Alenka Birk/Fatalna
ThinkstockPhotos-136335373

foto: Thinkstock

Povečava prsi, zmanjšanje nosu, glajenje gub z botoksom in liposukcija so trenutno najbolj priljubljeni lepotni posegi.

Vas zanima, po katerih lepotnih idealih se zgledujejo lepotni kirurgi? Po besedah kirurgov, ki se ukvarjajo z estetsko kirurgijo – pogovarjali smo se z dr. Igorjem Višnjarjem in dr. Neviom Medvedom –, namen lepotne kirurgije niso veliki in mali nosovi ali dojke, temveč srečen pacient.

1. Kakšne so smernice na področju lepotne kirurgije?

Moderna lepotna kirurgija temelji na preventivi staranja – vemo, da se staranju ne moremo izogniti, lahko pa ga odložimo za več let ali omilimo njegove posledice. Osnova, ki nas dela lepe, pa se skozi čas ni spremenila – ideja o popolnih razmerjih obraza in telesa je univerzalna.

2. Za katere posege se ženske najpogosteje odločajo?

Največ je tako imenovanih 'lunchtime posegov' – to so kratki, neinvazivni postopki pomlajevanja, kjer se lahko še isti dan po posegu pacienti odpravijo nazaj v službo. Učinkovito, hitro in varno lahko izvedemo manjše popravke začetnih znakov staranja z botoksom in tkivnimi polnili oziroma filerji.

3. Vse bolj smo obkroženi s plastičnimi ženskami. Je res vse postalo absurdno? Morda zaradi medijev ali absurdnih zahtev strank.

Absurden je pomp, ki se pojavlja v kontekstu zlorabe estetske kirurgije. Nikakor pa ni absurdno zadovoljstvo mladih mamic, ki po porodu in dojenju niso zadovoljne s svojimi prsmi, prav tako je daleč od absurda olajšanje, ki ga čutijo gospe srednjih let, ki se odločijo za kirurško zmanjšanje prevelikih prsi, ki jim povzročajo bolečine v hrbtenici in vnetja pod prevelikimi dojkami.

4. Zakaj je lepotna kirurgija postala tako pomembna?

Evolucijsko gledano je vedno šlo za preživetje močnejšega, spretnejšega, zato je namen lepotne kirurgije izključno ohranjanje vrste. Ker privlačna zunanjost dokazuje zdravje in nasploh dobro genetsko doto, je pomemben del pri izbiri partnerja in očeta ali matere svojih otrok. Spretnost in zvitost sta v evoluciji nagrajeni in za uspešnost pri nadaljevanju vrste sploh ni pomembno, ali gre za zvijačo s pomočjo estetske kirurgije.

5. Bi se morala vsaka ženska odločiti za katerega od posegov?

Nikakor ne. Pravšnji čas za kakršen koli poseg je takrat, ko je prisotna želja. Njena lastna želja. Če želje ni, tudi ni potrebe po posegu.

6. Kdaj je pravi čas za lepotni poseg? Pri kateri starosti?

Leta niso omejitev. Posege izvajamo od dopolnjenega 18. leta do pozne starosti. Najstarejša pacientka je štela 78 let. Lepotne posege izvajamo na vseh, ki si tega želijo, in želja, ne biološka starost, določa pravi čas za lepotni poseg.

7. Ali z lepotnimi operacijami spodbujamo seksizem?

Lepotna operacija je intimna odločitev vsake ženske in moškega, njen osnovni namen naj bi bil doseganje notranjega miru in sreče, ne pa razkazovanje spolne nadvlade v smislu seksizma. Da pa se jo seveda v ta namen zlorabiti.

8. Kako pogosti so lepotni posegi, za katere si sploh ne predstavljamo, da obstajajo? Kateri so?

Zelo redko se srečamo z željami, ki niso običajne ali pa so večini od nas tuje. Od redkejših posegov so pri nas gotovo labioplastike (zmanjšanje sramnih ustnic), na vzhodu pa je na primer pogost poseg poprave orientalskih oči v bolj zahodnjaške, medtem ko pri nas praktično ne obstaja.

9. Kakšna je prihodnost lepotne kirurgije?

Prihodnost je v posegih, kjer s čim krajšim okrevanjem dosežemo kar najbolj učinkovito spremembo. Ljudje vse bolj cenimo svoj čas in z njim želimo čim bolj razumsko razpolagati. Poleg ambulantnih posegov pomlajevanja je v zadnjem času opaziti trend oblikovanja telesa z vse sodobnejšimi metodami. Ena teh metod je nedvomno liposukcija z metodo VASER.

10. Kaj pa moški, si upajo?

Število moških pacientov narašča. Estetska kirurgija že dolgo ni več domena le nežnejšega spola, moške pesti veliko težav: od prevelikega trebuščka, maščobnih oblog, moških prsi, plešavosti, tudi z botoksom in tkivnimi polnili se lahko učinkovito bojujemo proti žalostni podobi v ogledalu.

11. Kako izbrati dobrega estetskega kirurga?

Estetskega kirurga je težko izbrati iz reklam s kuponi in s popusti pri spletnih ponudnikih. Nedvomno so osebne lastnosti dobrega estetskega kirurga v prvi vrsti iskrenost, dostopnost in sposobnost prisluhniti težavam. Nekaj, kar nas naučijo le bližnji. Strokovne plati estetske kirurgije (velja za vse veje kirurgije) se učiš vse življenje. Pravilnih odločitev in spretnosti se lahko naučiš le ob delu od prvih korakov, ki so običajno prvi šivi, pa do najzapletenejših posegov v kirurgiji. Kirurgija je vrsta obrti, kjer je prenos znanja zelo neposreden. Samo ob najboljših učiteljih lahko postaneš dober tudi sam.

12. Po katerem lepotnem idealu se zgledujete kirurgi?

V naravi, arhitekturi in tudi pri ljudeh veljajo zakonitosti lepega in lepoto se da definirati objektivno – s proporci. Tisto, kar se nam zdi lepo, je somerno, simetrično, urejeno, v skladju z ostalimi deli telesa, proporcionalno. Nered, kaos, porušena razmerja dojemamo kot manj privlačno. Po drugi strani pa je kakšen lepo umeščen detajl, ki odstopa, tisti, ki doda lepoti tudi izvirnost. Verjameva, da ima vsak od nas tudi edinstven in zanimiv del, ki nas dela drugačne. Prav to skušava poiskati in poudariti.

13. Zakaj so si operirani nosovi, prsi in ustnice tako zelo podobni?

Pretiravanje povsod deluje podobno. Treba se je zavedati, da vsakemu obrazu ne pristaja enak nos, prav tako je z ustnicami, dojkami, hitro se da prestopiti mejo okusnega. Smisel lepotnih popravkov je, da so diskretni in ostanejo skriti, pa vendar sta obraz ali telo kot celota videti bolje.

14. Ima veliko pacientov nerealne predstave?

Večina naših pacientov je popolnoma običajnih, normalnih Slovencev in Slovenk, ki imajo glede sebe in okolice popolnoma realne predstave. Zgolj občasno se zgodi, da pride kdo z nerealnimi željami, a tu je naloga kirurga, da pacienta usmeri in mu postavi okvire, znotraj katerih je pomanjkljivost mogoče popraviti ali omiliti.

15. Katera velikost košarice je najbolj zaželena pri povečavi prsi?

Uvodoma smo dejali, da so ključni proporci. Pri bolj drobnih postavah, kjer je želja po večjem oprsju tudi pogostejša, je običajno najbolj zaželena velikost C. Pri bolj polnih postavah pa temu sledijo tudi želje.

16. Kakšne so umetne prsi na dotik?

Če so narejene pravilno, zmerno in z občutkom, so na dotik podobne dojkam najstnice ali mladega dekleta, tako pa so tudi videti.

17. Partnerju bi bila bolj všeč z večjimi prsmi. Naj si jih privoščim?

Prava motivacija in vzgib za povečavo prsi je lastna želja. Če dekleta velikost in oblika prsi ne motita, potem razloga za povečavo ni! Partnerstvo ne temelji na zunanjem videzu, temveč na večplastnem odnosu. Želja po ugajanju je sicer v vsakem od nas in povečava dojk ter s tem ugajanje partnerju mora biti zgolj pika na i kakovostnemu odnosu, in ne obratno.

18. So tudi dobri razlogi, da gremo pod nož?

Dober razlog obstaja takrat, ko obstaja realna in objektivna želja. Vsi si želimo biti lepi, s tem ni nič narobe. Dejstvo je, da je postala estetska kirurgija široko dostopna in ne potrebujemo več nujno psihiatra ob neki obstoječi telesni hibi ali nepravilnosti, da nam je v življenju lažje. Če nas moti na primer oblika pričeske, gremo k frizerju – in smo zadovoljni. Zakaj si torej ne bi popravili nosu ali težkih vek, če smo vsako jutro ob pogledu v ogledalo zaradi tega nesrečni?

19. Kaj pomeni 'botoks za domov'?

Ta izraz v resni estetski medicini in kirurgiji ne obstaja. Morda z izrazom opisujejo različne kreme, ki se pojavljajo na tržišču, ki pa učinkujejo zgolj na polnost denarnice.

20. Kakšna vljudnostna pravila moramo upoštevati pri tistih, ki uporabljajo botoks?

Če je botoks dobro narejen, oseba ni prav nič drugačna od vseh ostalih, le nekoliko bolj spočita in morda nekaj let mlajša je videti. Velja torej klasični bonton lepega obnašanja, vljudnosti in olike.

21. Na svoji poroki bi bila rada videti čudovita. Kakšen poseg naj izberem?

Poroka je čas, ko želimo, da je vse popolno, in tako želimo tudi biti videti. Pred poroko je smiselno uporabiti trike minimalno invazivnega pomlajevanja, torej botoks in tkivna polnila, morda nežen kemični piling za popravo kakovosti kože. Ostali, invazivnejši posegi, ki vključujejo kirurške posege, naj bi se opravili vsaj pol leta pred velikim dogodkom, saj je včasih prisotna oteklina, ki sicer hitro izzveni, a pri poroki videza ne bi prepuščal naključju.

22. Spoznala sem moškega. Naj mu povem, da je za moj mladostni videz zaslužen botoks?

Za vaš mladostni videz je zaslužen vaš življenjski slog, ki vključuje skrb za zdravje in tudi nego obraza, in ne zgolj botoks. Sicer pa gre pri posegih pomlajevanja (prav tako kot v celotni medicini in lastnem zdravju) za intimno in osebno stvar, ki je nikomur nismo dolžni pojasnjevati. Na prvem zmenku prav gotovo nihče ne opisuje svojih osebnih težav, zdravstvenega stanja in ostalih intimnih dejstev. Ko razmerje preide v kaj resnega in obetajočega, pa je na obeh, da pogovor nanese tudi na globlja življenjska vprašanja in odgovore.

23. Ali je dejstvo, da botoks pomaga pri migreni, le izgovor?

Ne! Ugotovili so, da se mnogo migrenskih napadov začne zaradi draženja živčnih končičev obraza zaradi pretirane aktivnosti bližnjih mišic. Z botoksom lahko to aktivnost omilimo in znatno zmanjšamo število migrenskih napadov.

24. Ali obstajajo primeri, ko lepotni kirurgi namesto operacije napišejo napotnico za psihologa?

Pri vsaki želji je ključnega pomena spoznati motiv oziroma okoliščine, ki so vodile do njenega oblikovanja. Pri željah in odločitvah, ki so močno čustveno obarvane, gre pogosto za impulzne odločitve, ki so posledica čustveno ranljivega obdobja – nepričakovane razveze, nezvestobe ipd. In takšne odločitve so redko dobre. Tudi pri zelo specifičnih željah je za dobro posameznika treba dovolj časa posvetiti motivaciji in življenjskim okoliščinam. Če začutimo, da bi lahko pomoč poiskali tudi pri kakšnem drugem specialistu, to vsekakor tudi svetujemo.

25. Kako se staramo po lepotni operaciji?

Učinek časa po lepotni operaciji ni nič drugačen od učinka normalnega staranja. Z lepotno operacijo pa lahko zavrtimo kolo časa nazaj za določeno obdobje ali pa staranje z rednimi manjšimi preventivnimi popravki upočasnimo. Staramo se torej lepše in počasneje.

26. So lepotne operacije varne?

Lepotna operacija vključuje enaka tveganja in možnosti zapletov kot vsaka druga operacija. Če je narejena strokovno, z ustreznim predoperativnim načrtovanjem in jo opravi nekdo, ki ima občutek za tkiva, proporce in estetiko, je operacija varna in verjetnost zapletov majhna.

27. Kako problematična je liposukcija?

Liposukcija je eden najpogosteje izvajanih posegov na svetu in pri nas in je najuspešnejši način odstranitve odvečnega maščevja. Seveda je najprimernejše telesno težo ohranjati z zdravim načinom življenja in ustrezno prehrano ter gibanjem, ampak velikokrat zaradi tempa življenja tem smernicam ne uspemo slediti. Liposukcija je varna metoda odstranitve odvečne maščobe, omejitev pa je krčenje kože, ki je pri starejših slabše in koža ne uspe slediti zmanjšanju obsega, zato se povesi. Novejša metoda liposukcije VASER hkrati tudi zateza kožo in omogoča dejansko atletsko oblikovanje postave.

28. Po katerih posegih lahko spet postanemo takšni, kot smo bili pred operacijo?

Posege pomlajevanja obraza je treba redno ponavljati, ker ima učinek le določen čas trajanja. Velikokrat nas sicer kdo vpraša o trajnih polnilih, a jih vedno zavrnemo s tehtnim rekom: trajno polnilo – trajni problemi. Hkrati lahko ob večkratnih posegih pomlajevanja na obraz pričaramo različne učinke, ki jih takšni preparati nudijo.

29. Lahko postanemo odvisni od lepotnih operacij?

Pri odvisnosti gre za redko obliko motnje izredno nizke samopodobe in samozavesti (mania operativa) ter posledične kompenzacije in operiranja samo zato, da bi se operirali. Sicer gre pri večini bolnikov za popolnoma običajne ljudi, s popolnoma objektivnimi napakami, nesimetričnostjo, torej za nekaj, kar ruši harmonijo našega videza. Odprava napake prinese srečo ter nasmeh na obraz in nadaljnje operacije niso potrebne.

30. Kaj je v preparatih, ki se jih vbrizga kot polnilo?

Pri tkivnih polnilih gre za hialuronsko kislino, molekulo, ki je v enaki obliki prisotna v vsakem od nas kot del tkiva med celicami (medceličnina, vezivno in oporno tkivo). V tkivu veže vodo in daje volumen na mestih, kamor jo vbrizgamo. S polnili popravljamo usahle ličnice, omehčamo in zabrišemo prehod med podočnjaki in licem, napolnimo uvele ustnice, kožo lahko hidriramo od znotraj in jo napnemo.

31. Koliko stanejo lepotni posegi?

Na tako široko vprašanje je težko enostavno odgovoriti. Lahko veliko, lahko malo manj, lahko nič. Poskusimo z malo drugačnimi vprašanji. Koliko stanejo oblačila v vaši omari? Avto na dvorišču? Telefon v žepu? Lepotni posegi so bili nekoč rezervirani samo za premožnejše, s popularizacijo in širšo dostopnostjo pa je estetska medicina in kirurgija namenjena vsakomur, ki si želi odprave motečih potez. Morda je pravo vprašanje, zakaj v materialne dobrine okoli sebe vlagamo veliko več kot vase.

32. Se operacije ne bodo pocenile?

Hiša, kjer za projektiranje najameš sposobnega arhitekta, ki bo kakovostne materiale znal uigrano povezati v funkcionalno celoto, ki ji bomo rekli dom in se v njej dobro počutili, ni poceni. Podobno je pri estetski kirurgiji. Kakšno ceno pa ima sreča?

33. Nas lepotni posegi naredijo lepe in nam posledično zvišajo samozavest?

Če citirava najinega dolgoletnega učitelja in mentorja Franca Planinška, je namen estetske kirurgije ukvarjanje z dušo in vprašanjem, kako spremeniti telo, da se prilagodi duši. Samozavest pride iz zadovoljstva s samim seboj, če smo zadovoljnejši, smo pozitivno naravnani, kar se odraža pri naši vsakodnevni interakciji. Ne obnašamo se namreč enako, če imamo na nogah gojzarje ali elegantne salonarje z visoko peto. Namen estetske kirurgije niso veliki in mali nosovi ali dojke, temveč srečen pacient.

prejšnji članek
Kaj o vas pove vaš obraz
Zdravje
Kaj o vas pove vaš obraz
naslednji članek
Slavna igralka nekoč lepotica, danes s strijami in celulitom!
Svet slavnih
Slavna igralka nekoč lepotica, danes s strijami in celulitom!