Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Vzpostavitev vključujočega in odprtega ekosistema talentov

16. 12. 2022; 03.00
Avtor: Oglasno sporočilo
Delavnica s študenti Huawei Talent Summit 2022
Huawei že vrsto let podpira rast in razvoj talentov ter s tem namenom organizira različne programe ter dogodke. Do danes so v Evropi odprli več kot 200 akademij IKT, ki se osredotočajo na poklicne certifikate. Med programi, ki jih izvajajo, je tudi evropski vrh talentov, ki so ga organizirali že drugič.

Letošnji dogodek se je ukvarjal s tematiko »Skupaj ustvarjamo trajnostno prihodnost za evropske talente«, na njem pa se je zbralo kar 80 izjemnih študentov in 100 predstavnikov vlad, mednarodnih organizacij, industrije in akademskih krogov iz vse Evrope. Združevala jih je želja po dosegu rešitve za pomanjkanje strokovnjakov za IKT, spodbujanje digitalne pismenosti in spretnosti za premostitev digitalnega razkoraka ter izgradnjo odprtega in trajnostnega ekosistema talentov.

Ocene osnovnih digitalnih veščin, ki jih imajo odrasli v Evropi, niso vzpodbudne: »Ocenjuje se, da v Evropi približno 20 odstotkov odraslih nima osnovnih digitalnih veščin« je povedal David Atchoarena, direktor UNESCO Inštituta za vseživljenjsko učenje, in dodal, da so lahko prav mladi talenti tisti, ki bodo prispevali k zmanjšanju te vrzeli. To bodo dosegli s širjenjem in sprejemanjem priložnosti, ki jih ponuja nova tehnologija in s sodelovanjem s starejšo generacijo pri oblikovanju digitalne prihodnosti.

Ženske so v digitalnem svetu premalo zastopane

Elissavet Vozemberg,poslanka Evropskega parlamenta in podpredsednica Odbora za pravice žensk in enakost spolov, je dejala: »Obstajajo očitne ovire, ki ženskam preprečujejo, da bi dosegle višje položaje v akademski in poklicni karieri« in dodala, da so ženske premalo zastopane v digitalni delovni sili.

Kot zagovornik enakosti ženskih talentov in podpornik sodelovanja žensk v industriji IKT je Huawei, v sodelovanju z organizacijo za zaposlovanje Manpower in grškim ministrstvom za delo in socialne zadeve, začel s programom Women in Tech. Namen programa je zagotoviti usposabljanje osnovnih veščin v industriji IKT za 500 brezposelnih žensk v Grčiji. Na to temo je potekal tudi panel z naslovom »Študenti za boljši svet. Kako lahko s tehnologijo naredimo spremembo?« Na tem panelu je poslušalce nagovorila tudi predstavnica iz Slovenije Simona Stojanova, ena izmed udeleženk letošnjega programa Seeds for the Future v Sloveniji. In prav to je ključni namen Huaweia, pove Gordana Kisilak, vodja odnosov z javnostjo za Huawei Slovenija in nacionalna koordinatorka programa Seeds for the Future: »Vedno si prizadevamo povezovati različne deležnike in s skupnimi močmi spodbujamo talente, kar se je pokazalo tudi pri programu Seeds for the Future, ki je odlična priložnost za mlade. To na primer dokazuje tudi alumni študentka našega programa, ki je po uspešno opravljenem programu v Sloveniji dobila večjo, enkratno priložnost, da je odšla v Atene in sodelovala na mednarodnem panelu.«

Več o dogodku evropski vrh talentov (European Talent Summit 2022) je na voljo na spletni strani.

prejšnji članek
Darilo, narejeno z ljubeznijo
Moda&Lepota
Darilo, narejeno z ljubeznijo
naslednji članek
Nad vnetje sklepov z mešanico medu in cimeta
Zdravje
Nad vnetje sklepov z mešanico medu in cimeta