oranžno opozorilo
Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, Polajnar opozarja pred hudourniki in Dravo

1706792389-b60k4933-1706792354008
Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra Janševe vlade

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Vas je opeklo sonce? Pomagajte si s tem vsakdanjim živilom

5. 6. 2018; 04.00
Avtor: K.M.
sončenje, ženska, opekline, krema

foto: Profimedia

Pomoč za vaše opekline se nahaja v domači kuhinji ...

Visoke temperature in sončno vreme že skrbijo za to, da se številni predvsem med vikendi že odpravljajo na morje in bazene, kjer se nastavljajo sončnim žarkom. Ljudje avtomatsko mislimo, da v zgodnjem poletju močna zaščita proti soncu ni potrebna. Ravno to pa je razlog za številne opekline, ki nastopijo v tem obdobju, zaradi prekomernega izpostavljanja močnemu soncu. 

Opekline pa niso samo rdečkasta koža. Z njimi lahko pridejo tudi bolečine, otekline in nenazadnje tudi mehurji, ki so najbolj neprijetni. Pri res bolečih opeklinah morate poiskati zdravniško pomoč in popiti veliko vode. Blažje pa lahko lajšate z živilom, ki ga najdemo v skoraj vsaki slovenski kuhinji. 

Opekline lahko lajšate s preprostim obkladkom. Brisačo napojite z navadnim mlekom in nato samo brisačo še nekoliko ohladite v hladilniku. Nato jo položite na opečeno področje kože. Hladna površina bo ohladila kožo, kislina v mleku pa bo blagodejno delovala na otečeno kožo. Mleku vsebuje vitamina A in D ter maščobo, aminokisline, mlečno kislino, beljakovine in kazein. Vitamini pospečijo zdravljenje kožnih celic, mlečna kislina pa poskrbi, da se s kože odstranijo odmrle celice.

Primeren je tudi obkladek z vodo, a je tisti z mlekom bolj učinkovit. S čim si lahko še pomagate pri opeklinah? Odličen izbor je aloe vera, a je dražja in manj dostopna. Pri opeklinah bo blagodejno deloval tudi jogurt, pa čajne vrčke kamiličnega čaja in rezine kumaric. 

prejšnji članek
Tekmovanje na nož: Vsi nehali jesti in piti!
Svet slavnih
Tekmovanje na nož: Vsi nehali jesti in piti!
naslednji članek
Maska, ki pomlajuje in odpravlja gube
Zdravje
Maska, ki pomlajuje in odpravlja gube