pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako opustiti za nohte škodljive navade?

20. 11. 2016; 11.00
Avtor: mh/Zarja
ćiščenje rokavice

Če ne morete brez močnih čistil, si med čiščenjem vedno na roke nadenite rokavice. foto: Profimedia

Nekatere navade lahko močno poškodujejo nohte, celo tako, da za lepoto rok ne bo zadoščala niti manikura.

Za lepe roke ne zadošča, da si jih mažete s kremo in strižete nohte. Nekatere navade lahko močno poškodujejo nohte. Kako opustiti za nohte škodljive navade?

Grizenje nohtov

Onikofagija je strokovni izraz za grizenje nohtov, kar še zdaleč ni le otroška navada. Tudi odrasli lahko grizejo nohte, bodisi iz dolgčasa ali zaradi stresa. Dolgotrajno grizenje pa ima lahko posledice: nohti postanejo neravni in oslabeli. S tem početjem v usta nosimo vso nečistočo, ki se nabira pod nohti, tudi bakterije.

Pomoč: vedno imejte nalakirane nohte, saj vas bo barvni lak odvračal od tega, da bi si grizli nohte. Poleg tega je lak grenkega okusa. Rešitev je lahko tudi, da si omislite umetne nohte, tako bodo vaši pravi nohti zaščiteni.

Luščenje laka z nohtov

Čeprav se na prvi pogled zdi, da je luščenje laka za nohte manj škodljivo kot grizenje nohtov, ni tako. Z luščenjem laka se namreč lahko odlušči tudi zgornji sloj nohta, s tem pa ta postane oslabljen in bolj lomljiv.

Pomoč: najpreprostejša rešitev je, da si na noht nanesete več slojev laka. Tako ne boste luščili laka skupaj s slojem nohta, temveč le sloj laka. Dobra rešitev je tudi, da s seboj vedno nosite odstranjevalec laka, tako da lahko takoj odstranite odluščeni lak.

Zatrgana kožica okoli nohtov

Kožica okoli nohtov se pogosto zatrga, še posebno če je ne negujete pravilno. Zatrgana kožica lahko celo boli, prav tako pa preveč porezana kožica lahko pripomore k inficiranju korena nohta z glivicami.

Pomoč: kožice nikar ne režite in trgajte! Najbolje je, da jo pustite nedotaknjeno, saj bo tako ostala mehka in nepoškodovana. Če pa morate res odstraniti mrtvo kožico, to storite zelo previdno, da ne bi poškodovali zdravega tkiva.

Ne le kajenje in glivice, tudi nekateri laki lahko povzročijo, da se površina nohtov rumeno obarva. foto: Profiemdia

Odvisnost od geliranja

Geliranje navadno traja precej dlje kot lak, toda prav tako je postopek bolj agresiven za nohte, še posebno odstranjevanje gela, saj se pri tem poškoduje tudi zgornji sloj nohta. Zaradi tega ob pogostem geliranju noht postaja vse bolj krhek.

Pomoč: med dvema postopkoma geliranja pustite nohtom nekaj časa, da si opomorejo. V tem času si nohte namažite z navadnim lakom za nohte, ki so mu dodane hranljive snovi.

Neodstranjevanje laka za nohte

Če lak tedne dolgo pustite na nohtu, bo ta postal suh in lomljiv. Nohti se morajo od časa do časa odpočiti od kemijskih sredstev, kot sta lak in gel.

Pomoč: lak za nohte odstranite vsaj vsakih deset dni. Najbolje je, da kakšen dan ali dva nohtov ne obdelujete, temveč jih mažete s hranljivimi olji ali kremami.

Nohti kot orodje

Ali ste med tistimi, ki z nohti odvijate vijake ali odstranjujete zažgano hrano iz posode? Nikar! S tem lahko nohte resno poškodujete, denimo grdo zatrgate.

Pomoč: namesto nohtov uporabljajte pravo orodje ali gobice za čiščenje posode.

Čiščenje brez rokavic

Kemična sredstva za čiščenje so agresivna in škodujejo tako koži kot tudi nohtom. Ti lahko zaradi kemičnih sredstev za čiščenje postanejo krhki in lomljivi.

Pomoč: če se le da, ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev, temveč naravna. Če pa ne morete brez močnih čistil, si med čiščenjem vedno na roke nadenite rokavice.

prejšnji članek
Vas ob koncu tedna muči glavobol?
Zdravje
Vas ob koncu tedna muči glavobol?
naslednji članek
Prihajamo k pameti: Raka materničnega vratu je vse manj
Zdravje
Prihajamo k pameti: Raka materničnega vratu je vse manj