zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Da bodo lasje rasli hitreje

10. 8. 2016; 09.30
Avtor: Mira Ćirović
lasje
Najpogostejši napaki, ki ju delate pri skrbi za svoje lase, sta pretirano šamponiranje in nepravilna prehrana. Če želite pospešiti rast las, preverite naše nasvete.

Normalno lasišče ima približno 120 tisoč lasnih mešičkov. Posamezni mešiček je povezan s krvnimi žilicami, živci, žlezo lojnico in mišico naježevalko. Velikost, oblika in lokacija mešička določa velikost in obliko lasnega vlakna – lasu. Lasje se tvorijo tako, da skozi krvni obtok prehajajo snovi, potrebne za tvorbo las, v čebulico – k brbončici, kjer s pomočjo bioloških procesov začne potekati tvorba novega lasnega vlakna. Na nastanek novih las in na rast v največji meri vplivajo hormoni, prehrana, geni, življenjski slog, starost in kozmetična sredstva, ki jih posameznik uporablja. Lasni mešički so zelo občutljivi in se hitro odzovejo na spremembe v telesu.

Z nego ne pretiravajte

Nikoli si ne smete las umivati vsak dan. S tem jih boste namreč oropali zdravega olja, ki je pomembno za sijoče lase. Pri umivanju nikar ne uporabljajte agresivne lasne kozmetike, saj ta oslabi delovanje lasnih mešičkov. Lase lahko umivate pogosteje, a le če imate prhljaj. Če ste med tistimi nesrečneži, ki jih pesti omenjena nadloga, lase negujte s kozmetiko, ki ne tanjša in ne izsuši las.

foto: Thinkstock

Prehrana za zdrave lase

Dermatologi poudarjajo, da mora lasem prijazna prehrana vsebovati vse potrebne hranilne snovi v primernih količinah, optimalnem razmerju in učinkoviti kombinaciji. Lasje za svojo čvrstost in rast potrebujejo kalcij, železo, magnezij in mineralne soli. Strokovnjaki priporočajo, naj za lepe lase vsak dan zaužijemo živalske in rastlinske beljakovine, žlico rastlinskih olj, bogatih z večkrat nenasičenimi maščobami, polnozrnata živila in veliko tekočine.

prejšnji članek
Takšna je manekenka pri svojih 43-ih letih
Svet slavnih
Takšna je manekenka pri svojih 43-ih letih
naslednji članek
Hči Miše Molk za zdaj ostaja brez
Svet slavnih
Hči Miše Molk za zdaj ostaja brez
#nasazenazenska
nasazenazenska