kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Imate tanke lase?

4. 3. 2017; 06.00
Avtor: jk/Zarja
lasje

foto: Pixabay

Cink za lepe in zdrave lase

Niti zdravniki ne pomislijo zmeraj na to, da je za marsikatero težavo krivo pomanjkanje življenjsko pomembnih snovi v telesu. En las nas spremlja v povprečju od dve do sedem let, potem izpade, nov pa ga nadomesti šele čez tri mesece. Vsak hip povprečno glavo krasi od 90.000 do 150.000 las, vsak dan pa z nje odpade sto las. Če jih izpade več, ni prav, razlog pa morda tiči v pomanjkljivi prehrani.

Sestavina las in lasišča

Za zdrave lase je zelo pomemben cink, ki ga telo potrebuje za nastajanje keratina. Keratin je namreč osnovna sestavina las. Zelo pomembno vlogo ima cink tudi pri tvorjenju kolagena, ki pa je pomembna sestavina podkožnih tkiv, v katerih je umeščena lasna korenina, tako da jo prav tkiva držijo vpeto v podkožje. Le čvrsto usidrana korenina zagotavlja lasu dolgo življenjsko dobo, saj se las prehranjuje preko korenine.

Pomanjkanje hranilnih snovi se vidno odraža

Če več kot tri tedne opažate na krtači povečano število izpadlih las, lahko razlog tiči prav v pomanjkanju cinka. Še posebno v zimskem času je nevarnost čezmernega izpadanja las največja. Tudi poškodovani nohti in hrapava oziroma luskasta koža nas opozarjajo na pomanjkanje cinka. Ob spremenjeni prehrani, ki bo telesu zagotovila več cinka, lahko izboljšanje pričakujemo po treh do štirih mescih.

Jajca in oreški so bogat vir cinka

Telo ne more samo ustvarjati cinka, zato si moramo s prehrano zagotoviti potrebno dnevno količino, ta znaša približno 10 mg. Cink lahko zaužijemo s pomočjo lekarniških prehranskih dodatkov, še bolje pa je, če za to poskrbimo z uravnoteženo prehrano. Ta mineral vsebuje predvsem hrana živalskega izvora: jajca, meso in mlečni izdelki, veliko ga je tudi v oreških in stročnicah. V osnovi velja, da vsebujejo jedi, narejene iz polnozrnatih sestavin, več cinka kot izdelki iz bele moke.

prejšnji članek
Sivi lasje so prava uspešnica
Moda&Lepota
Sivi lasje so prava uspešnica
naslednji članek
Test: Kateri vzorec vas najbolj privlači? Preverite, kaj vam sporoča!
Zdravje
Test: Kateri vzorec vas najbolj privlači? Preverite, kaj vam sporoča!