GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Rdeča pesa v lepotnih pripravkih

10. 2. 2017; 11.00
Avtor: M. B./Revija Maja
dreamstime_xxl_31029517

foto: Dreamstime

Že stoletja uporabljamo rdečo peso tudi v lepotne namene, saj vsebuje škrlatni pigment, ki je povrh vsega še poln antioksidantov.

Rdečo peso uvrščamo med gomoljno zelenjavo. Na prvi pogled se ne zdi nič posebnega, a že ko jo prerežemo na pol, se ne moremo načuditi njeni škrlatni barvi, ki je ne častijo samo gurmani, ampak tudi dermatologi. Da je našla pot v kozmetični svet, so zaslužni zlasti njeni antocianini, močni antioksidanti, ki preprečujejo nastajanje gub ter pomagajo koži, da je videti zdrava in sijoča.

Sicer pa rdeča pesa kožo oskrbuje še s kopico drugih hranil, vsebuje vitamina A in C, kalcij in železo - če delujejo skupaj, imajo številne blagodejne učinke. Kaj k lepoti prispeva rdeča pesa?

Čisti kri za čisto polt

Rdeča pesa je naravna čistilka krvi, kar so vedele že naše babice, ki so kar naprej ponavljale, da je za dobro kri treba piti pesin sok.

Rdeča pesa namreč poleg železa in že omenjenih elementov vsebuje tudi precej kalija in folne kisline, znane tudi kot vitamin B9. Železo je pomembno za tvorbo rdečih krvnih celic, ki oskrbujejo telo s kisikom, medtem ko kalij pomaga uravnavati krvni tlak in utrip, pa tudi folna kislina ima pomembno vlogo pri nastajanju krvi. In če imamo dobro kri, imamo tudi lepo, rožnato kožo.

Oži pore

Ker ima rdeča pesa protivnetne lastnosti, se odlično obnese pri varovanju kože pred mozolji in aknami. Pomaga tako sok rdeče pese, ki ga spijemo enkrat na dan, kakor tudi če rdečo peso nanašamo na kožo v obliki lepotnih pripravkov.

Zelo učinkovito boste kožo očistili z naslednjo zelenjavno masko: iz surove rdeče pese iztisnite sok. Žlico soka zmešajte z enako količino kisle smetane. Ta vsebuje mlečno kislino, ki pomaga odstranjevati odmrle kožne celice. Nanesite na obraz za 20 minut oziroma dokler se ne posuši. Rdeča pesa pomaga zožiti pore ter vam podari rdečkast sijaj.

Posvetli pigmentne madeže 

Če vsak večer pred spanjem na očiščeno kožo nanesete tonik iz rdeče pese, kožo poživite, zožite pore in naredite odlično podlago za nanos vlažilne kreme. Dodaten plus pa je ta, da rdeča pesa poskrbi za bolj enakomerno polt in posvetli pigmentne madeže.

V električnem mešalniku zmiksajte olupljen gomolj rdeče pese, pol skodelice narezanih zeljnih listov in četrt skodelice vode. Mešanico precedite skozi drobno cedilo, da dobite samo tekočino, ki jo nalijte v model za ledene kocke. Zamrznite. Vsak večer se z eno kocko zmasirajte po obrazu.

Poživi ustnice

Tako intenzivno rdečo barvo, kakršno ima rdeča pesa, v naravi težko najdete. Zakaj je ne bi izkoristili za lepotičenje, na primer namesto šminke za ustnice in rdečila za lica?

V stekleni posodi zmešajte polovico narezanega, olupljenega gomolja rdeče pese z dvema žlicama glicerina. Posodo postavite nad lonec z vrelo vodo in mešajte 20 minut. Odstranite z vročine in tekočino precedite skozi gazo. Nalijte v posodico in počakajte, da se ohladi, nato s kosmom vate nanesite na lica in ustnice. Če želite intenzivnejšo barvo, nanos večkrat ponovite. Takšno domače ličilo nima nobenega okusa ali vonja in je popolnoma naravno. Shranite ga v hladilniku in ga porabite v tednu dni.

Pripravi kožo na porjavitev

Ne nazadnje pa je rdeča pesa nepogrešljiva tudi v poletnih mesecih. Preden se izpostavimo soncu, iz nje pripravimo piling, ki bo odstranil s telesa odmrle celice, pomagal k lepši in dolgotrajnejši pojavitvi.

Operite manjšo rdečo peso, jo narežite in dajte v kozico skupaj s skodelico vode. Zavrite in po dveh minutah odstavite z ognja. Tekočino precedite skozi gazo in počakajte, da se ohladi. Nato žlici pesinega soka primešajte žlico kokosovega olja, žlico medu, pet žlic belega sladkorja in žlico rjavega sladkorja, da dobite gosto pasto. V kabini za prhanje ali banji se s pilingom v krožnih gibih natrite po telesu. Splaknite in popivnajte kožo z mehko brisačo.

prejšnji članek
FOTO: Vsi so govorili le o njej
Svet slavnih
FOTO: Vsi so govorili le o njej
naslednji članek
Najboljši babičini pripravki za lajšanje prehlada
Zdravje
Najboljši babičini pripravki za lajšanje prehlada
#nasazenazenska
nasazenazenska