Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Ta naravni šampon boste oboževali

24. 1. 2017; 06.15
Avtor: A.K.
soda bikarbona

foto: Profimedia

Soda bikarbona, ki ji vmešamo vodo, je eden najcenejših in najenostavnejših šamponov za lase, ki jih lahko pripravite doma.

Izkušnje tistih, ki si lase umivajo s sodo bikarbono so izjemno pozitivne, nekateri so celo opustili uporabo običajnih šamponov in zdaj uporabljajo le še tega. Težava pri običajnih šamponih je v kemikalijah, ki jih vsebujejo, pogosto pa so lahko tudi precej dražeči za lasišče. Če si želite za svoje lasišče poskrbeti naravno in se izogniti vsem kemikalijam, vam priporočamo, da preizkusite naravni šampon s sodo bikarbono. 

Sodo bikarbono lahko uporabljate za mokro umivanje las in tudi kot suhi šampon.

Sestavine za šampon:

- soda bikarbona
- voda

Priprava:

Premešajte mlačno vodo, ki jo lahko predhodno skuhate, da se izognete vodnemu kamnu. Mešajte, da se soda bikarbona popolnoma stopi v vodi. Razmerje bi moralo biti 1:3, oziroma ena žlička sode bikarbone na 250 mililitrov vode.

Postopek:

Gosto zmes prelijte po laseh in si jo vmasirajte v lasišče. Pustite, da deluje minuto ali dve, nato pa dobro izperite z vodo.

To, na kar morate paziti in biti pozorni je pH vrednost, ki je na našem lasišču nekje med 4,5 in 5, soda bikarbona pa ima v vodi vrednost 9, kar pomeni, da je izrazito alkalna, zato z njo ne pretiravajte. Držite se navodil in če si boste lase umivali do trikrat tedensko, ste lahko popolnoma brez skrbi. Nekateri si lase umivajo kar vsak dan, tudi, če nimajo mastnih las. Že z običajnim šamponom delajo svojim lasem veliko škodo, s sodo bikarbono pa tudi ne velja pretiravati. Če s sodo bikarbono porušimo pH vrednost lasišča, se lahko zgodi, da bodo vaši lasje oslabeli, morda celo začeli izpadati, zato ravnajte previdno. Ob normalni uporabi se to seveda ne more zgoditi. 

Najboljša rešitev je, da se točno držite recepta in lase umivate največ trikrat tedensko. Če pa se vaši lasje zelo mastijo, boste verjetno morali vsake toliko uporabiti tudi običajne šampone.

prejšnji članek
To bi morali jesti vsak dan
Zdravje
To bi morali jesti vsak dan
naslednji članek
Lepotice omedlevajo po tekočem traku!
Svet slavnih
Lepotice omedlevajo po tekočem traku!